Vlada se ništa promijeniti neće

U formalnom obrazloženju za pokretanje procedure za smjenu Vlade iz opozicije ističu da je naveden samo mali dio razloga koji idu tome u prilog. U SDP-u i DF-u su jasni, Vlada koju predvodi Fadil Novalić je najlošija koju je Federacija do sada imala

Dani - - Iluzije - Piše: Ernad Metaj

Premijer FBiH Fadil Novalić je uvjeren da će Vlada na čijem je čelu preživjeti zahtjev opozicije za njenu smjenu. Iz opozicije se ne žele baviti matematikom. Glasanje o povjerenju Vladi vide kao test za zastupnike i delegate iz vladajuće koalicije, među kojima je, kako tvrde, sve veći broj onih koji u neformalnim razgovorima izražavaju nezadovoljstvo njenim radom.

U poziciji uglavnom ne vide potrebnih 50 ruku za smjenu, ali nije isključeno da će među njima biti i onih koji će podržati zahtjev opozicije.

“Evo prilike da svi pokažu pravo lice. Ako oni koji su u kontaktima s nama govorili da su nezadovoljni podrže ostanak ove vlade, bar smo načisto”, za Dane je izjavio Damir Mašić, politički direktor SDP-a.

Vlada neće pasti

U SDA dilema nema. Smjena Vlade ne bi bila dobra ni za građane, ni za FBiH. Vlada neće pasti, pokazat će se kako i dalje ima podršku 56 zastupnika u Predstavničkom domu, javno tvrdi Ismet Osmanović, predsjednik Kluba ove stranke u Predstavničkom domu.

Ako je, međutim, suditi prema razgovoru sa Azrom Hadžić Bećirspahić iz SBB-a, račun bi se ipak mogao pokvariti. Prema njenim tvrdnjama, ona će podržati zahtjev za smjenu Vlade, bez obzira na to kakav bude stav stranke.

“Ja ne mogu podržavati Vladu u kojoj kao ministar poljoprivrede sjedi Šemsudin Dedić. Ne mogu podržavati Vladu koja prikazuje suficit u budžetu, a nije izmirila obaveze prema poljoprivrednicima”, kratko je prokomentarisala zastupnica SBB-a.

Zahvaljujući njenom, ali i glasovima još nekih zastupnika iz SBB-a, izvještaj o izvršenju budžeta nije dobio podršku. Imajući u vidu kako ranije podršku u Parlamentu nije dobio ni izvještaj o radu Vlade FBiH, za opoziciju je logično bilo zatražiti smjenu.

“U svakoj normalnoj državi su neusvajanje izvještaja o radu i izvještaja o izvršenju budžeta razlog za ostavke”, istakao je Mašić.

U formalnom obrazloženju za pokretanje procedure za smjenu Vlade opozicija piše da je naveden samo mali dio razloga. U SDP-u i DF-u su jasni: Vlada koju predvodi Fadil Novalić je najlošija koju je Federacija do sada imala. Reformska agenda se ne provodi, a i ono što se radi završava na Ustavnom sudu, penzije se isplaćuju na kredit, zaustavljena je primjena antikoruptivnih zakona, pokušala se politizacija državne službe, zaustavljeni su infrastrukturni projekti...

Jednostavno, nema rezultata, osim što se za male pare rasprodaju udjeli u javnim kompanijama, smatraju u opoziciji.

Za premijera Novalića ovo je naprosto još jedan pokušaj SDP-a da privuče pažnju javnosti bez valjane osnove i bez izgleda na uspjeh.

“Izvještaj o radu Vlade nije usvojen zbog nesavjesnog rada pojedinih poslanika koji jednostavno nisu bili na sjednici. Ja sam odmah nakon toga upozorio parlamentarce da moraju ozbiljnije pristupati svom poslu, jer njihov odnos prema institucijama je ogledalo

Osmanović: Vlada neće pasti, pokazat će se kako i dalje ima podršku 56 zastupnika u Predstavničkom domu

njihovog odnosa prema građanima koji su ih izabrali. Uprkos mom upozorenju, situacija se nije promijenila. Prošle sedmice je umalo pao dnevni red, a kasnije smo imali problem oko Izvještaja o izvršenju budžeta”, između ostalog navedeno je u odgovoru premijera na upit iz našeg magazina.

Bezuvjetno uz Fadila?

Ne spori premijer da određenih nesporazuma u koaliciji ima, ali smatra kako je to sasvim prirodna stvar. Izuzetno je zadovoljan funkcionisanjem Vlade, koju vidi kao dobar tim na koji se nikako ne odražavaju stranačke podjele.

Ne brinu premijera ni unutarstranačke podjele, ni informacije da su istaknuti pojedinci u SDA nezadovoljni njegovim radom. Upravo iz izvora bliskih SDA može se čuti kako je izostanak jednog broja zastupnika prilikom glasanja o Vladinom izvještaju, a sada i o izvršenju budžeta, ustvari poruka premijeru.

“Moram vam priznati da nemam vremena da se bavim situacijom unutar SDA jer je moj zadatak prvenstveno briga za Federaciju i njeno ekonomsko stanje. Koliko sam informisan, imam bezuvjetnu podršku stranke za moj rad i tako će i ostati do kraja mog mandata”, smatra Novalić.

Informacija da neko u SDA namjerno opstruira Vladu, nema ni Eso Bašagić, zastupnik SDA u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH. Za Dane kaže da se sve nesuglasice rješavaju na sjednicama Kluba, koje znaju trajati jako dugo, ali se uvijek završe usvajanjem usaglašenih stavova.

Ipak, priznaje da čudi neodgovornost jednog broja zastupnika koji izostaju sa sjednica iako se uglavnom radi o profesionalcima, znači ljudima koji isključivo od toga žive.

“Mi realno imamo problem sa Amirom Zukićem (u pritvoru je, op.a.), ali i zdravstvenim stanjem još nekih zastupnika. Postoje, nažalost, i oni koji su očigledno opterećeni akumulacijom funkcija koje su preuzeli. Mi iz Krajine redovno dolazimo na sjednice i dajemo podršku izvršnoj vlasti, iako vjerovatno imamo najviše razloga da kritikujemo”, istakao je Bašagić.

U vladajućoj koaliciji najotvorenije kritike Vlade ipak stižu iz SBB-a. Tako će biti i u narednom periodu, kaže predsjednik Kluba ove stranke u Predstavničkom domu Nasir Beganović. To ne znači i spremnost da se izglasa nepovjerenje, iako je ranije upravo SBB najavio da će tražiti smjenu Fadila Novalića zbog načina prodaje državnog udjela u Sarajevoosiguranju. Svoj stav Vlada nikada nije promijenila, a tačnim su se bar za sada pokazala predviđanja političkog analitičara Slave Kukića kako je samo riječ o medijskom puškaranju za narod.

Bez jasno utvrđene nove parlamentarne većine, prema riječima Beganovića, SBB neće povlačiti poteze koji bi Federaciju gurnuli u još veću krizu.

“Ja sam glasao za Izvještaj o izvršenju budžeta, jer to je bio stav stranke. Ne mogu ja uticati na ostale zastupnike, posebno kada imaju jake argumente za svoje stavove. Niko neće biti pošteđen kritike, pa ni ministri koji dolaze iz SBB-a”, za Dane je istakao Beganović.

Čeka se razlaz

Čini se da sličnu matricu koristi i opozicija, kojoj se zbog pomanjkanja discipline i koncentracije zastupnika iz vladajuće koalicije pružila prilika da pokažu kako nešto ipak rade. Konkretnog odgovora šta će se desiti ako se kojim čudom izglasa nepovjerenje aktuelnoj Vladi nema.

Ko će u Parlamentu podržati Vladu?

Bagarić: Ništa se promijeniti neće

Novalić: Ne brinem se

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.