U fokusu atipični naratori i naratorke

Dani - - Opservatorij -

Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS objavila je internacionalni dio programa 57. MESS-a koji će se održati od 30. septembra do 8. oktobra 2017. godine. U fokusu ovogodišnjeg festivala biće atipični naratori i naratorke, oni čiji se glasovi rjeđe čuju u društvu, a pripovijedat će nam najčešće žene, ali i interseksualne osobe, djeca, izbjeglice ili osobe sa tjelesnim poteškoćama.

Zloglasni ubica

Vjerovatno najupečatljiviji evropski reditelj političkog teatra posljednjih godina Milo Rau stiže na MESS sa 5 Easy Pieces. Polazište je da li se može napraviti predstava o zloglasnom ubici djece, u kojoj igraju djeca? Italijanska trupa MOTUS će prvi put gostovati na MESS-u sa predstavom nastalom po romanu Srednji spol Jeffreya Eugenidesa. Iz Bugarske dolazi Mir vam u režiji Nede Sokolovske, dokumentarna predstava trupe Vox Populi koja se bavi izbjegličkom krizom iz perspektive bugarskog društva. Francuska predstava Neželjena, čija će se premijera održati u julu na festivalu u Avignonu, bavi se ženama i djecom žrtvama ratnog silovanja i nasilja.

Život sa idiotom

Narodno pozorište iz Bukurešta dolaze sa predstavom Bez obzira koliko se trudimo. Jedan gest je predstava poljskog Teatr Nowy Warszawa o znakovnim jezicima, jezicima u množini, jer se oni od države do države razlikuju. Argentinska koreografkinja i performerka Marina Otero publici će se predstaviti komadom Sjećati se 35 godina da bi se živjelo 60 minuta. Na MESS se vraća ukrajinski reditelj Andriy Zholdak, kojeg pamtimo po silovitoj predstavi Život sa idiotom. Elektra, u produkciji Makedonskog narodnog teatra, sirova je i brutalna i postavlja pitanje zašto je ljudska reakcija na ekstremne okolnosti gotovo uvijek nasilje i ciklus osvete. Belgijska trupa Berlin postaviće vrlo uzbudljivu instalaciju za publiku od 30 ljudi.

Bh. selekcija je, kako su saopštili iz Internacionalnog teatarskog festivala MESS, u toku i biće objavljena zajedno sa finalnim programom festivala 21. 8. 2017. Ovogodišnja selektorica je Alja Predan, dramaturginja, teoretičarka i kritičarka iz Slovenije..

Elektra

Iz predstave

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.