OPRALI MILIONE EURA?

I dalje se istražuje da li je Dijana Đuđić iz Prijedora samo posrednik i dio mreže o finansijsko-novčanim fakturama preko kojih su nepoznati milioni sjedali na bankovne račune, ne samo u Sloveniji

Dani - - Upiremo Prstom - Piše: ZINAIDA ĐELILOVIĆ

Afera s Dijanom Đuđić, tridesetdvogodišnjom “misterioznom” Prijedorčankom kako je mediji prozvaše, započeta s 450.000 eura koje je posudila Slovenskoj demokratskoj stranci (SDS) Janeza Janše, na kraju je prerasla u mnogo kompleksniji slučaj.

Predizborne kampanje

Misteriozna Dijana je, ustvari, samo posrednik i dio šire priče o finansijsko-novčanim fakturama preko kojih nepoznati milioni sjedaju na bankovne račune u Sloveniji.

Informaciju da je tridesetdvogodišnja bh. državljanka sa Janšom potpisala ugovor kojim je njegovoj političkoj partiji posudila 450.000 eura, krajem prošle godine načuli su novinari slovenskog portala Siol.net.

“Odmah smo počeli provjeravati tu informaciju i uskoro smo uvidjeli da je istinita”, kazao je za Dane Primož Cirman, novinar slovenskog portala Siol.net, koji su prvi i razotkrili ovu aferu.

A, zbog čega ih je ovo na prvu zaintrigiralo? Cirman pojašnjava

da je 450.000 eura svota koja je nevjerovatno velika za slovenačke partije.

“Političke partije su ranijih godina za predizbornu kampanju potrošile 150.000 do 200.000 eura, ali to je bilo u boljim godinama, 2008. i 2011. godine. Na posljednjim izborima 2014. godine svote su bile još manje, oko 100.000 eura, možda malo više. I ovo je prvi slučaj da jedna politička stranka radi s tolikim novcem u kampanji i sa ovim novcem ima vrlo velike šanse da dobije izbore”, tvrdi Cirman.

Odmah se nametnuo i drugi, dugi niz pitanja: Ko je ova 32-godišnjakinja iz Prijedora? Kako se upoznala sa Janšom? Kada je došla u Sloveniju i zašto je SDS uopšte pozajmio novac od nje?

“Išli smo tragom i saznali da je Dijana Đuđić stari poznanik nekih osoba koje su bile u privatnim ili poslovnim vezama sa nekim ljudima oko SDS-a ili iz stranke. Ustvari, identificirali smo dvije takve osobe. Prva je Rok Snežič, porezni savjetnik (trenutno nastanjen u Banjoj Luci), koji se otvoreno sprda sa slovenačkom Poreznom upravom. Jedno vrijeme je bio vrlo popularan u medijima jer je tvrdio da je pronašao način kako se riješiti svih poreznih obaveza u Sloveniji preko BiH”, priča Cirman.

Podsjetimo, Snežič je još prije nekoliko godina punio stupce slovenačkih medija kada je tamošnja policija istraživala njega i njegovog prijatelja zbog takozvanog poreznog vrtuljka, odnosno fiktivnih transakcija preko fiktivnih tvrtki.

Radilo se o fiktivnoj prodaji luksuznih jahti, a neopravdano vraćeni PDV trošen je na skupe stvari. Snežič je još u to vrijeme sve negirao.

U međuvremenu, Snežič je sa tužilaštvom postigao dogovor i osuđen je na alternativnu kaznu (zatvor za vikend od 48 sati). Na prijem u zatvor obično bi stigao u subotu, dok je u nedjelju navečer puštan na slobodu. Radni dio sedmice provodio je na slobodi. I to tako traje tri godine.

Ovaj mariborski poduzetnik i osuđeni prevarant, kako su mediji pisali, doktorirao je na pravnom fakultetu i tokom 2010. je napisao doktorsku disertaciju o temi utaja poreza (Ustavnopravni aspekt oporezivanja nekretnina i utaja poreznih obveza, komparacija Slovenija - države bivše Jugoslavije).

Primož Cirman nam je ispričao da je Snežič, u vrijeme dok je bio u zatvoru (vikendima), sobu (navodno) dijelio sa Janezom Janšom i tada su postali bliski. Snežič je počeo da govori kako Janša ima najbolji politički program, uskoro su se počeli pojavljivati u medijima, a na jednom od tuluma su čak i fotografisani skupa.

Druga poveznica je, kaže Cirman, Miran Vuk, načelnik slovenske općine Zavrč i bivši vlasnik firme RM Vuk.

“On je počeo kuće, nekretnine i novac sakrivati od Poreske uprave, a nakon što je ušao u probleme sa Poreskom upravom, pomogao mu je upravo Snežič”, otkriva nam slovenski novinar.

Incident u Prijedoru

Tu se, navodno, pojavljuje Dijana Đuđić, za koju je otkriveno da je u Banjoj Luci radila sa Snežičem. Jednom prilikom novinari slovenske televizije Planet došli su u Banju Luku da urade prilog sa Snežičem, a dočekala ih je Đuđić.

“Tu smo našli neke dokaze i dokumente da je Dijana, ustvari, samo posrednik koji je u Sloveniji otvarao račune i dizao novac za Vuka”, kaže Cirman.

Inače, Dijana Đuđić je saslušana u BiH i istražiteljima je i priznala da je novac sa računa podizala za Milana Vuka.

Kako se klupko počelo odmotavati, život Dijane Đuđić postao je novinarima sve interesantniji. Pokušavajući doći do što više informacija, ekipa POP TV-a iz Slovenije se u januaru uputila u Prijedor da bi je pronašla. Došli su do zgrade u kojoj je živjela, ali je na adresi nisu pronašli. Raspitivali su se kod komšija o njoj, a ubrzo su ih posjetili prijedorski policajci koji su ih pozvali na informativni razgovor u policijsku stanicu, o čemu je pisalo i Oslobođenje.

Bitno je napomenuti da do danas niko nije čuo stranu priče Dijane Đuđić.

Primož Cirman govori nam da su tokom svoje (novinarske) istrage kontaktirali nekoliko osoba u BiH, ali da su svi bili vrlo uplašeni da bi davali bilo kakve informacije. “Rekli su nam da je ona kćerka

jedne gospođe iz javne kompanije RUGIP (Republička uprava za geodetske i imovinskopravne poslove RS-a) i koja ima vrlo dobre veze sa SNSD-om i Miloradom Dodikom. Imali smo velike probleme sa izvorima u RS-u, malo manje sa izvorima iz FBiH”, priča Cirman.

Uglavnom, o Dijani Đuđić do sada je otkriveno da je imala jednu od ključnih uloga u široj mreži koja je proteklih godina prenosila novac kroz brojne fiktivne transakcije u različitim zemljama - Austriji, Mađarskoj, Slovačkoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovini, čak i Švajcarskoj. Čim bi joj na račun stigao novac, ona bi ga odmah podizala, a kada bi poreznoj upravi sve postalo sumnjivo, Đuđićeva bi zatvorila račun i onda bi otvorila novi.

Cirman nam otkriva da, prema njihovim posljednjim informacijama, Dijana Đuđić još ima otvoren račun u Mađarskoj.

Na pitanje da li su ikada primili prijetnje zbog pisanja o ovom slučaju, Cirman kaže da nisu, ali da ih je jednom prilikom nazvao Snežič i za nekoliko navoda u njihovim tekstovima rekao da nisu tačni. Te svoje tvrdnje, tvrdi sagovornik Dana, ničim nije potkrijepio.

“Samo je kazao da nije istina i bio je vrlo bijesan. Kazao je da

će drugi mediji početi o nama pisati lažne stvari, pa ćemo vidjeti kako je to”, govori Cirman, naglašavajući da nekih drugih prijetnji nije bilo.

Svi slovenački mediji, tvrdi Primož Cirman, puno su radili na ovoj priči koja se zaista činila nevjerovatnom, posebno jer je Janez Janša političar koji je na sceni već tridesetak godina, političar je sa najdužim aktivnim stažem u Sloveniji i vrlo je iskusan.

“A onda se on našao u nekoj sobi sa nekom djevojkom za koju niko nije znao ko je. I samo tako je potpisao ugovor o pozajmici. Pod istragom je i notar koji je bio s njima i koji je ovjerio taj ugovor, jer mu to nije bio prvi prekršaj i prijeti mu gubitak licence”, priča Cirman.

Porezna oaza

No, vratimo se Snežiču kojeg slovenski mediji opisuju kao čovjeka koji stoji iza mreže od najmanje deset bosanskohercegovačkih državljana koji operiraju po Sloveniji, posebno u situacijama kada su firme pred stečajem. Zamršenim finansijskim aktivnostima oni postaju vlasnici tih kompanija, one propadaju, a slovenska država ostaje uskraćena za milione eura neplaćenih poreza.

Cirman tvrdi da je Snežič još ranije pričao da je Bosna i Hercegovina porezna oaza Evrope.

Snežič je, u nekoliko navrata, u medijima negirao da ima ikakve veze s navedenim, te da u BiH ne radi ništa što je protivno zakonima, a da su mu porezne afere u Sloveniji montirane. Zabavni klub Kapo u Banjoj Luci kupio je za marku, ali prema Snežičevim tvrdnjama, tu nema ništa sporno.

Tokom 2016. godine, ovaj doktor prava je u intervjuu za Žurnal kazao, između ostalog, da on nikada ne bi otvorio na svoje ime neko preduzeće u kojem bi prao pare ili krao porez.

“To je ludo da otvoriš na svoje ime. Nađeš nekoga, daš mu 1.000 eura mjesečno i na njegovo ime vodiš sve, tako da nikada nećeš imati problem”, rekao je tada Snežič.

Uglavnom, istragu o aferi u koju je umiješana Dijana Đuđić vodi Tužilaštvo BiH, iz kojeg su u januaru kratko potvrdili da je otvorena istraga i od tada se više nisu oglašavali.

Bitno je napomenuti da su poslove Dijane Đuđić prve počele istraživati austrijske vlasti. Međutim, dokle su ove istrage stigle, ostaje da se vidi..

Nakon što je u javnost procurila i informacija da je Prijedorčanka kreditirala i porodicu dr. Romana Glasera, predsjednika Štajerske privredne komore, ovaj bivši dugogodišnji direktor Perutnine Ptuj potvrdio je za slovenske medije da su njegova supruga...

Tvrdi da je raskinuo ugovor i vratio novac, ali ne kaže na koji račun Niko nije čuo njenu stranu priče Prvi put je neka stranka toliko novca planirala za kampanju

Snežič: Utajio porez, pa doktorirao na tu temu Foto: NAJDI.SI NOVICE

Poveznica, samo koja i kakva Vuk: Foto: MMC

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.