Otvoren transportni sistem

Dani - - Biznis Vijesti -

Kompanija EFT Rudnik i Termoelektrana (RiTe) Stanari pustila je u probni rad sistem za transport otkrivke dužine tri kilometra kako bi bilo omogućeno nesmetano snabdijevanje Termoelektrane ugljem.

Inženjer Nebojša Savanović rekao je novinarima da je riječ o modernom transportnom sistemu koji je automatizovan i bez ljudskog nadzora, predviđen da radi 24 sata. On kaže da će se trakom vršiti transport otkrivke od prednjeg revira rudnika Raškovac.

"Proširenjem rudničkih kapaciteta javila se potreba za nabavkom nove opreme koja će ostvariti zahtijevani kapacitet od 7.200 kubnih metara po jednom času", istakao je Savanović.

On je dodao da je projekat realizovan vlastitim kapacitetom jer prethodne ponude nisu bile povoljne sa aspekta cijene i roka, te da je za svega šest mjeseci izrađena tehnička dokumentacija čelične konstrukcije, a u međuvremenu je ugovarana nabavka mašinske opreme.

Oprema za transportne sisteme stigla je iz Njemačke. Firma iz Prnjavora obezbijedila je kompletnu metalnu galanteriju, a sve radove od projekta do montaže uradio je tim domaćih stručnjaka..

TE Stanari

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.