Obertokmak, oberpanj, oberbilmez

Dani - - Uvodnik -

Dvije crtice, dva mini skandala takoreći, oba tek ovlaš dotaknuta u ovdašnjoj javnosti morala bi, mislim, ipak ostati zapisana. Čisto da se ne zaborave, ne zbog izbora koji idu ove godine, ne zbog političkih svađa koje traju već decenijama, nego kao ilustracija vremena u kojem živi i dna dna kojem teži današnja Bosna i Hercegovina.

Jedna je parlamentarna. Federalni parlamentarci odbili su u federalni budžet za 2018. ubaciti dvjestotinjak hiljada maraka namijenjenih za uključivanje autistične djece u stvarni život. Druga je iz virtuelnog svijeta. Drugo od onih slavodobitno najavljenih SDP-ovih pojačanja iz RS-a, Vojin Mijatović, SDA-ovce je u jednom tvitu prozvao mongoloidima, pa se vrlo brzo povukao.

Prvo (poslije ćemo drugo): upućeni tviteraši iznijeli su podatak da GPS narukvica, koja pomaže da se ako odlutaju, autistična djeca brzo pronađu, košta između, mislim, 15 i 35 dolara, zavisno od tipa. Koliko se tih narukvica može kupiti za jednu platu federalnog poslanika? Ili, koliko se onih najjeftinijih auta za federalnu administraciju ne mora kupiti da bi se došlo do 200 hiljada maraka koje će značajno popraviti život jednoj od onih kategorija stanovništva FBiH kojoj društvo mora pomoći. Mora, ako uopšte hoće da bude društvo i morali su poslanici naći u budžetu te pare, ako hoće da budu narodni.

Drugo je još gore: “Mongolizam je stari i danas rijetko korišten termin koji označava posljedice hromosomske aberacije u kojoj postoje 3 hromosoma 21, umjesto 2. Naime, može se desiti da jedan od gameta nosi 2 hromosoma 21, umjesto samo jednog i da se takav gamet spoji sa drugim, tvoreći zigot, prvu stanicu novog organizma. Takvo stanje nazivamo trisomija, a ovo je trisomija 21. Danas je korektan termin za ovu aberaciju Downov sindrom/Daunov sindrom, prema naučniku Johnu Langdonu Downu, koji je prvi opisao ovaj sindrom 1866. godine. Termin je nastao kao asocijacija na iskošene oči osoba sa trisomijom 21”, zapisala je na Quantum of Science Jelena Kalinić, blogerka s dobrom naučnom i jezičkom podlogom koja joj daje za pravo da Mijatoviću i

Koliko se onih najjeftinijih auta za federalnu administraciju ne mora kupiti da bi se došlo do 200 hiljada maraka koje će značajno popraviti život jednoj od onih kategorija stanovništva FBiH kojoj društvo mora pomoći

sličnima mu, objasni da se “recimo, može koristiti termin ‘tokmak’, ‘panj’, ‘bilmez’ i svašta nešto, a ne koristiti termine koji otežavaju život osjetljivim skupinama”.

Ako se, hajde ne budimo zlonamjerni, može razumjeti da političare, i one koji ove godine strepe pred izborima i one koji im ga dođu ko nekakva strahobalna pojačanja, ponese žar političke borbe, pa ne skontaju koliko su u tome bijedni, teško je razumjeti zašto se javnost koja ih plaća, tako malo obazire na njihove ljudske fule.

Da ne bude zabune - meni su ove dvije crtice ubole oči u prvih petnaestak dana januara, ali znam da nisu ni jedine, ni vjerovatno najgore, ni najjadnije. No, i one pokazuju koliko je naše društvo samo sebe srozalo na nivo tokmaka, panja, bilmeza i svašta nešto. I one pokazuju koliko je vrijeme da svaki član tog društva samom sebi podvuče crtu i potraži smisao svega.

Odlasci iz BiH su jedna od tema kojima se bavimo u ovom broju Dana. Pogledajte te ljudske priče koje su zabilježili naši reporteri - živiš ovdje nekim čak i vrlo pristojnim životom, a onda samo malo i samo nakratko promijeniš perspektivu, pa shvatiš da si u zabludi. Shvatiš da je život nešto puno više i shvatiš da ćeš tamo negdje živjeti jednako pristojno, ali da će ti djeca odrasti u normalnom društvu.

I tačno znaš u kakvom: društvu u kojem osamdesetak (ili koliko ih već sjedi u parlamentu)

obertokmaka neće ni pomisliti da izglasa bilo kakav trošak prije nego što bolesna djeca ne budu zbrinuta. Ili u kojem će oberpanj sam sahraniti svoju političku karijeru ako čak i pomisli da vrijeđa bolesne i nemoćne, poistovjećujući s njima neke oberbilmeze.

Da, najlakše bi sad bilo zamahati nekakvom zastavom, izbaciti floskulu tipa dole vlast, ali, nije to to. Neka i odu ovi oberi, umjesto njih će doći isti ili još gori, jer je zadnjih 20 godina u ovoj državi potrošeno da se kompletno društvo sroza na njihov nivo, a ne obrnuto, da se društvo potpuno razvaljeno osamdesetih i devedesetih godina 20. vijeka, polako obnavlja na standardima 21.

To je ta većinska šutnja kojom smo ispratili parlamentarno odbijanje autistične djece i Mijatovićevo vrijeđanje oboljelih od Daunovog sindroma. To je ta većinska svijest u kojoj su ove moje dvije i sve one druge još gore i još jadnije crtice potpuno normalne, a budala i smor je onaj ko ih uopšte primijeti.

E, pa, nije normalno i neće nikad ni biti!..

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.