Ko to reče “Ovo je Sido”?

“Sido je naš dobri Bošnjak”, a bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH sjetio ga se kad je svoju odbranu u slučaju Pandora preuzeo u svoje ruke i počeo ispitivati tog Sidu, svjedoka Sedineta Karića

Dani - - Fokus - Piše: ZINAIDA ĐELILOVIĆ

Suđenje Kemalu Čauševiću je sve samo ne jedan od onih sudskih procesa koji, uglavnom, znaju biti jako dosadni za nas novinare koji ih moramo pratiti, pa još ako počinju ujutro u devet.

Nekadašnji direktor UIOBiH, optužen za niz koruptivnih krivičnih djela, iliti za kriminal težak 1,7 milijardi KM, svojim gestikulacijama i izjavama zna baš nasmijati prisutne.

Nemojte, dobro mi ide

Tako je bilo i na suđenju početkom oktobra, kada je preuzeo ulogu advokata, u koju se do te mjere uživio da je, kada ga je sutkinja Biljana Ćuković opomenula da pripazi na ponašanje, on sav usplahiren rekao: “Nemojte, molim vas, vidite da mi dobro ide”.

Ovo je izazvalo salvu smijeha u sudnici, a čak su se (kradomice) nasmijali i članovi Vijeća. Ista je situacija bila i u momentu kada je Čaušević pitanjima bukvalno “rešetao” svjedoka Sedineta Sidu Karića, pa ga je sutkinja prekinula. Čaušević joj je odbrusio: “Sad ja ispitujem svjedoka”.

Prije nego što pređemo na ostale Čauševićeve bisere, čitateljima pojasnimo ko je Karić. Radi se, naime, o osobi za koju Tužilaštvo BiH tvrdi da je ovom bivšem direktoru UIOBiH davao mito od 1.000 KM po kamionu. Karić je u međuvremenu priznao krivicu i sklopio sporazum sa državnim tužiocem Dubravkom Čamparom. Osuđen je na godinu, a u zamjenu mora i svjedočiti.

Čaušević je u sudnici u jednom momentu Karića upozorio da ne gleda u tužioca Čamparu, na šta mu je ovaj odgovorio: “Ne gledam, gledam u vas”. Čaušević će na to: “I ja gledam u vas. Poželio sam vas”.

Čaušević se zanimao i za dimenzije kamiona, prikolice za kamiona, pa koliko kubika robe može stati u kamion, pa kada je osnovan UIOBiH, ko danas drži čuvenu Arizonu... Neka od ovih pitanja sutkinja nije dozvolila, rekla je svjedoku da ne odgovara na njih, ali to nije smetalo Čauševiću. Teatralno je nastavljao, pa je u jednom momentu, obraćajući se Kariću, nakon što je ovaj odgovorio da je roba u Mađarskoj i Turskoj bila iz Kine, rekao: “Znate li vi da smo koristili vaše neznanje i po tom osnovu naplaćivali više”.

Karić se zbunio i tražio je da mu ponovi pitanje, što Čauševiću i nije bio problem.

“Ko je nas dvojicu upoznao? Ko je došao i rekao ‘ovo je Sido, naš

dobri Bošnjak’”, pitao je Čaušević, na šta mu je Karić odgovorio da je to bio Hajro Lagumdžija (nekadašnji zamjenik direktora UIOBiH).

Čaušević je pitao Karića za ime direktora carina Srbije, na šta je ovaj kazao da se ne sjeća.

“Pa to je isto kao da Denis Zvizdić kaže da ne zna ko je Aleksandar Vučić”, oštro je konstatovao Čaušević.

Optuženi je pitao svjedoka Karića i za nekih 50, 60 hiljada KM koje mu je posudio i zašto da on njemu posuđuje novac, kada je očito da ima dovoljno da svima daje mito. Karić je odgovorio da je mislio da Čaušević na taj način želi da uđe s njim u posao oko otvaranja firme u Beogradu.

Operacija srca

Čaušević je u nekoliko navrata pitao Karića “a ko je Fata”. Kada je drugi put rekao to ime, tužilac Čampara je ustao i odgovorio da “nije Fata, nego Hata”, pa pojasnio da se radi o Hati Bećiragić, koja je predložena za svjedoka.

Čaušević je na tom suđenju naglasio da će imati još dosta pitanja za svjedoka, da ispitivanje Karića može trajati i duže od tri sata i da je, ako suđenje treba trajati tri godine, on spreman.

“Bolestan sam i morao sam na operaciju srca, ali sve sam odgodio zbog ovog suđenja. Spreman sam za suđenja svaki dan”, tvrdi Čaušević.

Spomenimo da je Čauševića i njegov advokat Asim Crnalić ranije upozoravao na ponašanje, a jedne prilike je novinarima čak rekao da je Čaušević “malo nestašan” i da svog branjenika mora malo disciplinirati.

“Nije advokat u situaciji da dijeli pouke klijentu koji ih neće prihvatiti”, kazao je Crnalić.

Iako je Čaušević najavio da ima veliki broj pitanja za Karića, njegovo ispitivanje je na ročištu održanom 12. oktobra ipak trajalo kratko.

Jedan od razloga je taj što mu Sudsko vijeće nije dozvolilo da postavi većinu pitanja uz obrazloženje da ili nisu bitna ili su već postavljana ranije. Na Karićevu radost, koji je tri četvrtka zaredom dolazio iz Srebrenika u Sarajevo kako bi svjedočio..

Čaušević: Pitanjima preznojio svjedoka

Foto: DIDIER TORCHE

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.