Neka je krenulo, pa i od samo 330 hiljada

Odluka Ustavnog suda BiH da se nikakvi dugovi neće naplaćivati prodajom Aluminine imovine do okončanja sudskih procesa obezbijedila je, između ostalog, i vrijeme da se raspetljaju sve političko-pljačkaško-kumovske igre oko zvorničkog posrnulog giganta

Dani - - Ekonomija-kriminal-politika - Piše: GORDANA KATANA

Okružno tužilaštvo u Bijeljini podiglo je početkom jula ove godine optužnicu protiv osam osoba, među kojima su bivši generalni direktor zvorničke Fabrike glinice Birač Virginijus Vajega i bivše odgovorno lice u Birčevoj kćerki firmi Alumini Giedrijus Grigalijus. Ovom optužnicom, osim Litvanaca, obuhvaćeni su i državljani BiH.

Dakle, više od četiri godine nakon što su litvanski vlasnici pobjegli iz BiH, nazire se početak sudskog spora u kojem se optuženi terete da su Aluminu oštetili za blizu 330 hiljada KM i da su falsifikovali njene poslovne knjige. Prema navodima dostupnim javnosti, optužnica je podignuta na osnovu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu koji je Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske podnijela Specijalnom tužilaštvu RS-a u septembru 2013. godine u vezi sa prodajom sekundarnih sirovina i uništavanjem poslovnih knjiga.

A ko su naši?

Vajega i Grigalijus su optuženi za zloupotrebu službenog položaja ili ovlaštenja.

“Vajega i Grigalijus su se prilikom prodaje otpadnog željeza, koje je vlasništvo Alumine, od 8. aprila do 29. jula 2011. godine, a s ciljem sticanja protivpravne imovinske koristi za sebe ili drugog, dogovorili i izvršili prodaju željeza firmama Kantić kompani iz

Iz Okružnog tužilaštva u Bijeljini nisu željeli davati bliže podatke o optužnici dok je nadležni sud ne potvrdi, pa su tako javnosti ostali i nepoznati podaci ko bi se od državljana BiH mogao naći na optuženičkoj klupi Milošević: Vjerujem da i druga tužilaštva rade na identifikovanju odgovornih za cjelokupnu štetu i da će pravna država zaštititi ovaj resurs od kojeg živi cijela regija

Doboj-Istoka i Cibos iz Ilijaša”, navedeno je u optužnici.

Tereti ih se da su naređivali nadležnim službama da sačine dokumentaciju da je željezo isporučeno kupcu, autoprevozniku Novaku Nikoliću iz Osmaka i knjiženje potraživanja na tog kupca, iako su znali da mu roba nije isporučena.

“Nakon isporuke robe izvršili su naplatu od stvarnih kupaca u gotovini u ukupnom iznosu od 330 hiljada KM. To nisu knjigovodstveno evidentirali u Alumini. Tako su u svojstvu odgovornih lica iskorišćavali svoj položaj, pribavili sebi ili drugome protivpravnu imovinsku korist u navedenom iznosu, a Alumini nanijeli štetu”, stoji u optužnici.

Iz Okružnog tužilaštva u Bijeljini nisu željeli davati bliže podatke o optužnici dok je nadležni sud ne potvrdi, pa su tako javnosti ostali i nepoznati podaci ko bi se od državljana BiH mogao naći na optuženičkoj klupi.

MUP RS-a je, podsjećamo, podnio u septembru 2013. godine četiri izvještaja u kojima je grupa Litvanaca, među kojima su i Vajega i Grigalijus, osumnjičena da je oštetila Birač za oko 120 miliona KM zloupotrebom službenog položaja i ovlaštenja i falsifikovanjem i uništavanjem poslovnih knjiga i isprava.

Pravni zastupnik Alumine Vladimir Milošević kaže da je krajnje vrijeme da nakon četiri godine od otvaranja stečaja nad Birčem budu identifikovani svi koji su učestvovali u nezakonitostima.

Nije sreća para puna vreća

“Veoma je značajno što je započeto procesuiranje odgovornih, iako se radi o slučaju koji je najmanje vrijedan. Vjerujem i da će nadležni organi reagovati na to što je Ukio banka nezakonito upisala zaloge za koje danas protiv Alumine i povezanih lica zajedno sa firmom Pavgord vode sudske postupke”, kaže Milošević.

Uprava kriminalističke policije MUP-a RS-a je, podsjeća advokat, još prije četiri godine ukazala na to da su ti zalozi, koje je Ukio banka registrovala u jednom danu u decembru 2012. godine, predmet izvršenja krivičnog djela. Birač, Alumina i druga povezana lica, tvrdi Milošević, oštećeni su za stotine miliona maraka.

“Vjerujem da i druga tužilaštva rade na identifikovanju odgovornih za cjelokupnu štetu i da će pravna država zaštititi ovaj resurs od kojeg živi cijela regija”, rekao je Milošević.

No hoće li sudski proces označiti i kraj agonije u kojoj se nalazi ne samo Alumina, koja uz sve teškoće danas pozitivno posluje nego i cijela zvornička regija čija je ekonomija direktno naslonjena na to preduzeće, teško je procijeniti. Naime, nakon što su, kako se govorilo, s vrećama novca litvanski vlasnici napustili Zvornik, tada novoizabrana premijerka RS-a Željka Cvijanović obećala je efikasnu istragu, policija se nekoliko puta obratila javnosti i na tome se stalo.

Alumina je nastavila poslovanje u statusu nedefiniranog vlasništva do dan-danas, no opterećena hipotekarnim dugovima po osnovu nevraćenih kredita kod litvanske Ukio banke, koji i danas predstavljaju omču oko vrata toj kompaniji.

Iz Vlade RS-a tvrdili su da niti jedan euro od tog kredita nikada nije uložen u razvoj Alumine, no činjenica jeste da je novac u ime te kompanije i s njenom imovinom kao garancijom podignut.

Dogovoreno da se dogovore

Kada se nije uspjela naplatiti putem Okružnog privrednog suda u Bijeljini, kojim je od Birča tražila 155 miliona KM, Ukio banka je svoje potraživanje prodala fočanskoj firmi Pavgord za 6,4 miliona eura.

Ova firma, u vlasništvu fočanskog biznismena Gordana Pavlovića, na osnovu sudskog rješenja je 12. aprila ove godine blokirala račune Alumine, pokušavajući od nje da naplati 155 miliona KM koje potražuje od Fabrike glinice Birač u stečaju, čija je Alumina kćerka firma.

Sudski spor koji se mjesecima po istom tužbenom zahtjevu vodi pred nekoliko sudova u RS-u - u Zvorniku, Bijeljini, Banja Luci - bez sumnje će ući u anale sudske prakse zbog krajnje kontroverznih odluka. Stoga je odlukom Okružnog privrednog suda u Bijeljini početkom aprila ove godine blokiran račun Alumine, da bi uslijedila deblokada 26. aprila nakon sastanka u Vladi RS-a, na kojem je dogovoreno da povjerioci Birča pokušaju da postignu dogovor sa Pavgordom u roku od 60 dana.

Taj dogovor trebalo je da ide u pravcu priznavanja dobrog dijela potraživanje Pavgorda, međutim, pregovori u protekla dva mjeseca nisu ni počeli.

Vlasnik preduzeća Pavgord Gordan Pavlović je na Skupštini povjerilaca Fabrike glinice Birač

Bude li pravosuđe tokom sudskog postupka u slučaju Birač radilo svoj posao onako kako to zakon nalaže, dakle, profesionalno i nezavisno, navidjelo bi mogla izaći i cijela pozadina ove privatizacije

u stečaju ponudio da za 45 miliona KM otkupi priznata potraživanja od svih povjerilaca Fabrike glinice Birač u stečaju, koja iznose 90 miliona maraka, no ta je ponuda odbijena.

Kolateralna šteta bili su radnici koji su u strahu od gubitka radnih mjesta nakon blokade računa izašli na ulicu apelujući da ih se zaštiti. Upozorili su da bi zatvaranje Alumine rezultiralo slomom zvorničke regije, ali i danas kada dolaze redovno na posao, a firma im isplaćuje plate i izvršava redovno sve obaveze, budućnost nije izvjesna.

Izvjesno olakšanje donijela je odluka Ustavnog suda BiH koji je u julu donio privremenu mjeru kojom se postupak u pogledu bilo kakve naplate na pokretnim, nepokretnim stvarima ili novčanim sredstvima protiv Alumine ne može provoditi sve do konačne odluke najviše pravosudne instance u BiH.

Ko je zatvarao oči

Ustavni sud BiH je ovu odluku donio po apelaciji Alumine kojom se traži poništenje odluka Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini, po osnovu kojih je Pavgord uveden u izvršni postupak umjesto Ukio banke. Jer, Alumina je i ranije isticala da je Osnovni sud u Zvorniku u ovom izvršenju donosio teško razumljive odluke, među kojima je i odluka kojom se Pavgord uvodi u ovo izvršenje, iako je u ranijem postupku ovo bilo pravnosnažno zabranjeno.

Advokat kompanije Alumina Vladimir Milošević rekao je da “nema sumnje da je Ustavni sud BiH uvidio opasnost od nastavka izvršenja koje je vodio Pavgord protiv Alumine, te je u tom pogledu, a po našem prijedlogu, i sam intervenisao i donio ovu privremenu mjeru zabrane”.

“Sve dok Ustavni sud BiH ne odluči konačno o apelaciji Alumine kojom se traži poništenje odluka kojima je Pavgord uveden u ovaj izvršni postupak, Sud u Zvorniku neće biti u mogućnosti da provodi ovo izvršenje”, istakao je Milošević.

U menadžmentu Alumine naglašavaju da ova odluka Ustavnog suda BiH ima značajan efekat na poslovanje fabrike, te da kupci i dobavljači, kao i banke mogu biti sigurni u kredibilitet kompanije.

Bude li pravosuđe tokom sudskog postupka u slučaju Birač radilo svoj posao onako kako to zakon nalaže, dakle, profesionalno i nezavisno, navidjelo bi mogla izaći i cijela pozadina ove privatizacije u RS-u. I dobiti se odgovor ko je sve od predstavnika entitetske vlasti svjesno okretao glavu nad činjenicom da je novac iz Republike Srpske iznošen bez ikakve kontrole.

Znat će se i zašto je Birač imao niz benefita u poslovanju, kada su u pitanju naknade za utrošenu električnu energiju i transportne usluge. I možda će se razotkriti da li su sve to razlozi koji su unutar SNSD-a posvađali lokalne moćnike i vrh ove političke stranke..

FOTO: CAPITAL

Skupština povjerilaca Birča odbila prodaju 90 miliona maraka duga za 45 miliona

Ko se s kim svađa oko Alumine

Pavlović na Skupštini povjerilaca

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.