Klimava koalicija (ne) opstaje do 2018. Vrhunac parlamentarne krize u Federaciji BiH

I dok predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić ne vidi neke velike probleme u odnosima SDA i HDZ-a, šef Kluba HDZ-a u Predstavničkom domu Jozo Bagarić tvrdi da se ne zna ko je dio koalicije jer se na sjednicama Parlamenta često daje

Dani - - Sadržaj - Piše: Darko Omeragić

Do sada su lagali jedni druge, a sada su počeli sami sebe i druge oko sebe da je situacija među njima idealna, duhovito je primijetio trenutne odnose na relaciji SDA - HDZBiH Aner Žuljević (SDP), delegat u Domu naroda Parlamenta FBiH.

“Nalazimo se na vrhuncu parlamentarne krize kada govorimo o oba doma Parlamenta FBiH. Dugo sam u politici, ali se ne sjećam da je ikada postojala ovakva forma parlamentarne krize među vladajućim, a da ne govorim o ulozi SBB-a, čiji je predsjednik rekao da će raditi samo one stvari koje su u interesu građana i da dosadašnji koncept političke saradnje između SDA i SBB-a više ne vrijedi. Ako ćemo biti potpuno iskreni, onda trebamo reći da nemamo parlamentarnu većinu. Imamo glumce u SDA i HDZ-u koji pokušavaju na svaki mogući način da prežive na funkcijama do izbora. Ne vidim razloga zašto ovako glume, pogotovo što nemamo mogućnost vanrednih izbora. Ne znam što komplikuju situaciju, umjesto da sjednu i da barem iskoriste ovaj dio mandata koji im je preostao do oktobra 2018. godine”, kaže Žuljević.

SDP-ov delegat ističe da je za 20. sjednicu Doma naroda Parlamenta FBiH koja bi trebalo da bude održana 30. marta, kada će ovaj broj Dana biti na trafikama, pripremio amandmane na Zakon o PIO u želji da popravi postojeći, kako kaže, loši zakon Vlade.

“PIO treba reformu, ali ovo što je predložila Vlada je deset puta gore od postojećeg Zakona i ne ide u prilog nikome. Oni su planirali da isfinansiraju deficit koji je politika napravila na teret budućih penzionera i to smanjivanjem njihovih penzija. To je licemjeran i sebičan pristup koji premijer Fadil Novalić ne radi samo kod penzionera, nego i kod zakona o porezu na dohodak i doprinosima. Matematičkom prevarom od javnosti krije da se ruka zavlači u džep radnika, poslodavaca i penzionera. Do sada sam predložio 200 amandmana na Vladine zakone i nijedan mi nije prihvaćen. Zamoliću premijera da mi jedan amandman usvoji za rođendan, a to je u maju”, rekao nam je Žuljević.

Niko ni s kim

Ako je bilo očekivano da poslanici HDZ-a i drugih političkih partija okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS) ne podrže rezoluciju SDP-ovog poslanika Damira Mašića o osudi inicijativa za federalizaciju BiH time što će napustiti sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, onda je, uslovno rečeno, bilo iznenađenje da izvještaj o radu Vlade FBiH za 2016. nije dobio potrebnu većinu u tom istom Domu. Dakle, Vlada FBiH na čijem je čelu premijer SDA i u kojoj ministre delegiraju predstavnici SDA, HDZ-a i SBB-a, ne može da dobije podršku Parlamenta FBiH u kojem većinu, odnosno vladajuću koaliciji čine SDA, HDZBiH i SBB.

Kriza je, bez obzira na to što je vladajući ne žele priznati. Odnosi nisu dobri na relaciji SDA SBB i SDA - HDZ, a sada, kako vidimo, i na relaciji Vlada - Parlament. SDP Novaliću predlaže da se spasi i da podnese ostavku, no njemu ne pada na pamet da to učini.

Šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Ismet Osmanović kaže da glasanje o izvještaju o radu Vlade FBiH u protekloj godini nije pokazivanje odnosa parlamentarne većine prema Vladi, nego...

“Parlamentarna većina podržava Vladu. Svi poslanici iz parlamentarne većine, koji su bili na sjednici, glasali su za izvještaj o radu Vlade. No, jedan broj poslanika nije došao na sjednicu iz raznih razloga. Nedolazak

Mušić: Ne vidim nikakve probleme u odnosu SDA i HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH po pitanju izmjena Zakona o radu i Zakona o PIO

tih kolega je prouzrokovao to da izvještaj Vlade nije usvojen”, tvrdi Osmanović.

Prirodno, opozicija nije zadovoljna radom Vlade. Poslanik SDP-a u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta Damir Mašić, koji je predložio rezoluciji o osudi inicijativa za federalizaciju BiH, još dodaje da je većina zakona koji su usvojeni u njenom mandatu završila na Ustavnom sudu FBiH, te da se sada, godinu i po nakon usvajanja, ti zakoni popravljaju amandmanima koji su tada bili odbačeni.

Dakle, biće zanimljivo vidjeti ko kako misli u nastavku 19. i 20. sjednice Doma naroda Parlamenta FBiH, koje bi trebale biti održane 30. marta. Na dnevnom redu će biti program rada Vlade za 2017. i još dva bitna zakona - prijedlog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o radu.

Poslanici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH o ovim zakonima još nisu glasali, tako da se u ovom trenutku ne može procijeniti kakvo će biti raspoloženje delegata u Domu naroda o njima.

Šta da se radi i gdje je zapelo s ovim zakonima i u odnosima koalicionih partnera, pitali smo predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edina Mušića (SDA).

“O upućenim amandmanima na izmjene Zakona o radu, radna tijela Predstavničkog doma se nisu kvalitetno očitovala, tako da nismo mogli glasati. Čim svoj posao završe Odbor za rad i socijalnu politiku i Odbor za ekonomsko-finansijsku politiku, kao i Zakonodavnopravna komisija, steći će se uslovi za glasanje”, kaže Mušić.

Što se tiče Zakona o PIO, biće, jasan je on, usvojen onako kako ga je predložila Vlada.

“Ne vidim nikakve probleme u odnosu SDA i HDZ-a BiH u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH po pitanju izmjena Zakona o radu i Zakona o PIO. Ako se ovi uslovi steknu, mi ćemo se o ovim zakonima izjašnjavati 11. aprila, nemamo šta čekati Dom naroda”, kaže Mušić, dodajući da izvještaj Vlade FBiH za 2016. nije prošao zbog neozbiljnosti poslanika iz parlamentarne većine koji nisu bili u sali.

Mušić nam je rekao da se SDA s HDZ-om ne slaže tek u priči o trećem entitetu i federalizaciji BiH.

“Oko operativnih pitanja

Žuljević: To je licemjeran i sebičan pristup koji premijer Fadil Novalić ne radi samo kod penzionera nego i kod zakona o porezu na dohodak i doprinosima

zakona koji dolaze iz Vlade, skoro da smo bili bez razlika u stavovima”, rekao nam je Mušić, nakon čega smo ga podsjetili na Zakon o igrama na sreću, gdje su se itekako vidjele razlike u stavovima poslanika SDA i HDZ-a.

“Eto, i to pitanje je došlo izvana, od raznih lobija, koji su na razne načine protkani kroz strukture javnog i medijskog života u FBiH”, odgovara predsjedavajući.

HDZ želi šumu

Šef Kluba poslanika SDP-a u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Elvir Karajbić kaže da će njegova stranka biti protiv izmjena Zakona o radu i Zakona o PIO onako kako ih vidi Vlada.

“Izmjenama Zakona o radu obezvređuje se kolektivni ugovor, a federalna inspekcija rada ne može vršiti kontrolu rada na crno u kantonima, jer to mogu raditi isključivo samo kantonalne inspekcije iako je to u nadležnosti FBiH. Zakon o PIO je na Vladi usvojen jednoglasno, ali je prošli put pao u Domu naroda nakon što je prošao Predstavnički dom. Sada mi ne znamo šta se dešava između SBB-a, SDA i HDZ-a, ali je činjenica da unutar vladajućih nešto ne štima i da postoji međusobno ucjenjivanje SDA i HDZ-a”, kaže on.

Kada glasaju o zakonima, vladajući, tvrdi Karajbić, gledaju samo interes svoje stranke, a ne države.

“Zakon o šumama, Zakon o braniteljima i Zakon o organskoj proizvodnji su dio kamena spoticanja vladajuće koalicije”, kaže Karajbić.

Karajbić nam je na jednom primjeru opisao kako pucaju odnosi SDA i HDZ-a.

“SDA je do sada pristajala na sve HDZ-ove zahtjeve. Kada je donesena skandalozna odluka da federalna inspekcija rada ne može kontrolisati rad na crno, Vlada je donijela odluku da, uz određenu saglasnost kantonalne inspekcije rada, u nekim slučajevima rad na crno može kontrolisati federalna inspekcija. Kasnije je Vlada prihvatila amandman HDZ-a kojim se to briše. I to je prouzrokovao dodatni razdor vladajuće koalicije, jer dio zastupnika SDA to nije želio podržati”, kaže Karajbić.

Potom, navodi on, HDZ želi moć nad šumama u okolini Drvara, a od kantona da pravi male države.

“Donose se zakoni kojima se Federacija razvlašćuje, a kantonima daju veće ovlasti. Pored toga, imamo i ovaj odnos SBB-a za koji ne znamo kakav je. Vladajuća koalicija je zasnovana zbog podjele pozicija, a ne na osnovu nekog programa”, kaže Karajbić.

Naš sagovornik smatra, također, da se Vlada FBiH ponaša kapitalistički i to u najcrnjem obliku. Za njega Reformska agenda nije sporna, ali je sporno to što se donose zakoni koji odudaraju od evropske agende.

“Ne možemo podržati ono što nas udaljava od Evropske unije. Također, Vlada ima 400 uposlenika više nego 2014. ili 2015. godine iako je zapošljavanje ‘zabranjeno’. Sad imamo rekord, jer se na plate iz budžeta FBiH isplaćuje 217 miliona KM. Dakle, to je taj čuveni monitoring zapošljavanja koji se ne poštuje”, dodaje Karajbić.

O odnosima u vladajućoj koaliciji u Predstavničkom domu federalnog Parlamenta u ime SBB-a bi (naj)otvorenije mogao govoriti Nasir Beganović, šef kluba ove stranke. No, zbog zdravstvenih problema uputio nas je na svog stranačkog, ali i kolegu iz parlamentarnih klupa Sanela Razića, koji, s druge strane, ne želi komentarisati odnose između SDA i SBB-a “iz razumljivih razloga”.

Rezervna koalicija

“Ukratko, ako govorimo o izmjenama Zakona o radu i Zakonu o PIO, nastao je nesporazum jer u Poslovniku piše kako prije njihovih usvajanja treba sačekati da svoj posao urade radna tijela i Vlada. Nadam se da ćemo ove zakone imati na idućoj sjednici i da ne bi trebalo biti većih problema. U aprilu imamo četiri sjednice, dvije tematske i dvije vanredne ili redovne. Mi ćemo podržati sve ono što je u interesu građana. To su zakoni iz Ministarstva rada i socijalne politike u kojem je SBB-ov ministar Vesko Drljača”, kazao je Razić.

Iako nam se nije javljao na telefon, stav HDZ-ovog šefa Kluba poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH Joze Bagarića o aktuelnoj krizi pronašli smo u njegovom intervjuu za Glas Srpske. Bagarić je rekao da je rezoluciju o osudi inicijativa za federalizaciji izglasala svebošnjačka rezervna koalicija, te da to govori o statusu, pravima i odnosu prema Hrvatima u FBiH.

Na pitanje novinara funkcioniše li koalicija u Federaciji BiH ili se uspostavlja od tačke do tačke dnevnog reda, Bagarić je odgovorio da se “i mi to često pitamo”.

“Ne zna se zasigurno ko je dio koalicije. Jedini koji se drže dogovora smo mi iz Kluba HDZ-a BiH. Često na sjednicama doživljavamo iznenađenje jer nam se jasno stavlja do znanja da naše ruke nisu bitne. Tu je na sceni rezervna koalicija. Ne možemo reći da prava koalicija postoji jer je sve na klimavim nogama”, kazao je on..

Bagarić: Ne zna se zasigurno ko je dio koalicije. Jedini koji se drže dogovora smo mi iz Kluba HDZ-a BiH

Parlament FBiH: Teku med i mlijeko

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.