Hrvati Bosne i Hercegovine nositelji evropskih vrijednosti

Teorija je savladana, još praksa

Dani - - Sadržaj - Piše: Darko Omeragić

Hrvati Bosne i Hercegovine su nositelji evropskih vrijednosti zato što su kroz povijest aktivno doprinosili evropskim vrijednostima, posebno u vrijeme humanizma i renesanse kada su hrvatski mislioci bili pokretači kulturnog, znanstvenog i intelektualnog razvoja Evrope.

Ovo je izjava člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata i predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, a ujedno i prvi zaključak naučnog skupa pod nazivom Hrvati Bosne i Hercegovine - nositelji evropskih vrijednosti? koji je u organizaciji ureda člana Predsjedništva BiH iz reda Hrvata Dragana Čovića 16. i 17. marta održan u Neumu. Organizatori su skup podijelili na tri panela. Jedan je govorio o istoriji, kulturi, jeziku i obrazovanju Hrvata, drugi o evropskom putu BiH, a treći o ustavnoj i institucionalnoj jednakopravnosti Hrvata.

O svemu pomalo

U drugom zaključku se navodi kako bh. Hrvati imaju u potpunosti izgrađen identitet sa svim

njegovim sastavnicama u kulturološkom, jezičkom i nacionalnom smislu, koji je nedvojbeno utemeljen na “evropskim vrijednostima”. Stabilnost, održivost i daljnji razvoj BiH izravno su povezani s njezinim napretkom na evropskom putu, navodi se u trećem zaključku.

“Pri tome je nužno imati punu svijest o svim unutarnjim i vanjskim izazovima kojima je izložena BiH upravo na tom europskom putu”, dodao je Čović.

Konstitutivnost kao temeljna odrednica države BiH, verificirana i Ustavom BiH, piše u četvrtom zaključku, nije u suprotnosti s političkim vrijednostima suvremene Evrope. Ona je temeljna odrednica višenacionalnih država Evrope i svijeta, te višenacionalnog karaktera BiH, kao države tri nacije koje uz etnokulture imaju jasno određene i jasno definirane političke identitete.

Konačan popis zaključaka biće sastavljen uskoro, nakon čega će biti uvršteni u zbornik radova pomenutog skupa.

Osim zaključaka, sa skupa vrijedi izdvojiti izlaganja predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, koja je uputila svoju već pomalo tradicionalnu poruku da u BiH raste broj ekstremističkih zajednica i da međunarodna zajednica pred tom činjenicom zatvara oči.

“Međunarodna zajednica utječe na položaj i ravnopravnost Hrvata u BiH. Ne smijemo zatvarati oči pred tim činjenicama, jer Hrvatska snažno podržava suverenitet i integritet BiH kao i njen put ka euroatlantskim integracijama. Spremni smo joj pomoći da se zaštiti od ilegalnih migracija, te ćemo svakako diplomatski djelovati prema međunarodnoj zajednici zbog očuvanja stabilnosti i sprečavanja vanjskih utjecaja”, kazala je predsjednica Hrvatske.

Grabar-Kitarović je rekla da u narednom periodu očekuje brzo donošenje Izbornog zakona u BiH koji će, prema njenim riječima, doprinijeti ravnopravnosti Hrvata u BiH, potom očekuje usvajanje statuta Grada Mostara, kao i, kako je rekla, pravovremeno djelovanje međunarodne zajednice koje je nužno za stabilnost BiH.

“Položaj Hrvata u BiH mora biti legitiman i u skladu s tim moramo imati svoje predstavnike u BiH”, zaključila je hrvatska predsjednica.

Njen bh. kolega Dragan Čović je kazao da će zaključci neumskog skupa definirati jasan strateški put i odrednice za poziciju hrvatskog naroda u BiH.

“Iskušenja u BiH je i previše, a hrvatski narod stavio je sebi kao prioritet da bude nositelj stabilnosti i bh. evropskog puta. Veoma nam je važno da kroz akademsku misao i naučnu djelatnost jasno poručimo kako vidimo BiH, kakav je njen evropski put, te da vrlo jasno definiramo naš strateški put”, istakao je Čović.

Skupu se obratio i hrvatski ministar vanjskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier rekavši da je ravnopravnost Hrvata bitna za BiH i njen evropski put: “U vrijeme kada je tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović predao aplikaciju za prijem u članstvo EU, lobirao je za cijelu BiH, a ne za svoj narod”.

Prigovori HNS-a

“Smatram da se kod bh. Hrvata jasno može prepoznati državotvorna politika za dobrobit cijele BiH, što će Hrvatska snažno podržati. Za vrijeme zajedničke sjednice Vlade RH i Vijeća ministara BiH potpisat ćemo ugovor o europskoj suradnji koji je već pripremljen. Europska unija dosad je naglašavala socijalne i ekonomske reforme u BiH, što je jako važno i za nas u Hrvatskoj s obzirom na to da smo upravo mi najveći trgovinski partner BiH”, izjavio je Stier, dodajući da je posebno važno da se uspješno rješavaju urgentne političke situacije u BiH.

Naučni skup u Neumu skoro da je protekao bez zvaničnih reakcija političara i stranaka. Iz SDA se nisu osvrtali na skup koji je organizovao njihov glavni koalicioni partner na svim nivoima vlasti, niti su odgovorili na naše brojne pozive. U Građanskom savezu su skup nazvali činom ponovnog proglašavanja Herceg-Bosne, a dolazak hrvatske predsjednice podrškom Čoviću zvaničnog Zagreba u komadanju BiH.

“U isto vrijeme kada njene članice zabranjuju vođenje političkih kampanja na svojoj teritoriji, EU toleriše, tačnije ohrabruje ponašanje jedne svoje članice da to čini u Bosni i Hercegovini. Ovako otvoreno ispoljavanje teritorijalnih pretenzija je nečuveno i pokazuje da se iza paravana proevropske retorike kriju nastojanja na teritorijalnoj podjeli BiH, saopćili su iz GS-a.

Reagovao je i Hrvatski narodni savez (HNS), politička stranka koja je pravni sljednik stranaka HSS i NHI, pozdravljajući Čovićevu ideju da organizuje jedan ovakav skup, ali uz komentar da “otužnom drže činjenicu što je organizator skupa još jedanput - izostavljajući pozvati na skup značajan broj znanstvenika i javnih djelatnika iz reda hrvatskog naroda demonstrirao i djelimično potvrdio kako on nije član Predsjedništva BiH koji zastupa prava, interese i potrebe svih, nego samo dijela Hrvata BiH koji dijele njegova ideološka i politička uvjerenja”.

Zbog toga je, kažu u HNS-u, “Čović na skup pozvao samo one koji dijele njegova opredjeljenja i uvjerenja”.

Lazar Prodanović, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, na naše pitanje kako komentariše skup u Neumu i poruke koje su upućene, odgovorio je da Hrvati u BiH u odnosu na Srbe i Bošnjake imaju značajnu prednost, te da imaju razloga da skup nazovu onako kako su ga nazvali.

“Mislim da skup nije usmjeren ni protiv koga. BiH treba iskoristiti činjenicu da je trenutno najznačajnija lobistička grupa za evropski put Bosne i Hercegovine u našem susjedstvu Republika Hrvatska, zemlja koja je članica EU i NATO-a. Za BiH je bitno da se obezbijedi potpuna ravnopravnost sva tri konstitutivna naroda i svakog građanina. Zato su legitimni zahtjevi za izmjenu izbornog zakonodavstva u smislu izbora članova Predsjedništva BiH i delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, a samim tim i za Dom naroda državnog Parlamenta”, kaže Prodanović.

S druge strane, on smatra da predsjednici susjednih zemalja ne mogu donositi rješenja za BiH.

“Kod nas je ključna saglasnost sva tri konstitutivna naroda i političkih aktera. BiH na evropskom putu zaostaje ne svojom krivicom nego spletom okolnosti i nepostojanjem prioriteta u smislu evropske agende zemalja zapadnog Balkana”, kaže Prodanović.

Usta puna Evrope

No, Dani su Prodanovića pitali zašto, ako su svima usta puna evropskih vrijednosti, nema dogovora koji će ubrzati bh. evropski put.

“Ja ne vidim veliki problem da se to uradi. Ali, svi različito taktiziraju, a niko neće dobiti maksimalno. Nije dobro da se bilo ko u BiH osjeća majorizovanim. Rješavanje pitanja izbora delegata u domove naroda i članova Predsjedništva BiH nije put ka podjeli. Ta se priča fabrikuje iz Sarajeva i često je paranoidna. Šta je BiH sada nego federalna država i to labav oblik federacije? Mislim da je to čak i relativno pitanje i da je bitno priznavati suverenitet Bosne i Hercegovine u skladu sa sadašnjim ustavnim uređenjem i krenuti u pravcu da naredne reforme ustava i zakonodavstva budu plod dogovora svih naroda, entiteta i relevantnih političara”, govori Prodanović.

Što se tiče priče o majorizaciji Hrvata, njegovo mišljenje je da oni imaju negativno iskustvo iz prethodnih izbornih ciklusa.

“Također, ne mislim da je dobro da se u Dom naroda Parlamenta FBiH iz Bosanskopodrinjskog kantona bira predstavnik Hrvata ako tamo skoro i da nema Hrvata. To važi i za srpski klub delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH. I zašto o tome ne otvoriti raspravu na osnovu relevantnih rezultata popisa”, napominje Prodanović.

Na naše pitanje šta misli o tome da se napravi konferencija ili naučni skup koji će se zvati Srbi, Hrvati i Bošnjaci - nosioci evropskih vrijednosti, Prodanović odgovara kako bi to bilo dobro i da bi je trebalo napraviti.

“To kako su oni nazvali konferenciju je činjenica i to se Srbima ili Bošnjacima može i ne mora sviđati. I tu činjenicu bismo trebali konzumirati svi zajedno u ovoj zemlji. Hrvati imaju dvostruki legitimitet, jer matična zemlja Hrvata, Republika Hrvatska, u Evropskom parlamentu ima vrlo značajne ljude. BiH to nema, a ja bih volio da ima”, smatra Prodanović.

Politički direktor SDP-a BiH i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić je skup u Neumu nazvao još jednim u nizu privatnih sijela Dragana Čovića koji, kako kaže, trebaju potkrijepiti tezu o nužnosti podjele Bosne i Hercegovine.

“To što se ta podjela pokušava umotati kroz različite forme nekih takozvanih federalizacija, novih izbornih jedinica i svega ostalog bez obzira na to kako se zvalo, ništa drugo je nego podjela ove zemlje i udaranje posljednjeg eksera u multietničku državu BiH i uopšte ideju i nastojanje da ona zaista u potpunosti postane takva. Ne pridajemo, niti ćemo pridavati važnost privatnim stranačkim skupovima HDZ-a i njegovoj privatnoj nevladinoj organizaciji - Hrvatskom narodnom saboru. Nas zabrinjava nastup naših susjeda i visokih zvaničnika i državnika Republike Hrvatske kroz istupe gospođe Kitarović i gospodina Stiera, koji su još jednom pokazali da su njihove namjere prema BiH sve osim dobronamjernih i dobrosusjedskih”, kaže Mašić.

Politički direktor SDP-a ističe kako je naučni skup u Neumu Čoviću poslužio da homogenizira biračko tijelo i da vrati poljuljano povjerenje birača kroz daljnje zagrijavanje tema koje ga interesuju.

Neka entiteta

“Milorad Dodik posljednjih deset godina obećava nezavisnu Republiku Srpsku, Čović treći entitet, ni od jednog ni od drugog nema ništa, ali je bitno da se talasa i da se podižu tenzije kako bi se produžio njihov politički život. Nas zabrinjavaju izjave zvaničnika Hrvatske koje su neprihvatljive, a koje su u potpunosti prošle bez ikakve reakcije zvaničnika države BiH. Nama je jasno da SDA ima neku posebnu simpatiju prema HDZ-u BiH koja je potpuno neracionalna i neobjašnjiva. Ono što Čović pomisli, to mu SDA i njen predsjednik Bakir Izetbegović isporučuju i to na nivou FBiH svaki dan vidimo”, smatra Mašić.

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović smatra da je na naučnom skupu u Neumu bilo i izjava koje izlaze iz okvira određenih unutrašnjih odnosa u Bosni i Hercegovini, ali ističe da su za njega najvažniji generalni stavovi političke partije koja ima najveći kapacitet u Parlamentarnoj skupštini BiH i izvršnim strukturama BiH, a to je, kaže on, HDZ.

“Znamo da su zahtjevi HDZ-a redefinisanje izbora članova Predsjedništva BiH iz reda Hrvata i delegata u Domu naroda i to je za nas relevantno. Što se tiče izjava koje smo tamo čuli, one se mogu tumačiti i na jedan i na drugi način. Za PDP je svaki dogovor između SDA i HDZ-a o pitanjima izbora članova Predsjedništva BiH iz FBiH i delegata u Domu naroda Parlamenta FBiH prihvatljiv. Sve ostalo što bi vodilo ka ustavnim promjenama ili zadiranjem u unutrašnju strukturu Bosne i Hercegovine, za nas je neprihvatljivo”, govori Borenović.

To se posebno odnosi na stvaranje nekog novog entiteta ili zadiranja u teritorijalnu strukturu RS-a ili nešto što vodi ka promjeni Dejtonskog mirovnog sporazuma.

“Što se tiče naziva skupa, smatram da svako od nas treba da pokaže svoje evropske vrijednosti na konkretnim primjerima. Zato me naziv skupa nije nešto posebno dotakao niti me povrijedio. Jedino mislim da se s priče treba preći na suštinsko djelovanje o pitanju primjene evropskih vrijednosti u BiH. Ne vidim ništa problematično u tome da političari iz Hrvatske, Srbije i regiona učestvuju na skupovima koji imaju neki konferencijski karakter. Čak mislim da je to dobrodošlo”, rekao je Borenović..

Naučni skup Hrvata u Neumu

Foto: Fena

Predsjednica Hrvatske ponovila svoje već tradicionalne priče o ekstremizmu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.