Voda je u vazduhu, treba je samo uzeti

Dani - - Moderna Vremena -

Hotel Water Building Resort u obliku kapi jedan od najpoznatijih svjetskih arhitekata za “prilagodljivu arhitekturu” Orlando de Urrutia projektovao je, ustvari, još polovinom prošle decenije.

I još uvijek bi, kada bude sagrađen, trebao biti prvi tako veliki objekat koji uz pomoć solarne energije pretvara vazduh u vodu: južna staklena fasada akumulira solarnu energiju i propušta svjetlost unutar hotela, a na sjevernoj fasadi je sistem ventilacije u koji će biti postavljena specijalna oprema Teex Micron koja transformiše vazduh i vodenu paru u vodu za piće.

Water Building Resort je projektovan, naravno, da ima sve što modernom superluksuznom hotelu treba, uz dodatak. Gosti koje to zanima će do detalja moći gledati “pretvaranje vazduha u vodu”.

De Urutijina vizija još nije realizovana, ali... Prema pisanju portala eastwind.es, ove godine je firma BSIF, Building Systems Interantional, koja je dio Teex Microna, potpisala ugovor sa španskim hotelski lancem Barcelocom o dugoročnom zakupu i vođenju tri Green Building hotela Water Tower.

Rokovi za završetak gradnje nisu objavljeni, ali se zna da će komplekse raditi BSIF, a finansirati jedan arapski investicijski fond koji će isplatiti između 75 i 85 miliona eura..

/ Foto: EASTWIND.ES

/ Foto: KUCASTIL.RS

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.