O autoru

Dani - - Feljton -

Jugoslovenski političar i diplomata Vladimir Velebit rođen je u Zadru 19. kolovoza 1907., a umro u Zagrebu 29. kolovoza 2004. Njegovi preci, porijeklom Srbi iz nekadašnje Vojne krajine, generacijama su bili visoki časnici u austrijskoj vojsci: pradjed Ilija i djed Dušan bili su austrijski generali, a otac Ljubomir prvo austrijski, a zatim jugoslavenski časnik, umirovljen u činu generala 1941. Supruga Vera Becić kćerka je hrvatskog slikara Vladimira Becića.

Školovao se u Rumunjskoj na njemačkom jeziku, potom u Trstu, a onda u Beču, u privatnoj školi za djevojčice na francuskom. Nakon Prvog svjetskog rata obitelj seli u Zagreb, zatim Čakovec, pa u Varaždinu. Studira na Pravnom fakultetu u Zagrebu, pa sociologiju u Parizu. Ljevičar je postao iz inata, nakon što ga kao stažistu i sudskog službenika režim kralja Aleksandra baca širom zemlje pod lažnom optužbom da je to bio već kao student.

S Josipom Brozom se prvi put susreo 1939. u Istanbulu, u partizane ide u ožujku 1942. i radi na organizaciji vojnih sudova u NOV. Od lipnja 1943. je časnik za vezu sa stranim vojnim misijama, svibnja 1944. u Londonu se prvi put sastaje s Winstonom Churchillom, u Vladi Tito - Šubašić, ožujka 1945, postavljen je za ministra inozemnih poslova.

U travnju 1948., suočen s optužbom da je engleski špijun, podnosi ostavku. Vodi Komitet za ugostiteljstvo i turizam, a 1951. se vraća i postaje veleposlanik u Rimu, pa Londonu. Na poziv glavnog tajnika UN-a bio je izvršni tajnik Europske ekonomske komisije sa sjedištem u Genevi od 1960. do 1970., kada odlazi u mirovinu. Posljednju diplomatsku misiju obavio je kao emisar Carnegijeve fondacije u izraelsko-palestinskom sukobu.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.