Hajd’ što su uzeli pare, nego zloupotrijebiše SDA

Počelo suđenje optuženim u predmetu Bosna

Dani - - Fokus -

Nastavak suđenja potpredsjednicima Asimu Sarajliću i Mirsadu Kikiću, te generalnom sekretaru SDA Amiru Zukiću i još šestorici optuženih za više krivičnih djela, koje je počelo 23. maja u sarajevskom Općinskom sudu čitanjem optužnice, te uvodnim riječima Tužilaštva i dijela odbrane, zakazan je za 13. juni.

Uz svojevrsni top-tim SDA optuženi su Esed Džananović, Safet Bibić, Nedžad i Senad Trako, Ramiz Karavdić i Seid Fazlagić. Optužnica je rezultat akcije Bosna, a svodi se na nezakonito zapošljavanje za koje su uzimane pare. Pravno, u pitanju je trgovina uticajem, a usput se i kod nekih od optuženih pojavilo i ilegalno oružje, pomaganje počinitelju...

Optužbu zastupaju tužiteljice Bojana Jolović i Nermina Kulenović, koje su bile više nego jasne kad su rekle da se ne sudi Stranci demokratske akcije, nego “ljudima koji su zloupotrijebili funkcije u stranci”. Direktno ili indirektno, tužiteljica Jolović odgovorila je i čelniku SDA Bakiru Izetbegoviću koji optuženog Kukića uporno brani tvrdnjom da je optužen “za samo jedno ma ja”, što je zabilježeno u prisluškivanim razgovorima: “Zukićev i Sarajlićev uticaj najbolje se vidi u tački optužnice kada i ‘Kukić popušta’”.

Odbrane optuženih, naravno, tvrde da “pojedinim navodima” Tužilaštvo “izlazi van okvira optužnice”, a BIRN prenosi i da Kukićev branilac Rifat Konjić smatra da “ovo nije uvodna riječ, već analiza dokaza za završne riječi”. Odbrane su uglavnom zadržale pravo da ne iznose uvodne riječi, osim Muhidina Kape, advokata Zukićevog vozača Fazlagića, optuženog za pomaganje počiniocu krivičnog djela, koji tvrdi da je njegov branjenik “kolateralna šteta u ovom predmetu”.

Tužiteljstvo je optužnicu u kojoj je 13 tačaka čitalo oko sat, a najavilo je da će saslušati 96 svjedoka, četiri vještaka i jedno stručno lice..

Suđenje Amiru Zukiću, Kantonalni sud

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.