Vlast se raspada, dio po dio

Ima li većeg sarkazma od parlamentarne obaveze Vladi da borcima obezbijedi prava koja im jedno njeno ministarstvo, boračko, obećava, a drugo, finansija, uskraćuje

Dani - - Fokus - (S. R.)

Malo će boračkoj populaciji pomoći i tematska sjednica Parlamenta Federacije čak i ako je bude. Nju je, “što prije”, zatražio SDP-ov poslanik, bivši borački federalni ministar Zukan Helez i nije bio zadovoljan odgovorom predsjedavajućeg federalnog Predstavničkog doma Edina Mušića da će se o tome “odrediti” parlamentarni kolegij na jednoj od svojih narednih sjedeljki.

Helez misli, kako su sa zadnjeg septembarskog pokušaja da se održi sjednica ovog Doma prenijele agencije, da “tematsku sjednicu o problemima boračke populacije treba zakazati što hitnije jer demobilisanim borcima koji već mjesecima borave, u znak protesta, u šatorskom naselju formiranom ispred sjedišta federalne Vlade, treba stvoriti uvjete da što prije dobiju zadovoljavajuće rješenje i odu svojim domovima”.

Da ne bude zabune: okupljanje 26. septembra ostalo je samo na pokušaju jer federalni poslanici nisu uspjeli usvojiti ni dnevni red. Odgovor na pitanje zašto ovaj put, jedan od parlamentarnih izvještača sažeo je u rezignirano”ma, SDA i SBB”. I nije spor bio oko boraca, iako su oni najranjiviji među njima, slijepi i ratni vojni invalidi paraplegičari, protestirali pred zgradom Parlamenta, a poslanici njihove predstavnike i saslušali. Pogledali su, izvijestilo je Oslobođenje, i “dva potresna videosnimka Borisa Rajkovića i Esada Muse, nekadašnjih boraca Armije RBiH. Prvi je potpuno nepokretan i slijep, a drugi je amputirac sa dekubitusima. Ova kategorija traži povećanje naknada za tuđu njegu i pomoć, specifičan status i korekcije teksta zakona o boračkim udruženjima, kako bi i njihovi savezi bili reprezentativni”.

Slušali su poslanici i aktuelnog boračkog ministra Salka Bukvarevića kad je pričao da je Ministarstvo izradilo prijedlog za povećanje primanja ove kategorije, ali da je Ministarstvo finansija dalo negativan stav o tome. I nisu čuli, ni ministra ni borce: zaključkom su obavezali Vladu FBiH “da hitno poboljša finansijski status ovih ljudi”. Vladu čiji su dio i boračko i Ministarstvo finansija...

Dobra je to ilustracija razloga zbog kojih ni borcima, a izgleda ni ostatku Federacije, pa u konačnici države, niko ne može pomoći bar do narednih izbora.

Jer, ti dobro plaćeni (do)nosioci zaključaka ostatak svog prvog radnog dana nakon ljetne pauze proveli su slušajući ili učestvujući u svađi SDA i SBB-a. Ovi drugi su od ovih prvih tražili, ponovo po Oslobođenju, da deblokira Razvojnu banku FBiH, riješi stanje u Upravnom odboru RTVFBiH i imenuje Nezavisni odbor Federalne uprave policije. Što znači da do daljnjeg neće biti ni Parlamenta.

Jer, SBB-ov poslanik Munib Jusufović je jasan: dok se to ne desi, SBB neće glasati za dnevni red. A već spominjani Mušić objašnjava da je “riječ o nepostojanju istog mišljenja o određenim pitanjima, što je rezultiralo politiziranjima i neslaganjima koja ćemo se truditi otkloniti u što kraćem periodu”. Znači, do oktobra 2018.?

Cinizam: Da li bi se borili da su znali za koga?

Foto: DAMIR ĆUMUROVIĆ

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.