Vujoševići neki novi klinci predstavili novu reprezentaciju

Nedostatak kvaliteta nadomješten je borbenošću i velikom željom, a slast uspjeha pokvarile su vijesti o lošem zdravstvenom stanju selektora Duška Vujoševića

Dani - - Sport - Piše: JASMIN TAJIĆ

Duško Vujošević obavio je ono što su od njega ljubitelji košarke u BiH očekivali, te je reprezentaciju Bosne i Hercegovine odveo u kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2019. Iako lošeg zdravstvenog stanja, kako zbog problema sa dijabetesom, tako i zbog problema sa bubrezima, Vujošević ne odustaje od košarke.

Nosioci igre

Mada je samo dva dana prije odlučujuće utakmice u pretkvalifikacijama za Mundobasket protiv Armenije bh. selektor prebačen na tretman u Beograd, to nije smetalo bh. košarkašima da ostvare pobjedu i ispune sve ono što ih je on naučio u mjesec i pol prije toga.

A naučio ih je mnogo. Ruku na srce, kvalitet sastava kojim je raspolagao Vujošević nije veliki, ali rođeni Crnogorac je izvukao maksimum iz ove ekipe, u kojoj se kao lider nametnuo Džanan Musa. No, krenimo redom. Nije kako treba ni sjeo na klupu bh. reprezentacije, a Vujoševića su dočekali razni problemi i tu se prije svega misli na otkaze igrača.

Kako se očekivalo, selektor BiH nije mogao računati na prve zvijezde tima i NBA igrače Mirzu Teletovića i Jusufa Nurkića, a potom su zbog povreda otpadali Andrija Stipanović, Elmedin Kikanović, Milan Milošević, Emir Sulejmanović, a odavno nema Nihada Đedovića, otkazao je i Nemanja Gordić, pa se tako ekipa polagano svodila na igrače koji igraju u slabijim klubovima i

ligama, te nisu ni blizu nosilaca igre u svojim timovima.

No, Vujošević je spustio loptu i probleme odbacio od okruženja reprezentacije, pa i one probleme koje ima Savez, a koji se tiču finansija, te je na svaki mogući način izašao u susret čelnicima Saveza, iako je poznat kao trener koji voli da je sve uređeno i sređeno.

Vujošević i njegov stručni štab, u kojem su Mensur Bajramović i Josip Pandža, postavili su se prije početka kvalifikacija kao da niko ne fali od igrača, spustili su loptu na zemlju, prebacili uloge favorita na protivnike u grupi i krenuli sa radom.

Rezultatski nije dobro počelo, jer smo poraženi u prvom kolu od Švedske u gostima sa 73:81, ali već na toj utakmici vidjeli smo šta za jedan mladi tim znači Vujošević. Borba za svaku loptu i do posljednje stotinke je ono što krasi njegove ekipe, a upravo taj duh unio je u bh. selekciju. Koliko god su neki, namjerno ili slučajno, željeli da poraz u Švedskoj predstave kao katastrofu za bh. košarku, realno je bilo da smo vidjeli jednu novu državnu reprezentaciju, u kojoj preovladavaju volja i želja, koje nadomještaju kvalitet.

U, slobodno se može reći, duplo jačem sastavu BiH je prošle godine u kvalifikacijama za Eurobasket teško savladala Švedsku dva puta, a slabo ko na našim prostorima i poznaje kvalitete Šveđana.

To je sada ekipa koju čine dva košarkaša iz španske ACB lige Marcus Eriksson i Tobias Borg, kao i jedan iz italijanske Serije A Viktor Gaddefors. Ako se iko u BiH pitao zbog čega je Eriksson prošle sezone igrao za Barcelonu, mogao se u prvom meču pretkvalifikacija uvjeriti u njegove kvalitete. Postigao nam je 25 poena s lakoćom i predvodio Šveđane do prve pobjede u kvalifikacijama.

Potom je uslijedila prva domaća utakmica i sigurna pobjeda protiv Slovačke sa 84:71, a mogli smo ubjedljivije slaviti da smo bili malo prisebniji u

Foto: DIDIER TORCHE

Vujošević: Svi se nadaju brzom oporavku

Šansa: Mnogi igrači iskoristili Vujoševićev poziv za afirmaciju u nacionalnom timu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.