Pametna limuzina

Dani - - Autodani -

Već sljedeće godine za kada je najavljen početak serijske proizvodnje, mogli bismo na putevima ugledati prototip 5,25 metara dugačke američke električne limuzine FF 91 sa 1.050 KS. Američka kompanija Faraday Future, koja je osnovana 2014. u Kaliforniji, zaslužna je za jednu od najvećih automobilskih senzacija na ovogodišnjem CES-u. U opisu ove kompanije kratko i jasno piše da je njen moto razvoj inteligentnih električnih automobila. Prvi od njih zove se FF 91 i predstavlja prototip komercijalnog modela, koji bi se u manje-više neizmijenjenom izdanju mogao naći u serijskoj proizvodnji do 2018.

Na prvi pogled automobil odlikuje futuristički dizajn, koji omogućava postizanje uzorne aerodinamičnosti i koeficijenta otpora vazduha od samo 0,25 Cx. Za uzornu aerodinamiku su zaslužna i inovativna rješenja poput aktivnih poklopaca točkova, sa pokretnim dijelovima koji se mogu otvarati i zatvarati, te na taj način regulisati protok vazduha kroz i oko točkova. Karoserija je petovratna i dugačka je 5,25 metara, čime parira limuzinama poput produženih verzija Mercedesa S, Audija A8 i BMW-a 7.

Pogonski sistem FF 91 je moćan i čine ga četiri elektromotora, koji zajednički raspolažu sa 1.050 KS i 1.800 nm obrtnog momenta. Za njihovo pokretanje koristi se struja akumulirana u 130 kWh baterijama, koje su razvijene u saradnji sa kompanijom LG Chem. Najjača baterija koja se ugrađuje u električne automobile američke Tesle danas ima kapacitet od 100 kWh.

Faraday Future je objavio da je FF 91 već sada moguće kaparisati na tržištima Amerike, Kine i Kanade uz polog od 5.000 dolara. Za početak je predviđena proizvodnja limitirane serije od 300 auta, koji će koštati od 150 do 200 hiljada dolara..

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.