Pravosuđe se muči samo sa sobom

Prvostepena presuda vrlo je jasna, ali, najblaže rečeno, čudna i ne nagovještava da će biti iskorištena prilika za vraćanje povjerenja u pravosuđe, čemu se nadala Meddžida Kreso

Dani - - Upiremo Prstom - (S. RUKAVINA)

Prvostepena presuda bivšoj sutkinji Suda BiH Azri Miletić vrlo je jasna, ali i vrlo čudna. Sud BiH osudio ju je na dvije i po godine zatvora, oduzeo joj 3.000 eura “imovinske koristi stečene krivičnim djelom”, zabranio da bude sudija tri godine i naredio da plati troškove postupka.

Kažnjena je zato što je primila mito da sredi blaže kazne bivšem komesaru policije USK-a Rami Brkiću i Senadu Šabiću, koji bi bili na optuženičkoj klupi sa Miletićevom da nisu pobjegli u inostranstvo.

To je jasni dio presude. Čudni će biti rješavan drugostepeno. Žalbe su, podsjetimo, odmah 3. augusta, kad je sutkinja Biljana Ćuković obrazložila presudu svojoj bivšoj kolegici, najavili i Tužilaštvo BiH i Miletićeva.

Nekoliko stvari koje je obrazlažući presudu izgovorila sutkinja Ćuković nagovještava da će taj proces biti zanimljiviji od prvostepenog. Naprosto, “iako je Sud utvrdio da su naredbe za provođenje posebnih istražnih radnji bile nezakonite, na osnovu iskaza saslušanih svjedoka i ostalih dokaza utvrđena je odgovornost suspendovane sutkinje Miletić”, čulo se u obrazloženju.

Potom, Miletićeva je osuđena zato što je “primila obećanje dara i primila dar” od 3.000 eura koji su i u obrazloženju presude nazvani “pozajmicom”. I, na koncu, osuđena je što je “obećala da će izvršiti radnju koju ne bi smjela izvršiti”, pripremala se za to, ali je nije i izvršila. Zato što je uhapšena prije nego što je Apelaciono vijeće, u kojem su osim nje bili i sudije Suda BiH Tihomir Lukes i Miloš Babić, presudilo Brkiću i Šabiću?

“Nečuveno je osuditi bilo koga na osnovu iskaza jednog čovjeka i to čovjeka koji je osumnjičeno lice, koji je dobio imunitet, prevario mnogo ljudi, uključujući i ovu zemlju”, kaže braniteljica Azre Miletić Jasenka Rešidović.

Taj “jedan čovjek” je zaštićeni svjedok S-1. Trebao je biti četvrti na optuženičkoj klupi u ovom slučaju, ali se nagodio s Tužilaštvom.

Ne treba posebno pažljivo čitati izvještaje sa suđenja Azri Miletić da bi se sklopila i malo drugačija slika slučaja. S-1, slažu se manje, više svi svjedoci koji su se bavili njegovom ulogom, nije baš građanin za primjer (i sam u jednom prisluškivanom telefonskom razgovoru preslušanom u sudnici kaže “i sam počinjem vjerovati u svoje laži”). Miletićevu je upoznao jer su oboje imali problema sa kreditima u švajcarskim francima, postali su kućni prijatelji.

S-1 svjedoči da je sam smislio da Brkiću i Šabiću ponudi “usluge” tadašnje sutkinje, sam priznaje da se kad su oni to prihvatili, plašio kako će ona reagovati na ponudu koja je bila prilično nedefinisana: “spominjali su se iznosi između 100 i 300 hiljada KM”, svjedočio je S-1.

On ne tvrdi da je od Miletićeve čuo jasno “hoću”, prisluškivani razgovori koji su se vrtjeli u sudnici mogu se shvatati i ovako i onako... Iz cijele priče jasno je, otprilike, da su mu Brkić i Šabić poslali kovertu sa 50.000 eura namijenjenu Miletićevoj, da je ta koverta ostala kod S-1, a većina novca otišla na renoviranje njegovog kupatila. Tri hiljade koje su završile kod Miletićeve dala joj je iz dva puta žena S-1, i sama zaštićeni svjedok S-2.

Zašto S-1 nije Miletićevoj dao sav novac, da se naslutiti iz svjedočenja njegovog poznanika Asmira Zekovića, koji ga je povezao sa Brkićem i Šabićem: “S-1 je tražio 500.000 KM, do vikenda da mu isplate od 100 do 150 hiljada. Rekao je da može srediti da Senad bude oslobođen, a Rami da ostane godina, godina i po”, prisjetio se Zeković sastanka u Sarajevu 14. augusta 2014. na kojem su bili on, S-1, Brkić i Šabić.

Mjesec kasnije, svjedoči Zeković, od S-1 je saznao da dogovora nema: “Rekao mi je da su mu ponudili dosta manje. Kaže ‘nisam htio da prihvatim da sudinicu trošim na siću. Čuvaću je za jači slučaj’”.

Ima još jedan zanimljiv detalj koji se čuo u sudnici: S-1 posuđivao je Miletićevoj novac i prije. Ukupno, kaže, nekih 9.500 eura. Sud mu je povjerovao da su samo ili baš tri iz Brkić/Šabićeve koverte...

“Ovo je sramota. Sramota me što sam ikad bila sutkinja ovog Suda”, kazala je nakon presude Azra Miletić.

U februaru 2015., kada je Azra Miletić uhapšena, tadašnja predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso rekla je da je to “prilika i prekretnica da se otvori polemika o korupciji u pravosuđu”.

“Na nama je da povratimo ugled pravosuđa”, kazala je Kreso. U ovoj međufazi suđenja ostalo je toliko nedoumica da se čini da će ta prilika biti propuštena.

Zeković: Rekao mi je da su mu ponudili dosta manje. Kaže, nisam htio da prihvatim da sudinicu trošim na siću

Sramota Suda ili sutkinje? Miletić: Foto: DIDIER TORCHE

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.