Sreća od koje ZASTAJE DAH

Predsjednik Extreme sport kluba Sarajevo, formiranog 2000., iza sebe ima mnoštvo letova paraglajderom, a nedavnim je oborio državni rekord letom dugim 133,3 kilometra od Sarajeva do sela Kosjerići kod Užica. Sagovornika Dana ni teška povreda koju je imao

Dani - - Susreti - Piše: ELMINA MUHIĆ

Šest sati i 13 minuta bilo je potrebno Mirvadu Zenuniju da preleti od Trebevića do sela Kosjerići kod Užica. To je tačno 133,3 kilometra i tim letom Zenuni je ponovo postigao državni rekord u letenju paraglajderom. Prije nego što se upustio u tu, još jednu avanturu, Zenuni je dva dana ranije detaljno proučio meteorološku prognozu i kad je ustanovio da ga čeka lijep dan, odlučio je poletjeti. I to baš sa Trebevića.

“Subotu smo iskoristili za uređenje starta na Igmanu, a u nedjelju smo otišli na Trebević i čekali da vjetar promijeni pravac da bismo mogli poletjeti. Bukvalno je sve bilo kako je prognoza dan prije najavila - od pravca vjetra, do promjena i u koje vrijeme će se one desiti. Tako smo Adnan Pezo i ja krenuli sa Trebevića. On je letio jedan dio puta i napravio grešku koja ga je koštala visine. Međutim, ja sam uspio nastaviti. Prebaciti se dalje prema Romaniji, Srebrenici...”, kaže Zenuni.

Sve je u meteoprognozi

Sve pripreme za let, pa tako i ovaj od šest sati, zasnivaju se na detaljnom pregledu meteoprognoze. Paraglajderisti moraju, kako kaže sagovornik Dana, prepoznati dobar dan.

“Nama je meteoprognoza sve. Nije je lahko pročitati. Mi se trudimo svakodnevno da naučimo što više. Za sada znamo prepoznati dobar, loš ili osrednji dan za letenje. Ali, čitanje meteosonde zahtijeva puno više znanja. Mi smo prije nekoliko godina počeli pratiti meteosonde, a od prošle nam je to postala svakodnevna praksa. Prije smo laički gledali meteoprognozu, kao što je i vi možete vidjeti na internetu. Međutim, što više znate o meteorologiji, koja je jako bitna za paraglajding, bolji ste pilot”, priča on.

Letenje: Osjećaj koji dobijete kada letite uopšte ne slabi, što ste duže u ovom sportu, on sve više i više jača

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.