Ukio banka nema šta tražiti od Birča

Dani - - Biznis Vijesti -

Viši privredni sud u Banjaluci odbio je žalbu litvanske Ukio banke i potvrdio presudu Okružnog privrednog suda Bijeljina iz aprila 2017., kojom je odbijena tužba banke iz Kaunusa protiv Fabrike glinice Birač u stečaju na iznos od 155 miliona KM i razložnog prava na udjelima zavisnih privrednih društava.

Stečajni upravnik Birča Lazo Đurđević rekao je da će od daljih postupaka - da li će Ukio banka i njeni advokati moći i da li će ulagati vanredne pravne lijekove, zavisiti i privođenje kraju stečajnog postupka u Birču.

On je, prenosi Srna, ustvrdio da poslije ove presude nema osnova ni za tvrdnje fočanske firme Pavgord da je otkupila potraživanja Ukio banke.

"I da je Pavgord ušao u tabelu kao povjerilac, isto bi bilo kao i sa Ukio bankom", rekao je Đurđević.

Rukovodilac pravnog tima Birča Vitomir Popović kazao je da su sudovi svoj posao radili krajnje korektno i profesionalno ne osvrćući se na bilo kakve ucjene ili pritiske. Teoretski je, navodi Popović, moguće da Ukio banka podnese reviziju Vrhovnom sudu RS-a.

Priča o odbijenim potraživanjima Ukio banke i Pavgoroda vuče se godinama, a Dani su o tome opširno pisali. Radi se o litvanskom izvlačenju novca iz Birča preko povezanih firmi koje je zvorničku kompaniju dovelo na koljena..

Foto: ALUMINA

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.