Zašto smo mijenjali Zakon o porezu na dohodak

Dani - - Biznis Vijesti -

Novi Zakon o porezu na dohodak predstavlja novi korak u pravcu unapređenja fiskalne održivosti kroz proširenje porezne osnovice i smanjenje opterećenja na rad, smanjenje poreznih oslobađanja, sprečavanje porezne evazije, smanjenje sive ekonomije, kaže za Fenu pomoćnik federalne ministrice finansija Hajrudin Hadžimehanović.

Namjera je, kako navodi, da se utiče na rasterećenje privrede i rast zaposlenosti, što će u konačnici rezultirati povećanjem konkurentnosti.

"Smanjenje fiskalnog opterećenja, primarno usmjereno na smanjenje zbirne stope doprinosa sa 41,5 na 33 odsto, nije bilo moguće bez proširenja porezne osnovice i kroz oporezivanje naknada koje nemaju karakter plate", kaže on.

Da takvim širim poreznim obuhvatom ne bi bila umanjena primanja radnika sa manjim platama, novim zakonom povećan je, kaže Hadžimehanović, iznos neoporezivog dijela dohotka sa 300 na 700 KM mjesečno.

"To znači da radnici čija ukupna mjesečna primanja iz radnog odnosa (plata, topli obrok, prevoz, regres i dr.) ne prelaze iznos od 700 KM neće plaćati porez", kaže Hadžimehanović..

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.