Načelnik bira za Bošnjake?

Dani - - Fokus - (Er. M.)

Izborom Nermina Alivukovića za zamjenika načelnika Opštine Srebrenica i bez prisustva novinara u ovom gradu su riješene i dileme oko skupštinske većine. Za izbor Alivukovića glasalo je 11 od 21 odbornika, a dio skupštinske većine više ne čine odbornici SDS-a.

Njihov pokušaj da SNSD u Srebrenici pošalju u opoziciju spriječen je prvenstveno velikim pritiskom iz Banje Luke tako da je 11 potpisa za smjenu skupštinskog rukovodstva ostalo samo mrtvo slovo na papiru.

“Kao što sam i najavio, SDS nije uspio u namjeri da promijeni skupštinsku većinu. Za njih tu više neće ni biti mjesta. Svojim potezima željeli su destabilizirati Srebrenicu i dati veći značaj bošnjačkim odbornicima okupljenim oko Alije Tabakovića, predsjednika Islamske zajednice u ovom gradu, što je moglo destabilizirati Srebrenicu”, istakao je Radomir Pavlović, predsjednik SNSD-a Srebrenica.

Tako u opoziciji ostaje i većina bošnjačkih odbornika. Za njih novi zamjenik načelnika nema legitimitet da predstavlja Bošnjake.

“Ovo je jedna nakaradna odluka i poruka načelnika Mladena Grujičića Bošnjacima da će im on ovdje birati sve predstavnike i oni moraju raditi onako kako on želi”, tvrdi odbornik Alija Tabaković.

Načelnik Opštine Mladen Grujičić ne krije da je uticao na izbor svog zamjenika, ali ne u smislu ko će obavljati tu funkciju, već da bude Bošnjak.

“Bilo je pokušaja da se na to mjesto imenuje Srbin. Bio je to pokušaj da se članovi pojedinih političkih partija predstave kao zaštitnici naroda, podvaljujući neka imena tamo, kako bi oni ispali neki veliki Srbi, a ja manji Srbin”, pojašnjava Mladen Grujičić.

Kada je riječ o skupštinskoj većini, za njega je važno da ostane okupljena oko SNSD-a.

Novi zamjenik načelnika Nermin Alivuković smatra da je ovim stavljena tačka na sva previranja u Srebrenici. Skupština opštine imenovala je šefove opštinskih odjeljenja gdje će u ovom mandatu većinu pozicija obavljati predstavnici srpskog naroda. Koliko će skupštinska većina biti stabilna, ostaje da se vidi, jer za sada je uz podršku iz Banje Luke smiren požar u lokalnom DNS-u. Predstavnici ove stranke ranije su jasno izrazili nezadovoljstvo odnosom SNSD-a u raspodjeli vlasti, a kako stvari stoje, i koalicija na republičkom nivou je na klimavim nogama.

Skupština opštine Srebrenica

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.