Etna

Dani - - Foto Vijest Sedmice -

Deset ljudi, među kojima nekoliko turista i ekipa BBC-a, povrijeđeno je 16. marta, kada su se zatekli u vrijeme erupcije pored vulkana Etna u Italiji. Etna je tad proradila treći put od početka ove godine, a lavu je izbacivala skoro 200 metara uvis. Vulkanolozi procjenjuju da je u pitanju najveća erupacija u zadnjih 30 godina.

EPA je od Evropske svemirske agencije dobila fotografiju ove erupcije koju je snimio satelit Kopernik Sentinel-2A u 11.45 sati. Na slici je snijeg obrađen u plavo da bi se razlikovao od oblaka i da bi se jasnije vidjela lava na obroncima Etne..

Ovo je uvijek bio pojednostavljen pogled, ali kakvi god zaključci se mogu izvući iz rezultata, glasanje protiv bloka nije jedan od njih”.

Beogradski analitičar Aleksandar Mitić za Sputnjik kaže da ovo ipak “nisu bili izbori za Evropsku uniju ili protiv nje, kako je to predstavljeno u većini zapadnih medija. Rezultat holandskih izbora ne treba shvatiti kao pokazatelj neke nove otvorenosti, okretanja liberalizmu ili povećanih pro-EU sentimenata. Naprotiv, nastaviće se trend prilagođavanja holandske političke scene idejama jačanja nacionalnog suvereniteta. Uostalom, i Rutteova partija zalagala se za spoljnu politiku zasnovanu na nacionalnim interesima Holandije”, kaže on.

O’Leary ipak konstatuje da “kako se pregovori o Brexitu približavaju, Brisel može računati na čvrstog saveznika”. Britanska premijerka Theresa May najavila je, inače, da će 29. marta zvanično obavijestiti Brisel o početku izlaska Velike Britanije iz EU.

Wildersov poraz je za evropske kontinentalne desničare težak udarac iz još nekoliko razloga. Nakon austrijskih predsjedničkih izbora u decembru prošle godine, ovo je još jedan od dokaza da, kako navodi Politico, “evropski domino-efekat nije neizbježan”. Osim toga, haški rezultat je prije svega Le Penovoj, “iako je njena stranka puno dublje prisutna u društvu”, iz ruke izbio argument da su “desničari sada prihvatljivi u političkom establišmentu, što je loša vijest i za Alternativu za Njemačku”, koja, nakon dobrog rezultata na nekoliko lokalnih izbora prošle godine, očekuje značajan napredak na njemačkim parlamentarnim izborima u septembru.

Problemi stoje

Aktuelna njemačka kancelarka Angela Merkel pozdravila je, naravno, odmah izbornu pobjedu Rutteove stranke kao proevropsku poruku.

“Holanđani su naši partneri, prijatelji, komšije. Prema tome, bilo mi je veoma drago kada sam vidjela da su rezultati proevropski, to je jasna poruka”, rekla je ona. Odnosno, kako je to za AFP sažeo jedan neimenovani diplomata iz sjedišta EU u Briselu, “vraća se zdrav razum. Kombinirani učinci Brexita i posebno pobjede Donalda Trumpa učinili su Evropu faktorom stabilnosti i razuma u svijetu ludila”.

Jesu li? Nexit (Nederland-exit po ugledu na Brexit) više nije tema za razgovor, mada veliki broj građana ne vidi korist od EU osim trgovine, zaključuje Claus Hecking u svojoj analizi za Politico: “U svakodnevnom životu, Brisel vide kao giganta koji im donosi vrlo malo toga. Dokle god oni koji odlučuju u Briselu nisu u stanju da građanima objasne prednosti ujedinjene Evrope, EU će biti u krizi”.

A mogu li to objasniti, teško je reći. Jer ti koji u Briselu odlučuju, bar do aprila i francuskih izbora, vratiće se drugim unutrašnjim problemima, od početka pregovora o britanskom izlasku iz Unije, preko rješavanja krize s Ankarom koja je svaki dan sve dublja, do tinjajućih, ali stvarnih žarišta u Grčkoj i Italiji, koja se mogu rasplamsati bukvalno preko noći.

No, kako je u noći holandskih izbora tvitao portparol Evropskog parlamenta Haume Duh, “2016. nije 2017.” Valjda je jasno šta je htio reći..

Konačni rezultati, u suštini, ni približno ne odražavaju dramatiku ovih izbora, koliko to pokazuje podatak da je na birališta izašlo 82 odsto birača

Foto: EPA

Foto: EPA

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.