Pobjede za samopouzdanje sve misli prema Grčkoj

Naši reprezentativci savladali su Gibraltar s 5:0 u kvalifikacijama za SP, a onda i Albaniju s 2:1 u prijateljskom duelu • U junu slijede nastavak kvalifikacija i duel sa Grčkom u Zenici

Dani - - Sport - Piše: Jasmin Tajić Foto: Muhamed Tunović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovina odigrala je svoje prve dvije utakmice u 2017. godini i ostvarila dvije pobjede. Prvo smo u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji savladali slabašni Gibraltar s 5:0 u Zenici, da bismo nakon toga u prijateljskom ogledu bili bolji od Albanije u Elbasanu s 2:1.

Šansa za prvo mjesto

Dva trijumfa su prije svega važna zbog samopouzdanja, ali i zbog toga što smo na djelu vidjeli nekoliko novih igrača, koji će nositi naš nacionalni tim u narednom periodu. Pod ovo “narednim periodom” smatraju se godine koje su pred nama.

Protiv Gibraltara na djelu smo vidjeli Gojka Cimirota i Armina Hodžića, kao i Daniela Pavlovića, dok su u Elbasanu zaigrali Dario Đumić, Kenan Kodro, kao i Riad Bajić.

Što se tiče prvog meča i pobjede protiv jednog od najlošijih rivala s kojim smo ikad igrali, nismo vidjeli ništa spektakularno, ali jednostavno protivnik je bio takav, stigao je u Zenicu s ciljem samo da odbrani svoj gol. Nije bilo moguće razviti bilo kakvu igru, ali ono što je najbitnije jesu tri nova boda.

Naruku nam je išao i rezultat iz Bruxellesa, gdje su Belgija i Grčka remizirale (1:1), a to našoj reprezentaciji otvara šanse za prvo mjesto, iako je nakon debakla i katastrofe u Belgiji (poraz 0:4) jedini cilj bio pokušaj osvajanja drugog mjesta. Nije pametno sada govoriti o tome šta bi bilo da nismo u Atini primili gol u 95. minuti, ali s još dva boda bili bismo na drugom mjestu s jednim bodom manje od Belgije.

No, i dalje nas ne treba otpisivati, jer nam raspored u nastavku kvalifikacija u potpunosti odgovara, pa ćemo u Zenici dočekati i Belgiju i Grčku, te tako sami sebi odrediti sudbinu u kvalifikacijama.

Zbog pomenutog poraza u Belgiji, trenutno je teško govoriti o prvom mjestu u grupi, ali još jedan kiks crvenih đavola nama bi u potpunosti otvorio put prema Rusiji.

Mnogo toga će zavisiti od naše igre. Jer, moramo se sjetiti pobjede protiv Estonije s 5:0 u prvom kolu kvalifikacija, nakon čega je Senad Lulić izjavio da nismo bili dobri i pored ubjedljive pobjede, te da moramo biti oprezniji.

Ovo je najveći uspjeh u mojoj karijeri do sada. Svi su me dobro prihvatili, ističe novi reprezentativac Dario Đumić

Lulića su tada svi nazivali skeptikom i pesimistom, ali njegove riječi su se obistinile vrlo brzo. Tačnije, samo mjesec nakon Estonije stigao je pomenuti debakl u Bruxellesu.

Nijedna naša utakmica, osim one u Grčkoj, nije bila impresivna ni, što bi rekli sportski komentatori, lijepa za oči. Često djelujemo nepovezano, a, ruku na srce, gotovo da se uvijek izgubimo kada kapiten Edin Džeko nije na terenu. Potvrdu ove teze najbolje daje posljednji meč protiv Albanije, gdje je slika igre naše reprezentacije potpuno bila izmijenjena nakon izlaska Džeke.

A bez Džeke?

Nekom možda i čudno zvuči to da previše zavisimo od jednog napadača, ali Džeko je osim što je naš najbolji strijelac, pravi predvodnik ove generacije.

Njegove kretnje na terenu, vraćanje po loptu na našu sredinu, pristup igri su baš stvari kakve treba da ima jedan lider - kapiten i ovoj reprezentaciji upravo takav Džeko treba. Naravno, na stručnom štabu je da priprema ekipu i za periode kad nema kapitena, ali to je sada, čini se, veliki problem.

Selektor Mehmed Baždarević sada ima više od dva mjeseca da spremi ekipu za dolazak Grčke, a ako ponovimo partiju iz Atine, uz bolju koncentraciju i realizaciju, sigurno da osvajanje bodova neće doći u pitanje.

No, da se vratimo na dva odigrana meča u ovoj godini. Pomenuti novi igrači u reprezentaciji i oni koji su dobili priliku da zaigraju, iako su s ekipom od avno, pokazali su da se na njih može vrlo ozbiljno računati.

Naravno, niko ne očekuje da igrači koji su debitovali u ovoj martovskoj akciji odmah budu nosioci igre reprezentacije, ali jako je važno da imamo što širi igrački kadar, kako zbog jedne ili dvije povrede, te suspenzije, ne bismo bili u problemima.

Selektor Baždarević nije krio oduševljenje novim igračima u reprezentaciji.

”Svi u zadnjoj liniji ispunili su očekivanja”, kazao je Baždarević, a onda se posebno dotakao partije koju je prikazao Kenan Kodro, napadač Osasune i sin legendarnog Mehe Kodre.

”Kodro je svojom mladošću, tehnikom i energijom pokazao da možemo računati na njega sada i u budućnosti. Dobili smo nekoliko igrača za budućnost. Svi su manje-više odigrali dobro i svi zajedno smo ostvarili vrijednu pobjedu”, kaže Baždarević.

Selektor je istakao da je bilo i loših stvari u igri u drugom poluvremenu utakmice u Albaniji.

“Gubili smo u jednom periodu utakmice nepotrebno lopte i izlazak Džeke nam je napravio probleme. Tada nam je i protok lopte bio lošiji, ali u dobrom dijelu meč je bio interesantan i dobar. Gledat ćemo da popravimo neke stvari u igri za ubuduće”, kazao je Baždarević.

Želja za nametanjem

I debitanti Kodro i Đumić nisu krili oduševljenje što su dobili poziv, a onda i priliku da debituju za A tim. Kodro je istakao da mu gode pohvale selektora, ali da čvrsto stoji na zemlji.

“Svakom igraču bi godile ove riječi, pa tako i meni. Međutim, one su za mene još jedan dodatni motiv da nastavim da radim, da treniram kao prethodnih mjeseci u svom klubu te da se borim za sljedeći poziv“, kaže on.

Igrati za reprezentaciju čiji dres je nosio i njegov otac svakako je nesvakidašnje iskustvo, što je potvrdio i sam Kodro.

“Malo je bilo čudno sve to, pošto je i tata bio reprezentativac, ali eto malo smo promijenili historiju i statistiku jer su ovakvi slučajevi kod nas zaista rijetki. Ja sam tu da se borim i dokažem. Mada se nisam rodio u Bosni i Hercegovini, ne kažu džaba da krv nije voda, pa tako sam i ja ponosan na sve što se desilo i naravno zahvaljujem selektoru na pozivu i prilici koju mi je pružio“, kaže on.

Nositi poznato prezime može predstavljati opterećenje, ali naš mladi reprezentativac o tome ima svoj stav.

“Malo je na početku teško, ali sad sam se navikao. Svjestan sam da će moje prezime uvijek izazivati interesovanje medija, ali to je moja realnost i moram da se nosim sa tim. Naravno, ima dosta i prednosti, mogu da učim od tate jer ipak je on igrao na istoj poziciji kao i ja sada i možemo mnogo pričati o tome. Moja želja je da se nametnem sam i da me prepoznaju po onome šta ja radim”, kazao je Kodro.

Đumić je istakao da nikada neće zaboraviti svoj prvi dolazak na okupljanje reprezentacije.

“Ovo je najveći uspjeh u mojoj karijeri do sada. Svi su me dobro prihvatili. Momci su topli, otvoreni i zaista sam se lijepo osjećao. Sve je dobro bilo. Druženje je bilo super i ovih deset dana neću nikad zaboraviti”, istakao je Đumić..

Dobili smo nekoliko igrača za budućnost. Svi su manjeviše odigrali dobro, kaže selektor Mehmed Baždarević

Zaslužen trijumf bh. tima protiv Albanije u gostima

Sjajan debi Kenana Kodre u dresu nacionalnog tima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.