IDAHOT: Jesmo li spremni odbaciti svoje predrasude?

Basoc je opasan visokim kamenim zidom, sva dešavanja osiguravali su i zaštitari i policija, najava dešavanja bila je pažljivo dozirana. I onda pitanje jesmo li kao društvo spremni prihvatiti druge i drugačije?

Dani - - Dekonstrukcija Stereotipa -

“Drago nam je što smo ovdje, večeras s vama u Banjaluci, ali i žalosne smo što i dalje imamo neke posebne dane kada javnost upozoravamo na položaj LGBTI populacije”, riječi su kojima su se na koncertu učesnice LE ZBOR-a obratile publici u Banjalučkom socijalnom centru - Basoc.

Bio je petak, 18. maj, a članice LE ZBOR-a, prvog mješovitog ženskog, lezbijsko-feminističkog zbora u regiji i uopšte u ovom dijelu Evrope, dale su svoj doprinos IDAHOT-u, Međunarodnom danu borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije. Ovaj dan je podsjetnik na važnost LGBTI ljudskih prava diljem svijeta i povod održavanju mnogih različitih akcija koje ukazuju na diskriminaciju i nasilje s kojima se LGBTI osobe svakodnevno suočavaju.

LGBTI osobe čine oko deset posto stanovništva svake zemlje, uključujući i Bosnu i Hercegovinu. Ipak, LGBTI građani/ke najčešće ostaju potpuno nevidljivi/e u društvu zbog nasilja, straha, isključenosti i diskriminacije koju trpe. U protekle tri godine BiH i njeni entiteti počeli su da rade na suzbijanju homofobije i transfobije, ali u pitanju su tek osnovne mjere kojima bi se unaprijedio položaj LGBTI osoba. Nažalost, većina ovih mjera još je koncentrisana isključivo na borbu protiv nasilja i diskriminacije, te se nije radilo na zakonodavnim rješenjima i programima kojima bi se obezbijedila de facto ravnopravnost LGBTI bh. građana/ki sa njihovim cisrodnim i heteroseksualnim sugrađanima/kama.

IDAHOT u Banjaluci prošao je bez incidenata, obilježilo ga je mnogo pozitivne energije, konstruktivnih razgovora, dobrih susreta, no ostalo je i dalje bez odgovora koliko je LGBTI populacija zaista vidljiva? Basoc je opasan visokim kamenim zidom, sva dešavanja osiguravali su i zaštitari i policija, najava dešavanja bila je pažljivo dozirana. I onda pitanje jesmo li kao društvo spremni prihvatiti druge i drugačije? Bojim se, nismo.

Naravno, postoji sve veći broj mladih ljudi koji su spremni javno govoriti o svojoj seksualnoj orijentaciji, raste broj i onih koji bez predrasuda i osude prihvataju pripadnike LGBTI populacije. Jer za njih oni su ono što i jesu - samo ljudi. Sa svim svojim vrlinama i manama, a s kojim seksualno opredjeljenje nema ama baš nikakve veze.

Jer nema. Uostalom, ako pogledamo statistiku nasilja, onda, pogotovo kada je u pitanju ono obiteljsko, oni koji sebe drže “normalnim” itekako prednjače. I daleko su skloniji bijes, frustracije, bezrazložnu ljubomoru prema partnerici rješavati šakama nego što se to dešava u homoseksualnim/ lezbijskim vezama. Radovala sam se, stoga, gledajući tih nekoliko dana te mlade ljude otvorene prema svima podjednako, uvjerena da će jednom oni postati većina.

Ali, valja nam do tada preći dug put. Put na kojem je na društvu obaveza da obrazuje i senzibilizira javnost kako bi shvatili da biti gej-muškarac, lezbijka, biseksualna trans i interspolna osoba nije ni bolest ni grijeh. Pišem to zbog porazne činjenice da se i dalje često i prečesto čuje da su “on/ona bolesni”, da je “to zarazna bolest” i tako dalje i tako dalje. Sjećam se razgovora od prije par godina s mladom, tek diplomiranom pravnicom koja je baš tako kvalifikovala mog prijatelja homoseksualca. Malo je reći da sam bila zapanjena, ali još više zabrinuta. Jer vidjela sam je jednog dana kao potencijalnu sutkinju ili tužiteljicu i upitala se bi li sa tim shvatanjima bila spremna kazniti napade na bilo koga/koju pripadnicu gej-populacije.

Ovogodišnja globalna tema IDAHOT-a bila je oslonjena na važnost i potrebu pružanja podrške LGBTI populaciji od strane institucija, te njihovih saveznika/ca, podržavatelja/ica, prijatelja/ica. Važnost podrške i važnost zajedničke borbe je krucijalna za ravnopravnost i bolji status svih nas. Potrebno je jačati savezništva kako bismo se zajedno borili protiv sveprisutnijeg nasilja.

Zato je važno da podržimo jedni druge i ujedinimo se u zajedničkim naporima i borbi za bolji status svih građana/ki u ovom društvu..

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.