Šta ide za Idom?

Dani - - Fokus - (E. M.)

Prvi šleper Ditinog deterdženta IDA Orange stigao je u Albaniju i reakcije su odlične, potvrdio je za Dane Ditin menadžer marketinga i komercijalnih poslova Nedžad Gavranović.

“Odmah su me pitali koliko nam treba vremena da napravimo još jedan šleper. Vrlo brzo će uslijediti nove narudžbe”, kaže Gavranović.

IDA Orange, u pakovanjima od tri kilograma, za Albaniju je krenula krajem marta poslije dužih pregovora sa Gertom Rucajem iz TCC Tirana Cash & Carry, Big Market iz Tirane. Pregovori su počeli putem maila, a potom je Rucaj u Tuzlu donio uzorke deterdženata sa albanskog tržišta.

“Mi smo to analizirali u svojoj laboratoriji i ustanovili da je naša IDA Orange po karakteristikama kvalitetniji od tih uzoraka, a da ima povoljniju cijenu. Nakon toga naručen nam je prvi šleper”, kaže Gavranović.

Ako IDA Orange bude prihvaćena na tržištu, plan je da se dogovori izvoz Arixa, 3D i ostalih Ditinih proizvoda. Osim Albanije, Dita pregovara sa Crnom Gorom, Hrvatskom i Srbijom, a još u januaru potpisan je ugovor za izvoz u skandinavske zemlje. On još nije počeo, čeka se dogovor o količinama do mjesta isporuke, pa kad se to dogovori, stižu narudžbenice, a proizvodi idu direktno u prodavnice.

“Mi se nadamo, mada je sa pronalaženjem strateškog partnera malo zapelo. Ne znam dokle se tu došlo, ali mi radnici i dalje radimo svoj posao kao da se ništa ne dešava. Odgovaramo tržištu i zahtjevima. Realizacija je trenutno slabija nego što nam je potrebno da bismo pokrili sve troškove, ali, evo, borimo se pa ćemo vidjeti šta će biti”, kaže Gavranović.

U Tuzli se, inače, 4. aprila ni na sedmom javnom nadmetanju za kupovinu Dite po cijeni od 12,93 miliona nije pojavio nijedan kupac. Procjene su da se ta cijena više neće mijenjati, a o eventualnim ponudama za strateško partnerstvo odlučuje Odbor povjerilaca, u kojem su, između ostalih, predstavnici radnika i banaka. Odbor povjerilaca nije odredio novi datum javne prodaje Dite. Fabrika trenutno ima 75 radnika, u stečaju je od aprila 2015., a u međuvremenu su obnovljena postrojenja koja omogućavaju i veću proizvodnju od trenutne.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.