Požurili zbog sankcija

Dani - - Biznis Vijesti -

U Crnom moru je do početka kolovoza izgrađeno 125 od ukupno 937 kilometara ukupne dužine plinovoda Turski tok u dijelu za Europu. Potvrdio je to, prenosi portal logično.com, navigacijski portal Marine Traffic, koji kao primjer ubrzane izgradnje navodi da je za samo dvije sedmice položeno 55 km cijevi, odnosno 3,5 kilometara prosječno dnevno.

Trošak gradnje ovim tempom bi mogao biti 250.000 do 300.000 eura po danu.

Ruski Gazprom je početak izgradnje offshore dijela plinovoda službeno najavio 7. svibnja, a 4. kolovoza su se cijevi polagale već u dubokoj vodi. Za izgradnju se koristi nekoliko njemačkih i nizozemskih tegljača i opskrbnih plovila.

Velikim radovima se pridružio i brod Flevogracht, koji je 1. kolovoza iz bugarske Varne dopremio cijevi koje se tu nalaze od vremena kada je trebalo graditi Južni tok.

Izgradnja je ubrzana jer bi nove američke sankcije mogle pogoditi Turski tok pošto je stranim tvrtkama zabranjeno ulagati ili davati robu i usluge za ruske plinovode u iznosu većem od pet milijuna dolara godišnje. Plinovod gradi švicarski Allseas Group, koji nije htio komentirati moguće posljedice američkih sankcija..

/ Foto: LOGIČNO.COM

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.