NATO i partneri imaju odgovor na katastrofe

Euroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) i Ministarstvo sigurnosti BiH zajednički su organizovali vježbu održanu u Tuzlanskom kantonu

Dani - - Domaćini - Piše: DANIEL OMERAGIĆ

Bosna i Hercegovina je krajem septembra bila uspješan domaćin 17. terenske vježbe za upravljanje posljedicama kriznih situacija. Vježbu Bosna i Hercegovina 2017, održanu u Tuzlanskom kantonu, zajednički su organizovali Euroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe (EADRCC) i Ministarstvo sigurnosti BiH, a učestvovale su 34 zemlje članice NATO-a i partnerske zemlje sa timovima (više od 1.200 ljudi). Među njima su, uz BiH, bile i zemlje iz našeg okruženja - Srbija, Hrvatska, Crna Gora, Slovenija, Makedonija... Na vježbi su timove imali i Armenija, Austrija, Azerbejdžan, Bjelorusija, Bugarska, Finska, Gruzija, Italija, Pakistan, Rumunija, Španija, Turska, Ukrajina, SAD, dok su osoblje poslali Belgija, Češka Republika, Francuska, Njemačka, Norveška, Švedska, Velika Britanija i Albanija. Zemlje posmatrači su bili Grčka, Mađarska, Irak, Japan, Jordan, Holandija i Tunis.

Prvu terensku vježbu ovog tipa u našoj zemlji brigadni general Robert A. Huston, komandant NATO-štaba Sarajevo, nazvao je veoma važnim događajem “koji će učvrstiti odnose između NATO-a i BiH i koji će, što je podjednako važno, ojačati regionalnu saradnju u operacijama planiranja u slučaju civilnih katastrofa koje mogu pogoditi civile i najvažniju infrastrukturu u cijelom regionu”.

- NATO-štab Sarajevo u potpunosti podržava ovu vježbu čiji je cilj unaprijediti sposobnost BiH da prima međunarodnu pomoć i radi rame uz rame za raznim timovima za zaštitu i spašavanje provodeći cijeli niz međunarodnih procedura. Naš Štab je jako zainteresiran za jačanje regionalne saradnje i iznalaženje regionalnih rješenja za pitanja koja su zajednička susjednim zemljama, kao što je pitanje planiranja u vanrednim situacijama. Ova vježba je primjer takve saradnje, rekao je general Huston za Dane.

Partnerstvo za mir

Povijest EADRCC-a započinje u junu 1998. kada je, na prijedlog Ruske Federacije, pri Glavnom sjedištu NATO-a uspostavljen Euroatlantski centar za koordinaciju odgovora na katastrofe. Centar koordinira djelovanje NATO-članica i zemalja partnera u prirodnim i drugim katastrofama u euroatlantskom području kao sastavni dio programa Partnerstvo za mir. EADRCC od 2001. koordinira i djelovanje država u slučaju terorističkog napada hemijskim, biološkim ili radiološkim agensima, kao i aktivnosti

Iz Bosne i Hercegovine je bilo oko 700 učesnika. Povrijeđene je glumilo njih oko 200, dok je 400500 učesnika različitih nivoa bilo operativno uključeno u tijelima vježbe

na sanaciji posljedica napada. Dio operativne uloge EADRCC-a je i organizacija velikih međunarodnih terenskih vježbi radi uvježbavanja djelovanja u simuliranim prirodnim i drugim katastrofama i upravljanje posljedicama.

Dr. Samir Huseinbašić, izvršni direktor NATO terenske vježbe Bosna i Hercegovina 2017. i šef Odsjeka za strukturu i obuku u Sektoru za zaštitu i spašavanje Ministarstva sigurnosti BiH, podsjeća u razgovoru za naš magazin da NATO u okviru svoje strukture i organizacije i shodno Vašingtonskom sporazumu iz 1949. ima dužnost i obavezu da razvija saradnju država članica i partnera i u domenu civilnih kriza i vanrednih situacija. Obaveza članica, u okviru kolektivne sigurnosti, jeste da pomažu jedne drugima ne samo vojno nego i kada se desi civilna katastrofa.

- Sve je počelo u vrijeme velikih poplava 50-ih godina u Holandiji kada je more totalno poplavilo veliki broj gradova. Tada je NATO prvi put imao intervencije vezane za civilne vanredne situacije. Države su priskočile u pomoć da se spase životi i saniraju posljedice poplava u Holandiji i Italiji posredstvom tadašnje NATO-ove strukture. Ovu civilnu dimenziju pomoći i saradnje među državama NATO nesebično razvija neovisno o bilo kojem drugom kontekstu još od 1950. kada je formiran Komitet za civilnu odbranu u okviru NATO-strukture. Nakon tranzicije i okončanja hladnog rata, ranih 90-ih se prešlo na pripremanje za civilne katastrofe i novi vid organizacije. Komitet za civilnu zaštitu je formiran 1995. u okviru postojećih struktura za civilno vanredno planiranje. On je postojao sve do prije nekoliko godina i posljednjeg Strategijskog koncepta NATO-a 20102020. kada je došlo do reorganizacije strukture. Zadržan je poseban segment Komiteta za civilno planiranje za vanredne situacije u okviru kojeg postoji nekoliko stručnih grupa za različite civilne sektore. S obzirom na globalne klimatske promjene, koje su prepoznate i u Strategiji sigurnosti Evropske unije i u strateškim dokumentima NATO-a, prvo od 1991, 1999. i sada 2010, utvrđeni su globalni izazovi i prijetnje za čovječanstvo. NATO je tu vidio svoju ulogu da razvija saradnju među državama i njihovu sposobnost, kazao je Huseinbašić.

On naglašava da u kontekstu sklonosti prirodnim opasnostima i opasnostima antropološkog porijekla, Bosna i Hercegovina na putu kroz Program NATO-a Partnerstvo za mir nije izostavljena iz okvira saradnje, podrške i pomoći. Nakon što su BiH 2014. pogodile velike poplave, ekspertni tim NATO-a je na terenu radio na procjeni šteta i kapaciteta BiH za suočavanje sa novim opasnostima i katastrofama. Potom su izradili cjelovit izvještaj, koji je U nedavnom intervjuu za Oslobođenje, general Huston je izjavio da će vježba Bosna i Hercegovina 2017. donijeti prihod veći od milion dolara dostavljen BiH, a o čemu su upoznate ključne institucije BiH. Na osnovu izvještaja je održana konferencija o poplavama u organizaciji NATO-a na kojoj je NATO predstavio izvještaj, zaključke i preporuke.

Jedna od preporuka je bila da Bosna i Hercegovina čim prije, uz podršku i saradnju NATO-a, upriliči veliku terensku vježbu kako bi se sagledali svi postojeći civilni i vojni kapaciteti za suočavanje sa novim opasnostima i katastrofama. To je urađeno na kraju 2014, a već polovinom 2015. je došlo pismo inicijalne preporuke NATO-a o tome šta misli Predsjedništvo BiH da li je naša zemlja spremna za vježbu. Pritom nije navedena nijedna druga dimenzija osim pripravnosti za poplave i druge katastrofe. Pismo je upućeno Ministarstvu sigurnosti BiH putem Misije BiH pri NATO-u i razmotreno. Upoznate su sve institucije vlasti u BiH na državnom i entitetskom nivou i prihvaćena je inicijalna preporuka da se održi vježba. To je kasnije pretočeno u odluku Vijeća ministara BiH i zaključke Predsjedništva BiH.

- Vijeće ministara se o toj inicijativi izjasnilo potvrdno 28. septembra 2016. Sve je išlo sistematično i uz dogovor. Nije nijedan nivo zaobiđen, niti se desilo da nijedan nivo ne bude konsultiran. Potom je zaduženo Ministarstvo sigurnosti BiH da sa NATO-ovim Euroatlantskim centrom za koordinaciju odgovora na katastrofe izvrši planiranje, organizaciju i izvođenje vježbe. Ministarstvo sigurnosti i ostale institucije i organi na nivou BiH su zaduženi i preporučeno je entitetskim strukturama vladama da učestvuju u pripremi i izvođenju vježbe. Komunikacija je provedena sa entitetskim strukturama vlasti i Brčko distrikta, rekao je Huseinbašić. Testiranje sposobnosti

Države članice i partnerske zemlje pokazale su najveće interesovanje za učešće na ovogodišnjoj

Sigurnost: Nije važno ko pomaže, važno je da pomoć stigne Foto: AMER KAJMOVIĆ

Foto: AMER KAJMOVIĆ

Tuzla: Region je jak samo kad je zajedno

Robert A. Huston: Unapređenje sposobnosti Foto: DAMIR ĆUMUROVIĆ

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.