Puni Mercator na “dođem ti”

“Ne može niko biti zadovoljan da mu se potraživanja plaćaju četiri godine, ali bolje išta, nego ništa”, suština je preporuke da se potpišu ugovori sa Mercatorom BH i nastavi “normalno” poslovanje sa Konzumom BiH

Dani - - Lex Agrokor - (S. R.)

Razumije li iko u BiH šta se tačno dešava sa Agrokorom, odnosno njegovim Konzumom koji je i dalje veliki problem za oko 1.100 bh. firmi čije su robe bile i još jesu na njegovim policama?

Odgovora na osnovna pitanja - koliki je stvarni dug koncerna i kakva mu je struktura, pa i po firmama-članicama - nema. Biće ih tokom oktobra, najavio je Ante Ramljak, formalno privremeni upravitelj, čiji je stvarni apsolutizam pravosudno ograničen samo u Srbiji.

Razmjere problema

Tada bi, najavljeno je, mogao biti obznanjen i konačan plan Hrvatske za razrješenje krize koncerna čiji bi konačan krah, po procjenama britanskog The Economista, mogao izazvati novi val recesije u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji i BiH, zemljama u kojima je tvorac Agrokora Ivica Todorić uspio poklopiti najveći dio trgovine, te direktno i indirektno značajne proizvodne kapacitete.

Kako to izgleda, može se vidjeti i iz dva podatka koja su se u posljednjih mjesec dana pojavila u bh. javnosti.

Jedan je obznanio Adin Fakić iz Milkosa: “Ko kaže da neće biti ugrožen ako ne radi s Konzumom, ne govori istinu. Nama je dodatna opasnost to što otkupljujemo mlijeko od oko 1.000 farmera u BiH. Pronaći ćemo zamjenu za tržište koje Konzum ima u slučaju najgoreg scenarija, ali to se ne može preko noći i moramo procijeniti do koje količine možemo puniti skladišta mlijekom koje bi inače završavalo u Konzumu. Proći će 2-3 mjeseca dok se ne nađe zamjena za Konzum”.

Treba li bolja ilustracija problema u kojima se “u slučaju najgoreg” nalazi puno više bh. porodica nego što je to onih oko 4.000 zaposlenih u Agrokorovim bh. firmama kojima prijete otkazi? Konzum u BiH, uprkos padu zbog krize i jačanja bh. lanca Bingo, još drži 30 do 32 odsto tržišta i bh. proizvođači su natjerani da ne prekidaju saradnju s njim sve dok ima nade da naplate bar i dio duga.

A ne zna se ni koliki je on tačno. Spominju se brojke od 60 do čak 300 miliona KM. Država BiH, kao i obično, sve samo posmatra, pa i ne čudi septembarska preporuka pregovaračkog tima Udruženja poslodavaca FBiH da se potpišu ugovori sa Mercatorom BH i nastavi “normalno” poslovanje sa Konzumom BiH.

Okoristiti se uz Sberbanku

Preporuka je rezultat analize odluke iz Zagreba da u BiH konačno krene razdvajanje brendova Konzum i Mercator, da se

Konzum BiH kroz Ledo Čitluk i Sarajevski kiseljak dokapitalizuje sa 68,7 miliona KM i da se iz novih kredita Agrokoru bh. Konzumu proslijedi 29,7 miliona KM za “svježu likvidnost”. Ili, kako reče jedan od bh. dobavljača za bh. medije: “Ne može niko biti zadovoljan da mu se potraživanja plaćaju četiri godine, ali bolje išta, nego ništa”.

Zašto država ne stane iza dobavljača i prisili Agrokor, odnosno Konzum u BiH da rokove plaćanja skrati, nije neko pitanje. Tržište je slobodno, posluje

ko s kim hoće, mantra je koja se ponavlja i u trenutku kad je jedna suštinski strana trgovačka firma zbog koje je ugroženo 1.100 domaćih proizvodnih, na “bijeloj listi” najvećih i najurednijih platiša PDV-a državi.

Drugi podatak, taj da je BiH u prvih šest mjeseci ove godine izvezla petnaestak odsto roba više nego 2017., a da izvoz posebno raste u Srbiju i Hrvatsku, analitičar Zoran Pavlović veže i za Konzum: mnogi proizvođači mu “više ne vjeruju i traže alternativne prodajne kanale. Što se tiče Srbije i Hrvatske, bh. kompanije tamo ne plasiraju proizvode kroz Konzum, već sarađuju s drugim prodajnim lancima”. U prevodu, ne čeka se “najgori scenarij”.

Išlo bi i to možda brže kad bi iza proizvođača stala BiH. Čak i samo kao Srbija koja je odbila tamošnje Agrokorove firme prepustiti hrvatskom Lex Agrokoru i sudski zabranila Ramljaku da s njima radi šta hoće, a da novac prebacuje u Hrvatsku.

To jeste igra zbog Sberbanke, ali koristi i tamošnjim dobavljačima koji su sad sigurni da im Agrokor neće ostaviti samo praznu ljušturu kao slovenački Tuš. Za razliku od bh. proizvođača kojima je, je li, preporučeno da napune stari Konzum s novom tablom Mercator, a da se za naplatu uzdaju u obećanja Ante Ramljaka koji, opet je li, dosad nije varao.

Pregovarači: Dovoljno je vidjeti izraze lica... Foto: UPBiH

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.