Ko ne vjeruje bankama?

Dani - - Biznis Vijesti -

Prema posljednjim podacima Centralne banke BiH, štedni depoziti građana u bankama premašili su iznos od 11,4 milijarde KM, tako da u prosjeku svaki stanovnik BiH ima štedni depozit od 3.200 KM.

No, podaci Centralne banke BiH, prenosi portal slobodnabosna.ba, otkrivaju neshvatljivo veliku razliku između štednih depozita u Federaciji i RS-u. Naime, u većem bh. entitetu koncentrirana je i većina štednih depozita, u ukupnom iznosu od 9,3 milijarde KM, naspram 2,2 milijarde KM koliko iznose ukupni štedni depoziti u RS-u.

To znači da građani FBiH na računima imaju u prosjeku 4.400 KM, dva i po puta više novca od građana RS-a, čiji štedni depoziti u prosjeku iznose 1.750 KM.

Kako nisu velike razlike u prosječnim plaćama dva entiteta, onda kao jedino logično objašnjenje za drastičnu razliku u visinu štednih depozita ostaje pretpostavka da građani RS-a manje vjeruju bankama pa dio ušteđenog novca još drže u slamaricama.

Treba, naime, imati u vidi činjenicu da su u protekle tri godine u RS-u propale tri banke i da je njihova propast nesumnjivo uzdrmala povjerenje građana manjeg bh. entiteta u bankarski sistem u cjelini..

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.