Hidden Champions

Uz njemački nogomet i koncerne poput Siemensa, Daimlera, BMWa, Volkswagena, Thyssena, BASF-a, Bayera AG..., dio njemačkog weltmeisterna su sasvim sigurno i mittelstand firme jer omogućavaju koncernima približavanje kupcima i inovativnost, čime (ne)izravno

Dani - - Teorija I Praksa -

Piše: PROF. DR. MILE SADŽAK

Mittelstand ist eine Haltung - MIS je stav! H. Kübler/Carl A. Siebel

Vrlo često neprijatelj ne dolazi sa tržišta ili od strane konkurencija, nego od nas samih. H. Kübler

UVOD Sektor malih i srednjih poduzeća (MIS), na njemačkom Mittelstand,[1] u svakom slučaju jedan je od najzanimljivijih kako za analizu od strane ekonomskih eksperata, tako i analitičara iz drugih oblasti, jer procesi i trendovi koji su prisutni u njemu imaju često utjecaj na ukupno stanje u društvu/ekonomiji jedne zemlje. Isto tako, vrijeme koje dolazi je vrijeme ekonomije znanja, koja ne zahtijeva samo kapital i rad, nego je ona i intelektualno intenzivna, tj. karakteriziraju je znanje, vještine, talenti, kreativnost/inovativnost i decentralizirano odlučivanje, “a što je sve razlog zašto (posebice intelektualno intenzivne) male kompanije postaju danas zvijezde i u internacionalnom poslovanju”.

Uzimajući u obzir ukupno stanje ekonomskih odnosa u BiH, a ono je još uvijek duboko tranzicijsko, reformsko (misli se u širem smislu) i opterećeno nizom problema od kojih bi se birokracija i tromost, često odsustvo poduzetničkog duha zapravo mogli nazvati kapitalnim vrhovima ledenog brijega ukupnih problema. Kao jedna od alternativa za rješavanje takvog stanja je i proces internacionalizacije MIS poduzeća, a upravo je njemačka MIS (na njemačkom Mittelstand) možda najeklatantniji primjer globalnog uspjeha koji može da bude benchmark i za bh. poduzeća.

Razloga za ovakav pristup je više, a među najznačajnije možemo navesti:

a) veliki utjecaj još iz vremena Austro-Ugarske na obrazovanje u sferi ekonomije i trgovine

b) dugu tradiciju ili dugo njemačko prisustvo u sferi prakse bh. gospodarstva i bh. MIS poduzeća kod osnivanja i funkcioniranja, odnosno poslovanja poduzeća, bez obzira na to da li se radilo o državnim poduzećima (pošte, željeznice ili opet o proizvodnim poduzećima u oblasti rudarstva, šumarstva etc.)

c) sve veće prisustvo upravo mittelstand poduzeća u BiH

d) znatan broj ljudi porijeklom iz BiH koji su postali uspješni menadžeri i vlasnici nekog mittelstand poduzeća u Njemačkoj, ali i sve više investiraju u BiH

e) identičnost/sličnost branši u kojima posluju MIS u BiH i mittelstand, što je i logično imajući u vidu naprijed navedene utjecaje u sferi obrazovanja i poslovanja. TAKOĐER, MITTELSTAND U Njemačkoj je fenomen koji zavređuje naročitu pažnju svih koji se bave menadžmentom i (internacionalnim) poslovnim aktivnostima, jer je brend sa svjetskim renomeom koji se odnosi na kvalitet proizvoda, obim izvoza, kvalitet menadžmenta, razvoj poslovne/organizacijske kulture, postavši sinonim za tisuće industrijskih poduzeća koja posluju u sferi elektronske, strojarske, medicinske, pogonske, automobilske, optičke i industrije pakiranja, te prije svega industrije nabave.

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.