Ni papa ni reis pomoći (joj) ne mogu

Kolinda Grabar-Kitarović konačno je odgovorila na pisma reisa Kavazovića, a bolje da nije

Dani - - Polemike - Piše: VILDANA SELIMBEGOVIĆ

Ja duboko vjerujem, a na nama svima je da s tim ciljem djelujemo, da je u Bosni i Hercegovini uvijek bilo i da će biti mjesta za sve njene narode i građane i da će se osigurati ravnopravnost svih naroda i građana na svakom dijelu njene teritorije. Samo što ne vjerujem da se to može postići jačanjem nacionalističke retorike, forsiranjem podjela i sijanjem nepovjerenja jednih prema drugima, kazao je još u proljeće reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH dr. Husein ef. Kavazović, objašnjavajući zašto je odlučio pisati predsjednici Hrvatske Kolindi Grabar-Kitarović.

Nije tajna, reisovo pismo uslijedilo je nakon čitavog niza, najblaže rečeno, teških optužbi za kojima je posegnula hrvatska predsjednica etiketirajući bosanske muslimane i Bosnu i Hercegovinu kao potencijalnu terorističku opasnost za Evropu i za susjede. Precizna, kakvu je samo politika izroditi može, hrvatska predsjednica je ispalila i brojke koje su je zabrinule: “između pet i deset hiljada”. Gospođa Kolinda je svoja optuženička saznanja i procjene sipala gdje god je stigla, uprkos promptnim demantiranjima visokih funkcionera bezbjednosnih službi BiH, pa i javnog reagiranja ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, što će reći da je gospođa u kampanju protiv BiH krenula uprkos činjenicama. Istina je - s njezinog nivoa nije ni mogla dobiti odgovor: Predsjedništvo BiH se u to vrijeme sustavno međusobno izbjegavalo, pa je reis-efendija na zagrebačku adresu gospođe Kitarović uputio ljubazno pismo moleći je da državni vrh susjedne zemlje obustavi zlonamjernu kampanju i pozivajući je na argumentiran razgovor.

Gospođa Kolinda, i u svojoj zemlji prepoznata po manjku potrebe za argumentima, demonstrirala je ženski kapric: mjesecima nije našla za shodno ni da odgovori. Što je naravno nije spriječilo da nastavi sa izjavama. Reis Kavazović odlučio je ponovno pisati predsjednici Hrvatske, s obzirom na vlastitu “odlučnost da u duhu učenja naše vjere o strpljivosti kao ljudskoj vrlini i u želji da svojim djelovanjem doprinese smirivanju strasti i izgradnji povjerenja među narodima i državama našeg regiona”. Potom se sastao sa delegacijom Mešihata IZ-a u Hrvatskoj i muftiji Azizu ef. Hasanoviću predao pismo za hrvatskog kardinala i nadbiskupa zagrebačkog Josipa Bozanića, dijeleći svoju i zabrinutost članova Islamske zajednice zbog “pogoršanja političkih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske”.

“Znam da mi kao ljudi vjere ne možemo izravno utjecati na politike koje vode zvaničnici. No, znam također da politički zvaničnici često namjerno ili nenamjerno zanemaruju to što njihovi istupi mogu imati negativne posljedice izvan područja njihova dnevnopolitički određenog djelovanja, pa tako i na međuvjerske odnose koji su dublji i trajniji od stranačkih političkih odnosa”, napisao je, između ostalog, reis.

Bit će da je gospođu predsjednicu pogodilo što pisma dobijaju druge adrese: odgovorila je konačno, važno saopštivši kako “ostaje pri svojim stavovima”. Tako smo konačno svi doznali da nije riječ o radikalima, prijetnjama Evropi i susjedima već predsjedničkim stavovima. Gospođa Kolinda nas je prosvijetlila. I pokazala kako je propustila da nauči lekciju od mađarskog premijera Viktora Orbana: u vrijeme kada se cijela Evropa javno zgražavala nad njegovim (fašističkim) stavovima o migrantima, praktično su reagirale - slovom i brojem - dvije osobe, njemačka kancelarka Angela Merkel i reis Kavazović. Gospođa Merkel je mađarskog premijera uputila u evropske zakletve, a reis ga je upozorio na opasnost generaliziranja stavova. Orban je imao dovoljno sluha da pozove reisu-l-ulemu koji je potom održao nezaboravno predavanje na mađarskom univerzitetu. O diplomatskom sluhu gospođe Kolinde nema se šta reći, dovoljno se prisjetiti kako je mjesecima spremala garderobu i paške čipke za susret s papom Franjom čijoj se ljudskoj i svakoj drugoj skromnosti cijela planeta divi. No, to predsjednica Kolinda ionako ne razumije, ona je žena koja i o brojkama ima stav..

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.