Usuprot mistificiranoj lijenosti

Kako su za Dane kazali bh. predstavnici Courtin i Hubjer, u ovoj akciji i tokom boravka na Supermarket Art Fairu, Duplex i Brodac su nastavili da promovišu savremenu umjetnost na internacionalnom nivou, stvarajući nove prilike umjetnicima predstavljanjem

Dani - - Art Market - Piše: Đorđe Krajišnik

Na nedavno održanom internacionalnom Supermarket Art Fairu u Štokholmu Bosnu i Hercegovinu su prvi put u njenoj umjetničkoj povijesti predstavljale dvije galerije. Riječ je o sarajevskim galerijama Duplex i Brodac. Ove dvije galerije koje vode umjetnici i galeristi Pierre Courtin i Mak Hubjer predstavljale su savremenu umjetnost BiH između 75 svjetski renomiranih galerija.

Galerija savremene umjetnosti Brodac je osnovana 2016. godine kroz asocijaciju mladih umjetnika iz Sarajeva. Misija i vizija asocijacije se temelje na promociji novih medija i pristupa u savremenoj umjetnosti, stvaranju platforme za razvoj tržišta koje bi mladim umjetnicima i umjetnicama otvorilo nove prilike i motivaciju za djelovanje na teritoriju BiH.

Stotine umjetnika

Pokretač inicijative za osnivanje galerije Brodac Mak Hubjer kao ključ svega u priči oko galerije Bordac ističe činjenicu da mladi umjetnici i stvaraoci nemaju, koliko god imali neku širinu da rade šta hoće, prostor u kojem mogu djelovati i stvarati, a da nije vezan nekim akademskim nivoom ili nekim već nametnutim državnim okvirom.

“Meni je to, kao prvo, na neki način lični interes, da imam jedno mjesto gdje mogu širiti neku svoju ideju. A, opet, želim da okupim oko sebe kolege generacijski bliske, koje imaju neki impuls za djelovanjem, radom i širenjem neke ideje. Da možemo svi na jednom mjestu raditi. Da imamo jedan centar savremene bh. umjetnosti, koja je trenutna, koja sad diše. Ne ona koja je predstavljala BiH, ili koja će možda nekad predstavljati. Nego ona koja trenutno djeluje i bavi se pitanjima i problemima društva u kojem se nalazimo. To je nekako moja želja i ono što je bilo pokretač pravljenja onoga što pravimo”, istakao je Hubjer.

Galerija Brodac je u Štokholmu predstavila radove Adele Jušić i Nardine Zubanović.

Kada je, pak, u pitanju galerija Duplex, ovo je bilo njeno peto

predstavljanje na Supermarket Art Fairu.

Od 2004. godine galerija Duplex podržava i čini umjetničku scenu grada Sarajeva, Bosne i Hercegovine i Balkana. Tokom svog postojanja ugostila je stotine internacionalnih i domaćih umjetnika, omogućila im je prostor i vrijeme za rad, produkciju i prezentaciju njihovih djela. Galerija Duplex planira i organizuje izložbe na lokalnom, regionalnom i internacionalnom nivou, te time predstavlja ključnu kariku potrebnu za nastavak razvoja umjetničke scene Sarajeva i BiH.

Prema mišljenju Hubjera, a osvrćući se na rad galerije Duplex, više trebamo biti fokusirani na prostore u kojima će se stvarati umjetnost.

Nove prilike

“Na jedan način sam se kroz svoj rad ugledao na Duplex galeriju, koju evo već petnaestak godina vodi Pierre Courtin kroz različite prostore. Ali njegova ideja opet živi. Meni je fascinantno da jedna osoba koja nema nikakve veze sa ovom zemljom i ljudima ovdje, dođe tu i veže se za ovaj prostor otvarajući tu galeriju, gdje promoviše savremenu bh. i evropsku umjetnost. Postao je bitan segment našeg društva. Mada ga mi, po običaju, uopšte tako ne doživljavamo. Meni je ta njegova priča umnogome pomogla da se upustim u jedan poduhvat kakav je Brodac, i evo sada smo došli do trenutka da dvije takve galerije, neovisne i neopterećene akademskim teretom i tromošću, nastupaju na ovom reprezentativnom umjetničkom marketu”, ističe Hubjer.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.