Ivica Todorić

Dani - - Fokus -

Po važećim hrvatskim zakonima, Ivica Todorić je u penziju mogao prošle godine, kada je napunio 65. Da je iskoristio to pravo, danas ne bi lupao glavu nad problemom šta da radi kad više ne bude išao u Agrokorov zagrebački toranj.

A hrvatski mediji prenose da je to, uz strahove da će u zatvor, da će mu država i povjerioci uzeti sve pa da će morati u podstanare, bio glavni problem donedavno najvažnijeg i najnedodirljivijeg biznismena koji je prerastao hrvatske, a po mnogim i regionalne okvire.

Da ne bude zabune, Todorić, ako i ode u zatvor, nije niti će biti novi Sanader. On je, naime, nešto mnogo gore od korumpiranog političara koji se prodaje po bilo kojoj cijeni. On je prenapuhani balkanski bizMismen koji je seljački mudro iskoristio početnu podršku Franje Tuđmana i režima mu.

Zato je on, kad je veliki vođa nestao sa scene, već bio veći od Franjinih političkih nasljednika i stvar se okrenula. Todorić je diktirao pravila njima, a ne više oni njemu.

Dobro, bivšem uzgajivaču cvijeća treba priznati da je bio puno pametniji od gomile takve ratnologističarske i privatizacijske tajkunčadi koja je nicala u svim državama nastalim od bivše SFRJ. Valja se, naime, zavaliti za milijarde eura i valja trajati decenijama. Ni Miroslav Mišković nije dostigao ta postignuća.

No, svemu dođe kraj, pa i našemu Ivici koji je 10. aprila predao dužnost “izvanrednom povjereniku za Agrokor” Anti Ramljaku.

“Mislim da nemamo velike dugove. Bolje je pitanje koliko imamo imovine. Vidjet ćete što će nastati iz toga”, podsjećaju hrvatski mediji na Todorićeve riječi od prije dvije godine. Koje tek sad dobivaju svoje stvarno značenje: “šta će nastati iz toga” boji se prognozirati svako normalan. Čak i ako, na našem domaćem terenu, nije među onih “ukupno 5.296” ljudi zaposlenih u Agrokorovim firmama u BiH.

“Radi se o tržišno konkurentnim kompanijama koje uredno i stabilno posluju kao i do sada. Svi poslovni procesi odvijaju se u punim kapacitetima”, saopštio je bh. Konzum na dan kad je zagrebački Trgovački sud imenovao Ramljaka, a zagrebačka centrala zabranila bh. ispostavama da pošalju predstavnike na sastanak koji je zakazao premijer FBiH Fadil Novalić, zainteresovan za budućnost ne toliko 5.296 zaposlenih, koliko bezbroj Agrokorovih dobavljača u BiH kojima zagrebačka grupa duguje najmanje 250 miliona maraka.

O tome se i radi. O toj aroganciji koju je Todorić gradio sa svojim carstvom. Aroganciji kojoj Novalić nije dorastao, a i da jeste, pojma nema kako može zaštititi Agrokorove bh. povjerioce.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.