Faktori uspjeha mittelstand poduzeća

Uz njemački nogomet i koncerne poput Siemensa, Daimlera, BMW-a, Volkswagena, Thyssena, BASF-a, Bayera AG..., dio njemačkog weltmeisterna su sasvim sigurno i mittelstand firme jer omogućavaju koncernima približavanje kupcima i inovativnost, čime (ne)izravn

Dani - - Teorija I Praksa - Piše: PROF. DR. MILE SADŽAK

Svaka ozbiljnija znanstvena analiza mittelstand poduzeća u Njemačkoj sigurno je da treba da odgovori na niz pitanja u svezi s ovim poduzećima, a posebice na pitanja tipa: 1) što su to faktori uspjeha mittelstanda, 2) koji su temeljni elementi i vektori toga uspjeha, 3) koje su to branše u kojima posluju dotična poduzeća, 3) koji je obim njihova prometa, 5) što proizvode, 5) koja tržišta pokrivaju, 6) kakva im je vlasnička struktura, 7) kakva im je upravna struktura, 7) kakvi su im trendovi rasta, 8) kakva je kvalifikacijska struktura uposlenih, 9) kakva je konkurencija, 10) koje su im perspektive u bližoj i daljnjoj budućnosti, 11) što je zapravo sukus njihove konkurentske prednosti - da li su to kadrovi, inovacije, tržišni udjeli, kvalitet proizvoda etc.

Mnogi će se razočarati kada, nakon analize, istina, dođu do određenih, ali ipak najmanjih zajedničkih sadržilaca uspjeha njemačkog mittelstanda, jer će zapravo rezultati donositi niz specifičnosti za svako mittelstand poduzeće, za svaku njegovu fazu razvoja i za određeni vremenski period, pa ćemo stoga navesti činjenice koje se odnose na hronološki razvoj uspjeha mittlestand poduzeća, koji je u periodu od 50-ih do 70-ih godina 20. stoljeća praćen uspjehom samo na njemačkom tržištu, u 80-im se sve više ta poduzeća internacionaliziraju, u 90im uspjeh se mjerio nastupom na europskom tržištu, a poslije 2000. uspjehom na globalnom tržištu.

Postoje rizici

No, i pored postojanja znatnih razlika kada se govori o uspjehu mittelstand poduzeća, ipak postoje i temeljni elementi bez kojih ovaj uspjeh ne bi bio moguć, a imanentni su svim mittelstand poduzećima i to su: 1) vizija, 2) misija, 3) strategija, 4) vođenje, 5) inovacija i 6) naslijeđena pravila.

- Vizija je zvijezda Sjevernjača, dugoročni i dalekosežni orijentir za poduzeće, ona je kompas i sidro kretanja i podržavanja za postupanje ili djelovanje u sadašnjosti, ali sa jasnim pogledom na projektiranu budućnost. Vizija je bitan faktor motivacije i vođstvu i uposlenima, jer je ona “misao vodilja i srce svakog poduzeća” bez kojih ostali naprijed pobrojani elementi gube smisao, posebice misija i strategija, za koje se neposredno unutar svakog poduzeća veže vizija.

- Misija poduzeća je zapravo svrha ili smisao koje treba da ima svako poduzeće, ona određuje domenu poslovanja, najčešće je emocionalno obojena, ne može se kvantificirati, ali se zato može interpretirati, sa glavnom ulogom da zaposlenima da smisao njihova angažmana. Ona je zapravo temeljna funkcija poduzeća, ona daje pečat i ton ili identitet poduzeću, ali isto tako predstavlja na izvjestan način i oba-

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.