Krajina je predaleko centralama i zato je svoja i ničija

Klub 9 će srezati krila i Kamberu i Hozanoviću?

Dani - - Sadržaj - Piše: Fahrudin Bender

UUnsko-sanskom kantonu više ne postoji koaliciona opcija koja nije isprobana i koja bar kratko vrijeme nije bila na vlasti.

Prvobitno većinu u Skupštini Unsko-sanskog kantona činili su poslanici SDA i ASDA. Međutim, nedugo poslije tog perioda nastupila je rekonstrukcija iz potrebe da se uvede SBB u vlast, partner SDA sa federalnog nivoa.

Mnogima u SDA i ASDA se to nije sviđalo, s obzirom na to da su ove dvije stranke mogle same sačiniti većinu, no ubrzo su uslijedile podjele u SDA, koje traju do današnjeg dana.

Izbacivanje kao disciplina

Naime, dok je predsjednik SDA USK-a Šemsudin Dedić vodio pregovore sa ASDA i SBB-om oko uvođenja SBB-a u vlast, druga grupa poslanika SDA u Skupštini je sve to presjekla brzinskom rekonstrukcijom Vlade.

Podsjećamo, Vladu bivšeg premijera Izudina Saračevića (SDA) formirala je većina poslanika ove stranke, izuzev manje grupe koja je odana predsjedniku SDA Sanski Most Asimu Kamberu i Kasimu Mulaliću iz Bužima, koji su na vrijeme na svoju stranu pridobili i Šemsudina Dedića sa argumentom da su ih poslanici SDA prevarili i napravili dogovor preskačući zvanične organe stranke.

Ti koji su preuzeli pregovore bili su okupljeni oko bivšeg gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića i predsjednika SDA Bihaća Seada Kadića.

Nastala je unutarstranačka borba u SDA. Na jednoj strani bili su kantonalni organi uz spomenute predsjednike iz Sanskog Mosta i Bužima, protiv većine poslanika u Skupštini USK-a. Problem se ogledao u činjenici da su mnogi izabrani poslanici SDA bili protiv toga da SDA u USK-u vode stari kadrovi koji su doživjeli mnogo lošije rezultate na općim izborima.

To se naročito vidjelo u Bužimu, gdje su skupštinski poslanici Samir Veladžić i Nisvet Jusić ubrzo disciplinovani izbacivanjem iz Kluba SDA, a ekipa okupljena oko Kasima Mulalića udaljila ih je i iz bužimske SDA.

Kažnjeni su i drugi iz SDA, među njima i bivši premijer Izudin Saračević, a mnogima je zaprijećeno gubitkom pozicija.

Prevlast u SDA stari kadrovi su dobili neposredno poslije prošlogodišnjeg hapšenja gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića, a nakon čega je Sead Kadić podnio ostavku na mjesto predsjednika u SDA Bihać.

Drugi su promijenili stranu, kao predsjedavajući Skupštine Nijaz Hušić (SDA Cazin) i poslanici SDA iz Bihaća Samir Muminović, Edin Bašagić i Damir Hodžić. Tako

Birajući između krnje SDA i ASDA, u SDP-u se plaše da bi partnerstvom sa ASDA pružili ruku jednoj politici koju smatraju izrazito desničarskom, čak radikalnijom i od SDA

je pala bivša Vlada i ugušena je pobuna mlađih kadrova u SDA. Imenovan je novi premijer USK-a Husein Rošić, koji je produžena ruka Asima Kambera, što je značilo pobjedu interesa i Kasima Mulalića u Bužimu, dok je Šemsudin Dedić u Kantonalnom odboru konačno dobio kontrolu nad strankom, zahvaljujući navedenom dvojcu, iako je i dalje upitno ko zaista kontrolira SDA u USK-u.

Kako do Halilovića

Sve je to trajalo donedavno, kada je ponovo ugrožena skupštinska većina, no raspletu u SDA vratićemo se kasnije, nakon što vidimo kako su se sve druge stranke u međuvremenu ponašale.

Naime, nakon četiri rekonstrukcije Vlade USK-a, ni jedna stranka u Skupštini nije ostala homogena, promjene dresova i glasanje kontra organa stranke zahvatila je i sve ostale kao i SDA.

Još od povratka Fikreta Abdića na političku scenu u USK-u, bivši DNZ podijelio se na dvije stranke, a Abdićeva nosi ime Laburisti. U Skupštini DNZ ima jednog poslanika, a Laburisti dva i ovi posljednji dio su trenutne vladajuće većine, mada, i oni to znaju, samo privremeno. Naime, kada god dvije političke struje u USK-u pokušavaju nadglasati jedna drugu, poseže se i za ovim Abdićevim poslanicima, ali bi tek nakon što ponovo izbaci Abdićeve poslanike iz koalicije, ta nova većina bila mirni jer opozicija ih sve vrijeme napada da su u savezu sa osuđenim ratnim zločincem.

ASDA za sada jedina nije ostala podijeljena, osim što se posljednjih dana spominje mogućnost da Rošićeva Vlada nastoji pridobiti njihovog poslanika Hajrudina Halilovića.

SBB se podijelio odmah, još tokom lokalnih izbora. Naime, poslanik Nijaz Kadirić (SBB) imao je ambiciju da pobijedi na izborima za načelnika Sanskog Mosta, ali nije se mogao kandidovati zbog sporazuma koalicije SDA - SBB na državnom nivou. Tako je od te koalicije jedinu korist vidio predsjednik SDA Sanski Most Asim Kamber, a Sanski Most je jedina od osam općina u USK-u u kojoj je SDA očuvala načelničko mjesto.

Od tada Kadirić u Skupštini USK-a nije sa Klubom SBB-a, u kojem sjede Admir Mušanović i Adisa Šušnjar, koji su odani krnjoj koaliciji sa SDA.

Nakon gubitka ranije većine u Skupštini, napravljena je nova rekonstrukcija uz podršku Demokratske fronte.

Naime, DF je odlučio da uđe u pregovore sa SDA i u biranje novih ministara, što se desilo tokom četvrte rekonstrukcije Vlade USK-a u ovom mandatu. Ta većina trajala je samo dva dana jer je zastupnica DF-a Nedima Zulić napustila stranku i priključila se opoziciji u ASDA.

Most autsajdera

Time je vlast u USK-u ponovo izgubila većinu.

U SDP-u tvrde da oni jedini nisu podijeljeni, niti zahvaćeni trgovinom oko resursa i interesa, iako su svojevremeno i oni vodili pregovore sa krnjom vlasti SDA (što i danas čine). Ali njihov poslanik Amir Murić je tokom posljednje rekonstrukcije glasao za novu Vladu kontra stava i odluka stranačkih organa.

U SDP-u su pokrenuli disciplinski postupak protiv Murića, za kojeg kažu da je “natrkao” na tanak led. Naime, nedugo nakon njegovog soliranja u Skupštini, u javnosti USK-a je svjetlo dana ugledao dokument u kojem se navodi da Zavod za zdravstveno osiguranje USK-a plaća 666.000 KM godišnje privatnoj ordinaciji Murićeve supruge za citološke usluge Kantonalnoj bolnici, gdje je ista doktorica radila, pa napustila, dok je Murić istovremeno bio kantonalni ministar zdravstva.

Murić je kasnije dobio malu satisfakciju od direktora ZZO Almina Handanagića koji je i predsjednik SDA Cazin. Naime, Handanagić je na pres-konferenciji obrazložio da je iznos od 666 hiljada maraka zapravo vrijednost ispostavljenih usluga doktorice Murić, a da joj Zavod godišnje, po ugovoru, za ove usluge ne plati više od 100.000 KM.

No za Murićev ugled već je bilo kasno. Danas je Murić povratnik u okrilje SDP-a, jer kako su nam nezvanično kazali iz ove stranke, on će kod svakog narednog glasanja u Skupštini poštovati odluke organa stranke, a njegov ukor tek će biti određen.

Sad je SDP, koji je prvih 100 dana Vlade podržavao krnju vlast SDA i SBB, našao novu poziciju u Skupštini i, zapravo, nije opozicija nego most između vlasti i opozicije.

Naime, od autsajdera iz drugih stranaka formirali su takozvani Klub 9 i diktiraju uslove u slučaju eventualno nove rekonstrukcije Vlade USK-a, ali prije svega oko donošenja budžeta za 2017. godinu.

Glavnu riječ, ipak, vodi Asim Kamber, jer je on kao iskusan političar i strateg, jedini u stanju ovoliko dugo zadržavati krnju vlast SDA - SBB, zahvaljujući svojim pregovaračkim vještinama i procjenom poteza njegovog protivnika Rifeta Hozanovića i ekipe

U Klubu 9 nalaze se četiri poslanika SDP-a, tri poslanika SDA, Samir Veladžić i Nisvet Jusić iz Bužima i Mehmed Mahmić iz SDA Bosanska Krupa, jedan poslanik SBB-a Nijaz Kadirić i jedan poslanik DNZ-a Kenan Keserović.

Njihovo pozicioniranje u sredini problema, sad potpuno jasno ukazuje na dvije krajnosti koje generiraju sve probleme i kombinatoriku sa glasovima u Skupštini. Na kraju se sve svodi na sukob dvije osobe koje se bore za potpunu dominaciju u Kantonu.

Peta na pomolu

S jedne strane, u opoziciji, utemeljitelj je ASDA, opskurni Rifat Hozanović koji je donedavno uspijevao da pravi Vladu i sa SDA, putem pobunjene struje mlađih i popularnijih poslanika, dok je bivšeg premijera Izudina Saračevića (SDA) zadržavao na poziciji do zadnjeg momenta.

Na drugoj strani je oficijelna SDA, međutim, njen predsjednik Šemsudin Dedić iako ima značajno povjerenje Bakira Izetbegovića, samo je formalna figura koja ne uspijeva pomiriti sukob u stranci, ali je zato preferirao stare kadrove. Glavnu riječ ipak vodi Asim Kamber, jer je on kao iskusan političar i strateg, jedini u stanju ovoliko dugo zadržavati krnju vlast SDA SBB, zahvaljujući svojim pregovaračkim vještinama i procjeni poteza njegovog protivnika Rifeta Hozanovića i ekipe.

Svi su ostali pijuni na tabli, dok šahovske poteze vuku Kamber i Hozanović, već godinama u USK-u. Njihova borba je kulminirala do te mjere da je samo u ovom mandatu došlo do četiri rekonstrukcije Vlade USK-a, sa petom na pomolu, te bezbrojnim promjenama odnosa snaga u Skupštini USK-a. A i jedan i drugi znaju i mogu doći do ruku pojedinih poslanika, bez obzira na to iz koje stranke da dolaze.

Ali ni jedan ni drugi nisu očekivali formiranje Kluba 9, kao ni povratak SDP-a u političku igru u USK-u.

Najveće trenutno pitanje u USK-u je hoće li uslijed svih ovih silnih unutarstranačkih i koalicijskih borbi biti dovoljno spremnosti da se usvoji kantonalni budžet za ovu godinu.

Vlada Huseina Rošića ga je već pripremila, no sada, nakon povratka Murića u SDP, nemaju više ni polovinu potrebnih poslanika. Osim toga, u SDA Bihać nedavno su tokom sjednice Gradskog vijeća u Bihaću, spomenuli da njihova tri poslanika, Muminović, Bašagić i Hodžić neće glasati za budžet jer u njemu nije ugrađen Bihać.

Ugrađeni su svi drugi, jer budžetom se previše nastojala kupiti podrška labilnih poslanika u Skupštini, pa su previdjeli Bihać. Ali ova tri poslanika SDA iz Bihaća ponovo su u prilici da okrenu ploču u SDA USK-a, da ponovo snagu daju mlađim kadrovima, autsajderima koji su na izborima dobili više glasova. U tom slučaju predsjednik Kantonalnog odbora Šemsudin Dedić, i sam iz Bihaća, više ne bi imao izgovor da bude na strani Kambera i Mulalića.

Ali pod pretpostavkom da je to samo prazna prijetnja iz SDA Bihać, Vladi Huseina Rošića ostaje problem Kluba 9 i kako će od njih dobiti podršku.

Naime, da bi ušli u većinu, oni zahtijevaju novu rekonstrukciju Vlade, u kojoj bi dobili polovinu ministarstava. Tako bi ograničili moć struje oko Kambera i Mulalića, istovremeno izbacivši i laburiste iz vlasti. U drugom slučaju preostaje im rušenje Vlade sa ASDA.

Pritisni i pravosuđe

Iako u Klubu 9 to ne isključuju, prema raspoloženju rukovodstva SDP-a oni ne žele da se to desi.

Birajući između krnje SDA i ASDA, u SDP-u se plaše da bi partnerstvom sa ASDA pružili ruku jednoj politici koju smatraju izrazito desničarskom, čak radikalnijom i od SDA.

Naime, ASDA u svojim redovima ima mnogo selefija, što se socijaldemokratima nikako ne sviđa.

S druge strane, bivši predsjednik SDP-a USK-a Hamdija Lipovača svakodnevno udara po svojoj partiji. Naime, Lipovača je trenutno na suđenju u Bihaću zbog zloupotrebe položaja u aferi Stens, ali drugi postupak koji se vodi na sudu u Bosanskoj Krupi presuđen je u njegovu korist.

Lipovača je kao bivši premijer i v.d. ministara MUP-a jednu službenicu prebacio sa jednog radnog mjesta na drugo, ali se ispostavilo da nije kriv jer je dotična već bila uposlenica MUP-a. No tu trivijalnu stvar sa bombastičnim naslovom oko Lipovačine pravosudne pobjede, ovaj nastoji iskoristiti da najavi svoj povratak u SDP, koji, kako tvrdi, od kada njega nema, ništa ne zna napraviti kvalitetno.

Pored ovog Lipovačinog pritiska na SDP, tu je pritisak i Asima Kambera na Tužilaštvo USK-a i Kantonalni sud, za koje Kamber kaže da se crvene od SDP-ovske boje. Naime, Kamber svakodnevno u javnosti brani optuženu grupu iz Unsko-sanskih šuma, koja se tereti za organizirani kriminal, a naročito braneći direktora Đevada Muslimovića, bivšeg kandidata SDA za premijera.

Kamber, naime, smatra da je slučaj namješten s ciljem da dođu do njega, jer na sudu je već nekolicina svjedoka dala iskaze da su morali davati novce direktoru USK šuma redovno, a veće iznose svake godine za stranku SDA za izbornu kampanju.

Dodajmo tu da se očekuje i podizanje optužnice protiv bivšeg gradonačelnika Bihaća Emdžada Galijaševića, što će utjecati i na nova preslagivanja u SDA Bihać, koja u svako doba može promijeniti balans sila u Skupštini USK-a, ali i u KO SDA.

Sve su ovo bitni detalji koji utječu na političku scenu USK-a, a građani Kantona to više ni ne mogu pratiti. Dodamo li tome svakodnevni obavještajno-propagandni rad i s jedne i druge strane u sukobu, tipa nedavne spin informacije da je preminuo Fikret Abdić, onda je sluđenost potpuna.

Najbolje rješenje, koje u Krajini ima sve veću podršku, bila bi inicijativa tuzlanskog gradonačelnika Jasmina Imamovića o ukidanju kantonalne izvršne i zakonodavne vlasti..

U Klubu 9 nalaze se četiri poslanika SDP-a, tri poslanika SDA, Samir Veladžić i Nisvet Jusić iz Bužima i Mehmed Mahmić iz SDA Bosanska Krupa, jedan poslanik SBB-a Nijaz Kadirić i jedan poslanik DNZ-a Kenan Keserović

Lipovača i Muslimović: Pritisni i pravosuđe ako zatreba

Kamber: Dovoljno je iskustvo

Rošić i poslanici: Premalo i za budžet

Hozanović: Pozicije jasne samo njemu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.