Asfalt je prestar čak i za krpanje!

Za manje od mjesec tačno će godina otkako su Dani pisali o najavama vlasti u FBiH da će konačno graditi brze ceste. Tada, a i ranije u obećanjima nikada se nisu zaobilazili Travnik i Tuzla. Godina je prošla, za vozače se osim godišnjih doba nije puno toga

Dani - - Cestogradnja - Piše: ERNAD METAJ Foto: DIDIER TORCHE

Od Travnika, koji se nalazi na ruti planirane brze ceste kroz Lašvansku dolinu do koridora 5c trenutno se vozi tridesetak kilometara. Optimizam kod neupućenih nakon susreta sa tablom koja ne ukazuje na dugačko putovanje, nestaje već nakon nekoliko prvih kilometara od izlaska iz vezirskog grada. Bez imalo sumnje posebno će biti razočarani oni koji su prije toga do Travnika stigli iz pravca Jajca ili Bihaća.

Iz Travnika izlazimo solidno očuvanom cestom koja prolazi pored izvorišta Plava voda, pravog mamca za mnogobrojne turiste kojih je bilo i ovog puta. Cesta dozvoljava nešto bržu vožnju i mi bismo rado malo pritisnuli papučicu gasa, ali nismo mogli. Ispred nas je bilo nekoliko kamiona, a prilika za preticanje nije bilo puno. Obično kada bismo imali priliku, iz drugog pravca bi naišao automobil ili bi nas u tome spriječila signalizacija pored puta.

Benzina neće nestati

Iza kamiona stigli smo u Dolac na Lašvi, travničko prigradsko naselje, gdje smo nedavno pravili priču o jedinoj šibicari na Balkanu. Pored puta krivuda rijeka koju u ovoj šibicari i danas koriste za proizvodnju električne energije. Okruženje je interesantno, živo je na cesti i oko nje gdje se nalaze poslovni prostori. Uz cestu se čak smjestio i lokalni Dom kulture.

Dolazimo do raskrsnice za Putićevo, jedan kamion skreće, drugi smo prestigli koristeći dugi pravac prije skretanja za Novi Travnik, vjerovatno mjesto gdje bi se nova trasa puta odvajala prema Lašvi.

Do Sarajeva ima još oko 80 kilometara. Od pritiska na papučicu gasa nas odgovara policijska patrola za koju kažu da je skoro standardna na ovom dijelu puta, a zatim i znak da nas očekuje radarska kontrola. Cesta je i dalje solidna, sa nešto više zakrpljenih dijelova, pa je malo treskanja neizbježno.

Gužva na cesti se povećava iz kilometra u kilometar. Vozači koji dolaze sa sporednih cesti moraju se naoružati strpljenjem da bi se

U Novoj Bili će se rijetki zaustaviti, jer samo nekoliko kilometara dalje je privredna zona i pravi mali raj za one koji uživaju u šopingu

uključili u saobraćaj. Pažnju nam privlače autokuće smještene uz cestu, koje se bave prodajom polovnih automobila. Nekoliko stotina metara dalje s druge strane autootpad. Kasnije će se pokazati da su to slike koje ćemo sve češće gledati i pitati se kako jedni drugima ne ubijaju posao.

Slično je i sa benzinskim pumpama, ne znam jesam li ih na kraćoj relaciji vidio više. U šali smo konstatovali kako ovdje nema šanse da vam auto stane jer nemate goriva.

Cesta je ponovo sve bolja i gužva sve veća. Nemojte da vas iznenadi i pokoji traktor na cesti kojeg je uvijek iritantno pratiti, a rizično preticati. Mi smo to učinili nešto opreznije i sigurnije od kamiona ispred nas, ipak je on robusniji i može mu se.

Još smo u općini Travnik, pred nama je mjesto Han Bila, većini poznato po rudniku mrkog uglja, a zaljubljenicima u prirodu, posebno ribarima po slivu rijeke Bila koja se ulijeva u Lašvu. Ako nije ribarska, u Bili ima mnogo pastrmke.

U Novoj Bili će se ipak rijetki zaustaviti, jer samo nekoliko kilometara dalje je privredna zona i pravi mali raj za one koji uživaju u šopingu. Puni parkinzi ispred velikih tržnih centara tek nam otkrivaju zašto se lašvanska cesta smatra jednom od najprometnijih u FBiH. Upozorili su nas na to i česti zastoji u saobraćaju dok neki od automobila ispred nas čeka da uhvati priliku za skretanje koje zahtijeva presijecanje suprotne trake. Na ovom dijelu ceste morate biti znatno oprezniji jer pješaci koriste i najmanju priliku da pređu preko ceste. Deset predugih

Da bi se koliko-toliko smanjila gužva na ovom dijelu puta, u središtu poslovne zone napravljen je improvizirani kružni tok. Neugledan, uvijek me nekako iznenadi, ali daje rezultate, a dovoljno je prostora i da se eventualno zbunjeni šofer oporavi od prvobitnog šoka i usmjeri na pravi put.

Nastavlja se gužva, a kod skretanja za Ljubić sprema se novi kružni tok. Za sada su samo iscrtane linije. Žute naravno. Cesta je u ovom dijelu prilično ravna, ali i dalje jednako opterećena tako da se rijetko ide brže od 70 kilometara na sat.

Gužva se povećava ispred raskrsnice gdje je ulaz u Vitez. Semafor ne radi. Šta je s kamerom koja mjeri brzinu, nismo ispitivali.

Prolaskom kroz raskrsnicu malo se smanjuje i gužva, ali cesta postaje lošija pa nema previše razloga za radost. Naprijed se ide jednako sporo kao i ranije. Tabla pored puta pokazuje da je do Sarajeva još 71 kilometar. Ne možete se oteti utisku da ste od prošle table koja pokazuje razdaljine putovali puno duže od pređenih samo 10 kilometara.

Sličice uz cestu: Nacionalna obilježja su dekor u Lašvi

Preticanja: Ni sigurna, ni dozvoljena

Krpanja su samo privremeno rješenje

Ni upozoreni nisu spremni za Karaulu

Tunel je jedini moderan dio puta Sarajevo - Tuzla

Klizište na... Kojem ono kilometru?

Kolone nisu rijetkost do Tuzle

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.