Srbska čast, topovsko meso opasnih politika

Dragan Mektić je u pravu kad kaže da bilderi humanitarci suštinski i nisu neka opasnost jer će naši možda ne toliko nabildani, ali pristojni, vaspitani i dobro obučeni policajci to lako počistiti. Samo, ako ćemo pošteno, nisu oni nikad ni bili problem, pr

Dani - - Bilderi I Politika - Piše: SAŠA RUKAVINA Fotografije: ŽURNAL

Vrijedi li ginuti u neotpakovanom zamrznutom konfliktu

Koliko god priča o Srbskoj časti, nečasti, šta li su već, bila složena i kompleksna, dva njena elementa ipak su i definitivno u prvom planu. Mi, ustvari, ne znamo koliko je tih (ne)častnika, pa onda ne možemo biti sigurni ni da li su ona četvorica srećnika kojima je zabranjen ulazak u BiH sve što prijeti Bosni i Hercegovini ili ih je fakat 40.000, pa je tih 0,1 promil prokazanih, tek potpuno pogrešan pokušaj da se dokaže da država nešto radi.

A šta država radi je drugi element koji šokira. Jer, osim što je toj četvorici zabranila da legalno ulaze u BiH, država, bar javno, dalje više ništa nije uradila. I gotovo mjesec nakon što su u javnost isplivale slike

humanitaraca kojima nabildani mišići cure preko crnih majica, udobno zavaljenih u poslaničkim klupama Narodne skupštine RS-a, zvanična priča je da policija istražuje njihovo postojanje. Strategija švrake

Dobro, zvuči apsurdno, ali to je suština zvaničnih odgovora da se “provjerava postojanje paravojnih formacija u Republici Srpskoj”, od kojih se policije ne odmiču od kad je Srbska čast provaljena. Sjećamo se toga: portal žurnal je koji dan nakon parade organizovane u Banjaluci povodom 9. januara, objavio prve fotografije i priču, pa državni ministar sigurnosti Dragan Mektić stao pred javnost i rekao da SIPA već neko vrijeme to zna, provjerava i da joj je trebalo još nešto vremena, ali da će, kad je već sve postalo javno, s onim što ima ići pred Tužilaštvo BiH.

Iz Tužilaštva BiH i danas, kao i tad, šutnja. Zašto, teško je reći, ako se ne želi biti zlonamjeran, pa tu tišinu smjestiti u kontekst onoga što je za Oslobođenje rekao Mahmut Švraka, glavni tužilac Republike Srpske, u svakom normalnom svijetu mjesno nadležan za paravojske na svojoj teritoriji: Srbska čast nije humanitarna organizacija.

“Neke članove poznajem. To su članovi tzv. kriminalnog miljea koji imaju svoje dosjee, koji su kažnjavani i tako dalje. Nema smisla o njima govoriti kao o humanitarnoj organizaciji. Mislim da se taj sadržaj ne može dati za takvo nešto”, rekao je Švraka.

Pa odgovornost prebacio na policiju: “Prve ulazne informacije treba da daju policijske agencije”, kaže, “ipak je ovo posao policijskih agencija u prvoj fazi, da one urade svoj dio posla, pa tek dolazi tužilaštvo ako ima elemenata krivičnog djela”.

Bilo bi lijepo da je BiH normalna država, pa da šutnja sigurnosnih i pravosudnih službi znači da su ti bilderi zaista ono što predsjednik Udruženja Srbska čast Igor Bilbija, parafrazirano, tvrdi da jesu - momci koji vole uniforme i oružje, ponekad i zapucaju na nekom od zvaničnih poligona, makar to bio i onaj ruskog humanitarnog centra u Nišu, ali višak adrenalina ipak troše u humanitarnim akcijama. Širom svijeta - u Rusiji, Crnoj Gori, po Kosovu..., odakle su neki od njih sami kačili slike po panoima u virtuelnom svijetu. Sve sa sličnim humanitarcima tipa ruskih bajkera sa američke crne liste ili kulturno-umjetničkih društava koja promovišu kozačke narodne plesove i običaje, koje smo imali prilike vidjeti također u Banjaluci.

No, BiH nije normalna država, pa je galerija slika koje možete vidjeti na ovim stranama, sasvim dovoljna da izazove različite asocijacije. Toliko različite da se čak i OHR probudi iz duboke hibernacije i objavi da “bilo kakve navode o paravojnim organizacijama u BiH treba shvatiti

vrlo ozbiljno i njima se ekspeditivno trebaju pozabaviti nadležni pravosudni i organi za provođenje zakona”. BiH nije normalna država, pa je zato normalno da umjesto pritiska na nadležna tužilaštva da ubrzaju provjere, istrage i šta već treba kako bi se razjasnilo gdje je sad sve to oružje s kojim se srbski častnici slikaju i za šta je namijenjeno, gomila ljudi odahne kad cijela priča skrene u političke vode i pretvori se u (predizbornu?) svađu.

Šta će Željki paravojska

A upravo to se sad dešava. Potencijalne nesrpske mete Srbske časti lakše dišu od trenutka kad je predsjednik SDS-a Vukota Govedarica u intervjuu za vijesti.ba rekao da “režim u RS-u pravi spiskove nepodobnih Srba, političara, uglednih ličnosti i aktivista”.

“Želim da prije svega podsjetim javnost da je poslije završenih lokalnih izbora 2016., Milorad Dodik u ulozi predsjednika SNSD-a, a ne treba zaboraviti da on obavlja i funkciju predsjednika RS-a, u Banskom dvoru okupljajući svoje funkcionere, između ostalog, saopštio da ta politička organizacija priprema Crnu knjigu u kojoj će se naći mnoga imena iz opozicionih političkih partija, ali isto tako i neka imena njegove političke partije koja su iznevjerila njegova očekivanja. Dakle, već tada je bilo jasno da Dodik ima namjeru da se obračunava na jedan više nego grub politički način sa svojim političkim neistomišljenicima”, kaže Govedarica.

Dodik je tad, podsjeća lider SDS-a i Saveza za promjene, najavio da će za obračun koristiti institucije sistema, što, prevedeno, znači MUP jer, kako kaže Govedarica, ne može shvatiti da taj obračun “sa političkim oponentima” može ići preko “ministarstva obrazovanja ili nekog drugog”.

Pošto (ni) Govedarica nikad nije sreo humanitarca ”koji je tako nabildan, istetoviran i sa fantomkom na glavi i u vojnoj uniformi”, za njega je Srbska čast “jedan novi pristup opozicionim političkim partijama” i vidljive su mu “dvije stvari - stvaranje pritiska na političke protivnike od režima i sa druge strane izazivanje straha kod svakog običnog čovjeka u Republici Srpskoj”.

Pojednostavljeno, paravojska u RS-u poslužiće Dodiku u ratu protiv opozicije, a ne u nekom budućem ratu za otcjepljenje. Dobro, sam Dodik nije se baš previše potrudio da priča o Srbskoj časti jer, kaže, to su izmišljotine i gluposti. Zanimljiva je bila reakcija premijerke RS-a i prve Dodikove SNSD-ove saradnice Željke Cvijanović: tamošnjoj vlasti ne

Gospodska: Otkud Dodik mlađi među častnicima

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.