Mjesec istine za Mešu Baždarevića

Fudbalska reprezentacija BiH pred posljednja dva meča kvalifikacija za Mundijal 2018.

Dani - - Sport - Piše: JASMIN TAJIĆ

Plasman na Svjetsko prvenstvo 2014. u Brazilu zasad je najveći uspjeh fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine. Poslije toga propustili smo Euro2016. u Francuskoj, a blizu smo i da ostanemo bez Mundijala u Rusiji naredne godine.

Dosta je razlika između borbe za Mundijal u Brazilu i ovaj u Rusiji, a glavna je promjena selektora.

Nakon što je postao prvi selektor koji nas je odveo na veliko takmičenje, Safet Sušić dobio je otkaz nakon lošeg početka kvalifikacija za Euro 2016. Naslijedio ga je Mehmed Baždarević i odveo nas u baraž.

Muka za mukom

Upravo od baraža kreću izuzetno loše predstave bh. fudbalera. Očekivalo se da će dolazak Baždarevića promijeniti neke stvari u igri naše selekcije, ali to se do danas nije desilo. Nezahvalno je analizirati igre naše selekcije, ali je realnost takva da Baždarević nije pobijedio nikog od jačih protivnik osim Velsa. Iako fudbalski stručnjaci danas imaju običaj reći da svi igraju fudbal, pa je teško bilo koga proglasiti autsajderom.

U čemu je problem u igri naše reprezentacije, to je za dublju analizu, prije svih Mehmeda Baždarevića, koji nije opravdao očekivanja javnosti. Sjetimo se blijede partije protiv Belgije u prošlim kvalifikacijama kada smo poveli s 1:0, pa izgubili sa 1:3, a ništa osim tog gola zmajevi nisu ponudili.

Poslije toga uslijedila je pomenuta utakmica sa Velsom, koja Velšanima nije značila gotovo ništa, pa su se onako nonšalantno šetkali po terenu Bilinog polja. Slavili smo s 2:0, ali ni tada nismo impresionirali.

Nakon toga uslijedili su mečevi sa Irskom u također pomenutom baražu i veću muku naše reprezentacije na terenu vidjeli nismo. Hajde što je u Zenici pala magla, pa sumnjam čak i da su fudbaleri vidjeli dešavanja, te se taj meč teško može komentarisati, ali zato bi se o onom u Dublinu mogle napisati razne analize.

Loša igra bh. reprezentacije obilježila je dio kvalifikacija koji je odigran dosad, pa smo iz situacije da sami odlučujemo o svojoj sudbini, prepustili sve drugima, vratili ponovo u svoje ruke, ali sada više ne zavisimo samo od naše grupe nego i od ostalih i Svjetsko prvenstvo daleko je od nas

Težak zadatak je pred popularnim Mešom

Zmajevi nas nisu impresionirali igrom u posljednje vrijeme

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.