Reformska agenda je zloupotrijebljena za još jednu pljačku!

Nermin Nikšić, predsjednik SDPBiH

Dani - - Sadržaj - Razgovarao: Saša Rukavina

DANI: Mostarski SDP saopštio je da nacionalne stranke ne mogu naći rješenje za izbore u tom gradu. To znamo već godinama. Znamo li, međutim, gdje ide mostarski novac? Oko toga se, kažu mostarski esdepeovci, SDA, HDZBiH i njihovi priljepci lako dogovore...

NIKŠIĆ: Rekao bih da se oko trošenja novca bez problema dogovore jer je to njihov vitalni finansijski interes. Međutim, iluzorno je očekivati da SDA i HDZ dogovore bilo šta u interesu građana jer su njihove politike sastavni, a nesumnjivo i ključni dio problema u Mostaru. Pitanje trošenja budžeta u Mostaru je tema oko koje se treba povesti ozbiljna analiza, pa možda i istraga. Za početak bilo bi korisno da Ured za reviziju FBiH provede reviziju u Gradu Mostaru. Zbog nepostojanja Gradskog vijeća već godinama, ne zna se gdje i kako se troši novac, jer se izvještaji nemaju kome podnijeti, pošto je građanima Mostara uskraćeno pravo da biraju svoje predstavnike u Gradsko vijeće. Jasno je kako ovakvo stanje najviše odgovara upravo HDZ i SDA koji u svojim stranačkim krugovima dogovaraju podjelu gradskog novca. To je svakako jedan od važnih dijelova ukupnog problema u koji su Grad Mostar pretvorili SDA i HDZ.

DANI: Gdje je stvarno suština mostarskog problema: u građevinskom zemljištu koje se krčmi, u borbi za interese Bošnjaka koju Zijad Hadžiomerović svodi na rečenicu “više bi dobili 1993.

sa bijelim čaršafima” ili je to fakat “stolni grad” nekakvog trećeg entiteta, ali se čeka trenutak da se to objavi?

NIKŠIĆ: Ključ problema je u politikama koje se nisu odmakle dalje od ‘93. godine. To se prije svega odnosi na HDZ, koji ne odustaje od projekta stolni grad, što je eufemizam za neki sistem aparthejda koji očito postoji u glavama mnogih u HDZ-u. S druge strane, SDA kao i ‘93. nema bilo kakvu predstavu šta želi sa Mostarom? To se može iščitati i iz citirane izjave. Šta bi to, ko i od koga ko trebao dobiti? To ustvari govori kako im je jedinstveni Mostar višak, jer kvari koncepciju troetničke podjele koju SDA provodi gotovo na svemu drugom, a pogotovo kada je u pitanju teritorija, uslovno rečeno, južno od Ivana. Dakle, te dvije antipolitike su ključ problema, one navodnim sukobima jedna drugu hrane i dok se te antipolitike ne poraze ni Mostar ni BiH neće moći naprijed. DANI: “Ako se u jednačinu ubaci i poruka Milorada Dodika mostarskim Srbima da ne talasaju jer će sve što oni dobiju, on morati dati Hrvatima i Bošnjacima u RS-u, onda Mostar postaje paradigma BiH” je rečenica koju je neko napisao ovih dana. Je li to zaista bh. stvarnost danas? NIKŠIĆ: Nažalost, jeste. To je samo dokaz da u BiH trenutno dominiraju politike koje neće normalnu državu. Oni neće državu u kojoj su svi jednaki na svakom dijelu teritorije. Neće državu u kojoj nije bitno kako se zoveš već šta i koliko znaš i koliko si uporan da

istraješ u svom radu. Ustvari, nacionalne politike to sve žele samo za svoj narod, pa čak ne ni za narod, već za kaste koje su se oformile oko stranačkih vrhuški. Dakle, mi smo definitivno bolesno društvo u kojem se trenutno vladajuća politika u oba entiteta svodi samo na zadovoljavanje interesa tih probranih. To treba mijenjati jer je to neprirodno biću BiH i vjerujem da će na kraju ideja normalne države poraziti ovu politiku o kojoj govorim.

Mogu li “nacionalne stranke”, dakle aktuelna vlast, naći rješenje za bilo šta u BiH danas?

Ne mogu oni naći rješenje ni za šta osim za ono što je interes skupina okupljenih oko vrhova stranaka. Njih naprosto ništa drugo ne interesuje. Da je to tako, najbolje svjedoči odnos prema penzionerima, radnicima, socijalnim i boračkim kategorijama. Oni su de fakto na udaru vlasti koja umjesto da radi kako bi tim kategorijama bilo bolje, stalno povlači poteze kojim se njihov položaj i status pogoršava.

Još preciznije: mogu li naći rješenja bez trgovine i ucjena?

Ne mogu oni naći rješenje ni sa ucjenama i trgovinom. Godinama svjedočimo toj politici ucjena i trgovine i šta imamo kao rezultat toga? Ništa dobrog. Politika treba da traga za rješenjima u razgovorima, pregovorima pa ako treba i svađama jer se tako ipak na kraju postižu dogovori. Ucjene i trgovina nisu metod koji u konačnici bilo kome donosi bilo šta dobro. To je neracionalan pristup, a u politici je neracionalno ponašanje zapravo lutrija u kojoj neodgovorni pojedinci kao ulog stavljaju građane i njihove svakodnevne živote. Niko nije dobio mandat da vodi takvu politiku i da se kocka sa interesima građana.

Pitam to ovako jer me zanima šta mislite da li bi BiH kao država potpisala prilagođeni SSP sa EU da Denis Zvizdić i Fadil Novalić nisu Dodika ucijenili potpisom na pismu namjera MMF-u.

Ja ustvari mislim da do parafiranja Sporazuma nije došlo zbog, kako ste rekli, ucjene gospode Zvizdića i Novalića. Parafiranje adaptiranog SSP-a je zasluga pritiska kancelarke Merkel i Vlade SR Njemačke koji su ponovo pokazali da su prijatelji BiH i da su spremni na puno toga kako bi nam pomogli. Sjetit ćete se da je trebalo i posebno odobrenje ili nalog premijera

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.