Privrednika sad treba gurati na sudu

Dani - - Biznis Vijesti - (S. R.)

Ustvari, BiH, Srbija, Crna Gora i Makedonija sad bi trebale stati iza svojih (poljo)privrednika i pomoći im da tuže hrvatsko Ministarstvo poljoprivrede zbog šteta tokom desetodnevnog trgovinskog rata s početka augusta. Jer, (poljo)privrednici jesu oštećeni.

Vrijedi, naravno, podsjetiti na hronologiju, julsku jer je sporni pravilnik o cijenama inspekcijskih kontrola roba hrvatski ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić potpisao polovinom tog mjeseca. Sporno je bilo poskupljenje kontrole. Sa 90 kuna po pošiljci, ona je poskupjela na 2.000 kuna po svakoj vrsti proizvoda u pošiljci. Pojednostavljeno, sa 23 KM za kamion s raznim voćem i povrćem cijena je skočila na više od 250 KM po svakoj sorti u jednom kamionu. Pet vrsta jabuka, pet puta po 250 KM...

Tolušiću nije bilo jasno zašto se regija digla na noge: nove cijene rezultat su pojačane brige za kvalitet robe na hrvatskom tržištu, nisu vancarinska barijera i nisu samo za susjede nego za sve 164 države koje nisu članice EU, pokušavao je ministar objasniti. I nije uspio. Ni vlastitom šefu Andreju Plenkoviću, koji mu je 9. augusta naredio da cijene vrati na staro. Dan kasnije nadležni u BiH, Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji saopštili su da je to, zamalo, i učinjeno.

"Zamalo", zato što je sad cijena 90 kuna, ali ne za cijeli kamion, nego za pojedinačnu sortu. No, i to je (poljo)privrednicima prihvatljivo. Što je, ako ćemo slušati bh. ministra ekonomskih odnosa i vanjske trgovine Mirka Šarovića, pobjeda diplomatije i razgovora.

Šarović je, naravno, u pravu. Pobijedili su razgovori, prije svega njegovi u Sarajevu sa kolegama iz Srbije Rasimom Ljajićem, Crne Gore Dragicom Sekulić i Makedonije Ljupčom Nikolovskim. No, znamo i da je Srbija, u ovom ratu najzainteresovanija zbog obima robne razmjene sa Hrvatskom, također počela "naglo" da brine za "kvalitet" na svom tržištu, pa je hrvatsku lako kvarljivu robu počela zadržavati na granici dok se ne završe detaljne jednomjesečne laboratorijske analize svake sorte...

Pouke desetodnevnog rata su jasne: ne možeš sam protiv svih, čak i kad ti je budžet kao Hrvatskoj, prazan do dna, prva je. Druga, zajednički odgovor jači je od četiri pojedinačna. I, treća, ako sad četiri države stanu iza svojih (poljo)privrednika koji zatraže obeštećenje od Hrvatske pred, kako to kaže Ljajić, "redovnim sudovima", dokazaće da su ozbiljne. Ili to postaju.

Šarović, Sekulić, Ljajić, Nikolovski: Lako jepregovarati kad imaš laboratorije...

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.