Koliko vrijedi Šećerana?

Dani - - Biznis Vijesti -

Skupština povjerilaca bijeljinske Šećerane u stečaju odbacila je četiri ponude za kupovinu iz Vijetnama, Turske, Hrvatske i Banje Luke, te zatražila da minimalna cijena na četvrtoj licitaciji 25. oktobra bude 15 miliona KM.

Dostavljene ponude kretale su se od tri miliona eura turske kompanije, do pet miliona potencijanih kupaca iz Vijetnama. PK Kutjevo iz Hrvatske nudio je 3,2 miliona eura, a Goran Vajkić iz Banje Luke na ročištu u Privrednom sudu u Bijeljini obrazložio je ponudu od 6.750.000 KM.

Predsjednik Odbora povjerilaca Faik Muhić kaže da će licitacija u oktobru biti zadnja. Ako bude neuspješna, sljedeći korak će biti srazmjerna podjela imovine povjeriocima i reorganizacija Šećerane. Muhić, koji predstavlja skoro 70 odsto povjerilaca, očekuje da sva četiri kupca poboljšaju svoju ponudu, te da se postigne cijena od minimalno 15 miliona KM za imovinu Šećerane koja godinama ne radi.

Radnici koji su bili prisutni na ročištu tvrde da je to vrijednost jednaka cijeni koja bi se postigla prodajom fabrike na otpadu bez uračunate vrijednosti zemljišta. Na prethodnoj licitaciji tražena cijena je bila 12,7 miliona KM..

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.