Svijet još nije sigurno mjesto za žene

Prepoznatljivi PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma

Dani - - Opservatorij -

Prepoznatljivi feministički PitchWise festival ženske umjetnosti i aktivizma u BiH, koji okuplja umjetnice i aktivistice različitih generacija širom države i svijeta, održan je u Sarajevu od 7. do 10. septembra u organizaciji Fondacije CURE. Festival je ove godine predstavio radove oko 70 umjetnica, muzičarki, teoretičarki, voditeljica radionica, književnica, feministkinja različitih generacija iz BiH, regije i cijeloga svijeta.

Transfer znanja

Kako je kazala Vildana Džekman, feministkinja i aktivistkinja Fondacije CURE, ova fondacija već 12 godina organizuje PitchWise festival ženske umjetnosti aktivizma, a ove godine na 12. PW festivalu obezbijedio je transfer znanja, iskustva, narative žena širom svijeta, a sve u cilju preuzimanja odgovornosti i povezivanja žena sa svih strana svijeta i iz svih konteksta.

"Samo onda kada svako mjesto na svijetu bude sigurno i mi ćemo biti sigurne! Svijet nije sigurno mjesto za žene i neće biti sve dok u svakom dijelu svijeta žena nema slobodu da odlučuje o svom životu i tijelu. Žene osvajaju te prostore i snažno moraju da čuvaju osvojene teritorije. Još imamo jak uticaj patrijarhata koji pozicionira žene 'izvan' važnih procesa i rezerviše odvojene prostore za njih. Fondacija CURE se godinama bori za procese, momente u kojima ćemo biti jednake i ravnopravno tretirane, ne tražimo više ili manje, samo jednaki dio i da se na nas ne gleda drugačije zbog naših spolnih i drugih identiteta. Mislimo da je važno učiti naše društvo da je cijeli svijet mjesto za sve nas sa svim našim različitostima. Zato je PitchWise važan, mnoge žene dolaze godinama na PitchWise jer pronađu svoju slobodu i nešto za sebe", istakla je Džekman.

Transformativna moć

Festival je, kako su kazali iz Fondacije CURE, ukorijenjen u ideji da transformativna moć umjetnosti potiče i osnažuje individuu da bude pozitivna promjena za sebe i okruženje. Politički angažovanu umjetnost organizatorice Festivala razumiju kao kreativni proces propitivanja, razotkrivanja, analize, transformacije, dekonstrukcije vlastitih pozicija i uloga u društvu, unutrašnjih stanja i pitanja identiteta u raznolikom spektru kako ih poznajemo u stvarnosti..

Još imamo jak uticaj patrijarhata koji pozicionira žene ‘’izvan’’ važnih procesa i rezerviše odvojene prostore za njih

Festival je ukorijenjen u ideji da transformativna moć umjetnosti potiče i osnažuje individuu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.