Dan se vole, dan se svađaju

Dani - - Fokus - (Dk. O.)

Psiholozi su davno zaključili da se postojanje sasvim suprotnih osjećaja ili stavova u odnosu na neku situaciju zove ambivalentnost ili neka vrsta unutrašnjeg sukoba.

Tako se kreću i odnosi Udruženja poslodavaca (UP) FBiH i Vlade FBiH. Iz UPFBiH su u posljednjih nekoliko dana poslali tri saopćenja u kojima u dva optužuju Vladu FBiH za obmanjivanje javnosti, pa i da saradnje nema, a u trećem govore o produbljivanju njihovih partnerskih odnosa.

U jednom od tih saopćenja iz UPFBiH su poručili kako je Vlada FBiH u samo dva dana kroz saopćenja i namjenski urađene tekstove pokušala obmanuti javnost iznoseći selektivne informacije. Najprije je, kažu u UPFBiH, javnosti preneseno izjašnjenje Vlade FBiH o zahtjevu za ocjenu ustavnosti člana 61. stava 1. Zakona o porezu na dobit FBiH, a potom se u javnosti pojavila informacija iz Vlade FBiH o tome kako, prema obračunu iz novog nacrta zakona o porezu na dohodak, niže plate neće biti dodatno oporezovane.

“Opet se radi o svjesnom obmanjivanju javnosti, jer prema proračunu koji je Vlada FBiH predstavila na sjednici Ekonomsko-socijalnog vijeća

FBiH, osim plata nižih od 700 KM, koje nakon proširenja poreske osnovice, odnosno oporezivanja toplog obroka, prevoza i regresa i obračuna doprinosa, sigurno neće primati 55 posto građana kako u svome saopćenju piše Vlada FBiH”, saopćili su iz UPFBiH.

Samo nekoliko dana prije, iz Udruženja poslodavaca FBiH je stiglo saopćenje u kojem piše da je povodom obilježavanja 15 godina uspješnog rada UPFBiH premijer FBiH Fadil Novalić primio delegaciju Udruženja, te sa zadovoljstvom prihvatio poziv da bude gost svečane Skupštine.

“Tokom razgovora istaknuta je potreba za produbljivanje partnerskih odnosa između socijalnih partnera u ESV-u FBiH, a sa ciljem stvaranja stimulativne poslovne klime i izgradnje prosperitetnog i stabilnog društva”, piše, između ostalog, u saopćenju UPFBiH.

U samo nekoliko dana, a prije ova dva, iz UPFBiH je saopćeno da se Udruženje duboko razilazi s Vladom FBiH u vezi sa, kako su rekli, njenim neprimjerenim i neosnovanim izjašnjenjem u vezi sa zahtjevom za ocjenu ustavnosti člana 61. Zakona o porezu na dobit. Iz Udruženja poslodavaca u ovom saopćenju kažu da Vlada FBiH obmanjuje javnost i Ustavni sud.

“I na kraju, tužno je kako Vlada FBiH tumači pojam saradnje sa poslodavcima kada se radi o izmjenama poreske politike. Vlada FBiH nema niti jedan dokument kojim bi dokazala da je izvoznike obavijestila o bilo čemu, da je vodila razgovor, pregovor ili sarađivala sa poslodavcima! To je, zaista, tužno”, ističu iz UPFBiH.

Sa sjednice ESV-a za FBiH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.