Desetka pokopala osmice?

Dani - - Moderna Vremena -

To što su pred Appleovim prodavnicama širom svijeta izostali redovi za nove iPhone 8 i

iPhone 8 Plus, možda je najbolji odgovor onima koji nisu vjerovali internetskim šaljivdžijama. A šaljivdžije su već nakon predstavljanja novih Appleovih modela zaključile da su

osmice zastarjele samo desetak minuta nakon što su se i zvanično pojavile: toliko je, naime, trajala pauza između njihovog i predstavljanja još moćnijeg, savršenijeg iPhone X. Ovdje slijedi mala ograda: Appleova desetka je “još moćnija i savršenija” za fanove iOS-a. Zaljubljenici Androida bi o tome, naravno, mogli štošta reći. No, vratimo se iPhoneu. Za osmice stručnjaci kažu da su “objektivno kvalitetni mobiteli, s vrhunskim procesorom i kamerom” i to je uglavnom sve što se ima reći o modelu koji se već nalazi u prodaji.

Razlog je desetka, koja je tog 12. septembra zasjenila osmice, a u prodaju stiže 3. novembra - već ili tek, znaćemo 27. oktobra, kad Apple počinje primati narudžbe za ovaj, u startu 999 dolara skup telefon.

Apple tvrdi da iPhone X predstavlja “budućnost”. Tehnički je, tvrdi se, najmoćniji do sada, a dizajnerski je (opet tvrdi se) postavio standard za najmanje deset narednih godina.

Ekran je proširene rezolucije i odnosa stranica, pa se umjesto Retina i Retina HD naziva Super Retina. Nema senzor za čitanje otiska prsta, ali ga otvara Appleov Face ID - dovoljno ga je pogledati.

Kamere na desetki su 12-megapikselne, sa otvorom blende od 1,8 na običnoj i 2,4 na telefoto-senzoru, novi su filteri i, kažu, bolji blic. Procesor je A11 Bionic, a baterija će se moći puniti bežičnim putem..

Foto: WCCFTECH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.