Minijature

Dani - - Moderna Vremena -

Smalt (www.indiegogo.com/projects/smalt-the-world-s-first-interactive-centerpiece-health#/) će definitivno biti neizostavan u svakom restoranu i u svakoj kući: svijetli u raznim bojama, svira (ima bluetoth zvučnik), a i slanik je (sam reguliše količinu soli). Ima bateriju koja traje do pet sati, a sa 199 dolara, cijene su, zavisno od modela, spuštene na 99, 129 i 149 dolara..

IBM-ovi naučnici uspjeli su pohraniti 330 terabajta nekompresovanih podataka, što je, recimo, biblioteka sa 300 miliona knjiga, na magnetnu traku manju od dlana. Gustina pohrane je 201 gigabit po kvadratnom inču, a korišten je prototip magnetne trake koja ima do 20 puta veću gustinu od standardnih. Cijena 99 dolara..

Cijev Hyperloop One, u kojoj je kapsula duga 8,5 metara tokom nedavnih testiranja u pustinji Nevada dostigla brzinu od 309 km/h za pet sekundi, mogla bi biti cesta budućnosti. Kapsula je uz pomoć struje generisala 3.000 konjskih snaga, a u 488 metara dugoj cijevi vazdušni pritisak bio je spušten na onaj kakav je na visini od 60 kilometara..

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.