Gordana Tadić, godina koju je pojeo nerad

Izmišljene afere Tužilaštvu BiH preče su od pljačke milijardi maraka, na sve blagonaklono gleda i većina u VSTV-u BiH, pa će građani na nova zakonska rješenja, kojima se predviđa kazna za nerad u pravosuđu, još sačekati

Dani - - Upiremo Prstom - Piše: JELENA MILANOVIĆ

Uvrijeme kad ovaj broj

Dana već uveliko bude u prodaji, vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gordana Tadić obilježit će godinu provedenu na toj funkciji. Prisjetimo se: kada je i članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH konačno postalo jasno da je spisak prekršaja Gorana Salihovića, a koje prepoznaje i Zakon o VSTV-u BiH, toliko dug da mu o(p)stanka na mjestu glavnog tužioca nema, na telefonskoj sjednici 28. septembra prošle godine odlučeno je da će “Gordana Tadić zamjenjivati glavnog tužioca Tužilaštva BiH do okončanja disciplinskog postupka koji se vodi protiv njega i kojeg je Prvostepena disciplinska komisija privremeno udaljila od obavljanja dužnosti glavnog tužioca i tužioca Tužilaštva BiH s danom 29. 9. 2016”.

Osumnjičeni ministar

Uloge su zamijenjene, pa je Salihović, koji je Tadićku i doveo u Tužilaštvo, sada “tek” jedan od tužilaca, dok bivša šefica Odjela za ratne zločine rukovodi institucijom. Šta je uradila za godinu?

Počelo je dobro, hapšenjima za ratne zločine počinjene u Posavini, pa optužnicama, dugo najavljivanim od samog Salihovića, za Pandoru, Bobar banku... Loše se nastavilo. Pandora je sa dvije milijarde svedena na jedva 1,7 miliona maraka štete, po dosadašnjem razvoju prilika ni za 300 miliona KM, koliko je Salihović tvrdio da je isparilo iz Bobar banke, jedva da će ko odgovarati, ali se Gordana kao i njen prethodnik detaljno bavi diplomom i izjavama ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića.

Govoreći na sjednici VSTV-a BiH, 9. marta ove godine, Tadićka je ustvrdila da problemi unutar Tužilaštva BiH traju duži period, a “ispod nule” ocijenila je stanje koje je zatekla dolaskom na čelo te institucije. I onda se posvetila kampanji, jer izbor glavnog tužioca BiH slijedi krajem 2017. Saveznika je našla u potpredsjednici VSTV-a BiH Ružici Jukić, pa su novinari, na drugoj i zasad posljednjoj konferenciji v.d. tužiteljice, mogli čuti kako će, zbog kritika upućenih na račun domaćeg pravosuđa, Mektić biti pozvan na saslušanje kao osumnjičeni i to u više predmeta.

“Od jednog dijela političke vlasti se osporava legalitet i legitimitet Tužilaštva i Suda BiH. Mediji, kao i nosioci zakonodavne i izvršne vlasti iznose tvrdnje da vladajuće stranke imaju svoje poslušnike među tužiocima. Žrtve ratnih zločina su nezadovoljne i frustrirane sporošću procesuiranja predmeta ratnih zločina. Bila bi velika greška sve kritike upućene na rad državnih, pravosudnih institucija smatrati nedobronamjernim i neosnovanim”, kaže Goran Nezirović, član VSTV-a BiH i sudija Vrhovnog suda Federacije.

No, kritika nije dobrodošla u pravosuđu, pa se javnost zabavlja aferom Transkripti, odnosno falsifikovanim dokumentom Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), na osnovu kojeg su Tadić i Jukić zaključile da ih neko prati i snima. Kako je Tadić u nekoliko dana samu sebe demantovala više puta, kudeći sigurnosni sektor

Tadić: Ne voli kritike

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.