Trolitarsko srce

Dani - - Autodani -

Prvi SQ5 Audi je svojim kupcima ponudio još 2012., nedugo nakon što je BMW u sportske M modele počeo ugrađivati trolitarski dizel-motor sa tri turbine i 381 KS. Audijev sportski dizelski prvjenac raspolagao je sa 313 KS i 650 nm, što mu je bilo dovoljno da dvotonski SQ5 od nule do 100 km/h ubrza za 5,1 sekundu i ostvari najveću brzinu od elektronski limitiranih 250 km/h. SQ5 imao i jaču Plus verziju sa 340 KS. Benzinska verzija prve generacije SQ5 predstavljena je godinu kasnije. Pogonio ju je 3.0-litarski TFSI motor sa 354 KS i 470 nm koji je omogućavao ubrzanje do stotke za 5,3 sekunde i istu najveću brzinu.

Nakon što je na sajmu automobila u Parizu, u jesen 2016. godine, predstavio drugu generaciju Q5, Audi je u Detroit dovezao i njegovu najjaču SQ5 verziju u benzinskom izdanju. Premijera dizelskog modela trebalo bi da se dogodi na sajmu automobila u Ženevi.

Mada je tijelo novog SQ5 značajno drugačije, mlađe i mnogi bi rekli atraktivnije, u grudima mu kuca dobro poznato trolitarsko benzinsko srce sa istim brojem konja (354 KS) kao kod prethodnika.

Mada se na prvi pogled čini da je Audi samo prebacio motor iz starog u novo tijelo, suština je ipak drugačija. Aluminijumski blok je ostao isti, ali su njegove mogućnosti unaprijeđene. Ugrađen je novi twin-scroll turbopunjač, poboljšan je sistem varijabilnog usisa, a ugrađeni su i novi klipni prstenovi i košuljice cilindara. Unaprijeđen je sistem hlađenja, koji je postao protočniji i kapacitetniji.

Snaga motora je ostala ista, ali je sada dostupna u drugačijem rasponu obrtaja. Kod prethodnika je bila dostupna u rasponu od 6.000 do 6.500 obrtaja, dok je kod novog modela on povećan (od 5.400 do 6.400 obrtaja). Povećan je i obrtni momenat, sa dosadašnjih 470 na 500 nm. Puno značajnijom činjenicom od povećanja momenta se čini podatak da je opseg njegove dostupnosti potpuno redefinisan. Naime, prethodnik je na najveći obrtni momenat mogao da računa u rasponu od 4.000 do 4.500 obrtaja. Novi model na najveći obrtni momenat može da računa već od 1.370 obrtaja. Gornja granica dostupnosti je ostala na 4.500 obrtaja..

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.