TSMC već radi A12

Dani - - Moderna Vremena -

Procesore koji će pokretati nove modele iPhonea, po izvorima iz Applea koji su htjeli ostati anonimni, kompanija TSMC već proizvodi, a bit će bazirani na 7-nanometarskom proizvodnom procesu. U pitanju su potpuno novi A12 procesori koji bi trebali biti manji, brži i učinkovitiji u odnosu na najjače aktualne, pa bi, procjenjuje se, Appleu mogli donijeti značajnu prednost u odnosu na konkurenciju.

Apple bi u septembru trebao predstaviti tri nova modela - nasljednika iPhonea X koji bi trebao imati isti ekran, njegovu Plus verziju s ekranom dijagonale 6,5 inča, te model s 6,1-inčnim LCD-om: “Zahvaljujući novim čipovima, ti telefoni trebali bi moći brže pokretati aplikacije, a baterija bi trebala trajati duže, što su velike prednosti u kompetitivnoj industriji”, komentirao je Bloomberg glasine o novim čipovima. Iako prodaja telefona i dalje ide, IDC prenosi da je prošle godine zabilježen ukupni pad od 0,5 posto, odnosno od čak 8,5 odsto u zadnjem kvartalu. Cijeni se, piše Zimo, da je to zbog zasićenosti na najvećim tržištima poput SAD-a i Kine.

Osim TSMC-a, i Qualcomm trenutno razvija čipove bazirane na 7-nanometarskoj tehnologiji, no telefoni s prvim takvim čipovima na tržištu bi se trebali pojaviti nakon predstavljanja novih iPhonea, navodi Forbes..

Foto: JOSH EDELSON

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.