Ni B od besplatne škole!

Dani su pred početak još jedne školske godine prošetali knjižarama, buvljacima sa starim udžbenicima, prodavnicama dječije odjeće i obuće: Da, zaista je teško biti roditelj jednog, a kamoli više školaraca i bez kredita jako teško ide...

Dani - - Đačka Torba - Piše: ELDINA ZOLJ-BALENOVIć

Dok su posljednji dani augusta za učenike još uvijek vrijeme odmora, roditelji su uveliko u brigama kako što bolje pripremiti svoga školarca za novu školsku godinu. Obilaze knjižare, prodavnice, pijace, a nerijetko i banke, jer opremiti dvoje ili više djece od prosječne plate, bez kredita gotovo je nemoguće.

Posebno je teško višečlanim porodicama u kojima se troškovi za udžbenike, pribor, ruksake, užinu množe. Izmijenjeni planovi

"Imam troje djece, od kojih školujem dvoje. Veoma je teško, s obzirom na minimalna i neredovna primanja, obezbijediti sve što je potrebno. Škole se zaista trude da olakšaju roditeljima koliko god mogu, ali i škole su u jako teškom stanju. U školama nema sapuna, papirnih ubrusa, papira za kopiranje, tonera... Samo za obavezne stvari jednog učenika osnovne i jednog učenika srednje škole veoma je teško odjednom izdvojiti oko 1.000 KM. Svaka godina zahtijeva i dodatne troškove, školu u prirodi, ekskurziju, izlet, odlazak u kino, biblioteku, mjesečni kupon... Pripremamo se tokom cijele godine za 1. septembar i opet nije dovoljno", rekla nam je Aida Kadrija, majka tri dječaka.

Svaka nova školska godina donosi izmijenjene planove i programe, izdavače, udžbenike. Od 1995. do danas, gotovo da se nije desilo da se udžbenik iz nekog predmeta, osim muzičkog, likovnog i vjeronauke, može naslijediti ili koristiti duže od jedne školske godine. Dešavalo se čak i da za neki predmet nije bilo udžbenika, pa su učenici bili primorani prepisivati, kopirati, pratiti Facebook profile nastavnika na kojima su objavljivane lekcije...

Zato se udžbenici ne nabavljaju dok školska godina ne počne, a onda se roditelji dovijaju na razne načine kako bi opremili školarca. U Svjetlostkomerc knjižarama smo saznali da se cijene udžbenika ove školske godine neće mijenjati. Na prošlogodišnjem su nivou.

"Cijene udžbenika za osnovnu školu se kreću od 10 do 11,70 KM, zavisno od izdavača", rekao nam je Džemal Žiga, rukovodilac sektora maloprodaje Svjetlostkomerca.

Reforme obrazovanja se prave bez ikakvih analiza potreba, mogućnosti, eventualno rezultata, pa je tako uvedena i obaveza kupovine radnih sveski koje koštaju od 7,50 do osam KM. Njihova svrha je da se obrađena nastavna jedinica kući ili na času izvježba. Čak je u nekim školama potrebno kupiti i svesku za lektiru, koja košta oko 10 KM.

Iz Ministarstva za obrazovanje pred početak školske godine apeluju da roditelji ne kupuju ništa osim udžbenika i pribora, ali plan i program je takav da vrlo često zahtijeva kupovinu radnih sveski ili mogućnost da škola kopira vježbe za sve učenike. A s obzirom na to da su rijetke škole koje to mogu priuštiti, opet sve pada na leđa roditelja.

"Većina udžbenika u našim knjižarama se već nalazi ili je u fazi dolaska, izuzev nekih udžbenika koje pojedini izdavači uvoze tako da se mogu kupovati odmah. Gužve očekujemo od 25. augusta do 5. septembra. Pošto su rabati na udžbenicima izuzetno mali, nemamo prostora za popuste, ali zato dajemo mogućnost kupovine na rate zaposlenim uz adekvatne ugovore", rekao je Žiga.

Dešava se, kaže nam on, i da roditelji kupe samo jedan ili dva nova udžbenika, ali ipak većina kupaca kupuje kompletne udžbenike. Korišteni udžbenici

Veliki broj roditelja se odlučuje i za kupovinu korištenih udžbenika, što je moguće u višim razredima, jer učenici od prvog do četvrtog razreda uglavnom pišu i boje po udžbenicima, te ih je nemoguće ponovo koristiti. Cijena polovnih udžbenika koji se prodaju na pijacama, tržnicama, prometnim lokacijama je od 2,5 do 4,5 KM.

Kada roditelji podmire troškove udžbenika, dolazi teži dio, pribor. Reklo bi se nemoguća misija, jer njega nikada nije dosta. Ono što se kupi na početku školske godine, nikada ne bude dovoljno i svaki mjesec se dodaje, dokupljuje, traže kolaž-papir, tempere, flomasteri, plastelin, herbar, geografski atlas, hamer-papir za referate...

"Cijene školskog pribora za program Junior su drvene bojice od 2,30 do 4 KM, flomasteri od 1,80 do 3,80, voštane bojice od 0,80 do 1,80 KM, vodene bojice od 1,90 do 3,90, tempere od 3,20 do 5,60 KM, plastelin od 0,90 do 2,30, glinamol od 1,60 do 3,40 KM, gumica od 0,35 do 1,70, grafitna olovka od 0,20 do 0,40 KM", kažu u Svjetlostkomercu.

S obzirom na težinu knjiga i pribora koji iz dana u dan učenici nose u školu i nazad, sretni su roditelji koji ne moraju svake školske godine kupovati novi školski ruksak, jer je njihova cijena od 22 do 79 KM, u zavisnosti od uzrasta i kvalitete anatomskog uloška. Ista stvar je i sa pernicama koje prazne koštaju od 3,80 do 16,90 zavisno od veličine, a pune su od 9,90 do 33,90 KM zavisno od sadržaja i veličine.

Obavezna je i kupovina setova za geometriju koji koštaju od 1,10 do 1,70, a šestari se mogu pronaći po cijeni od 1,50 do 2,90 KM. Cijene istog asortimana marke

Štedler su za 35 do 40 posto više. Udžbenici i radne sveske za strani jezik su najskuplji. U Sarajevu se uglavnom mogu pronaći u knjižari Buybook.

"Cijene udžbenika za strane jezike iznose od 17 do 20 KM, a cijena radnih sveski je sedam do 10 KM", rekao nam je Haris Alić, voditelj prodaje u Buybooku.

Broj predmeta u osnovnoj školi se kreće od devet u prvom razredu, do 15 u osmom i devetom razredu. Ako, recimo, roditelj za školu sprema prvačića (devet predmeta, od kojih za tjelesni i informatiku nema knjige), samo za udžbenike je potrebno izdvojiti oko 80 KM, za radne sveske oko 30 KM, dok se kupi osnovni pribor i teke potrebno je oko 50 KM, ruksak pedesetak, oprema za tjelesni odgoj (majica, šorc, patike) oko 50 KM, što iznosi 260 KM. Ako školuju još jednog, starijeg učenika, potrebno je gotovo duplo više, znači oko 500 KM. Cijene variraju

Ministarstvo za obrazovanje FBiH svake godine dijeli udžbenike određenom broju učenika iz socijalno ugroženih porodica, u ovaj projekat se povremeno uključuju i kantonalna resorna ministarstva. Neke škole zahvaljujući sponzorima ili iz vlastitih sredstava također pomažu učenicima paketima sa priborom, školske biblioteke nude mogućnost posudbe knjiga na godinu, koje se opet vraćaju u biblioteku i općine se uključuju i pomažu u kupovini udžbenika ili pribora, ali u svakom slučaju se ne može reći da je školovanje besplatno.

Pored udžbenika, pribora, ruksaka, roditelji u svoje proračune moraju nekako, negdje "uglaviti" i dvadesetak KM za mjesečnu užinu, ali ostaviti prostora i za Veselu svesku, Kolibrić,

Elif ili neke druge dječije novine, koje se mjesečno po cijeni od dvije KM nude školarcima. Tu je i zdravstveno osiguranje koje košta pet KM godišnje.

Oblačenje djeteta za novu školsku godinu je jednako zahtjevno i teško, ali cijene variraju. August i septembar su mjeseci kada je u većini tržnih centara sezonsko, ali i sniženje garderobe iz prethodnih sezona, pa su cijene nešto niže i prihvatljivije. Dječije hlače se mogu kupiti po cijeni od 10 do 50 KM, košulje i majice su od pet do 25 KM, jakne od 20 do 100 KM, kabanice oko 10 KM, cipele ili tene od 20 do 150 KM.

U svakom slučaju, u BiH je jako teško biti roditelj jednog, a kamoli više djece. I dok je u svim zemljama svijeta školovanje besplatno, pa čak i vannastavne aktivnosti (plivanje, jahanje, tenis, fudbal...), kod nas se čini sve da školovanje postane privilegija bogatih..

Školovanje: Postaje privilegija bogatih

Roditelji se odlučuju i za kupovinu korištenih knjiga

Roditelji: Čekaju početak godine da obave kupovinu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.