Ne jenjava rat za balvane

Dani - - Biznis Vijesti -

Federalno Udruženje proizvođača namještaja pozdravilo je interes predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za problem nabavke repromaterijala u industriji prerade drveta u FBiH. Izetbegović je, naime, tokom majske posjete turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu rekao da su mu turski vlasnici maglajskog Natron Hayata rekli da imaju probleme s nabavkom drveta.

Domaći proizvođači na to upozoravaju godinama. U ovom sektoru u FBiH je zaposleno oko 20.000 radnika, a analize su pokazale da bi osiguravanjem kvalitetne sirovine drvoprerađivačima brzo moglo biti otvoreno još oko 10.000 radnih mjesta.

U proizvodnji namještaja u FBiH radi oko 7.000 ljudi, ovaj sektor svake godine ima dvocifreni rast izvoza, ide se na zahtjevna svjetska tržišta...

"Proizvođače namještaja u FBiH ograničava samo nepostojanje zakona o šumama i nemogućnost nabavke kvalitetnih sirovina u FBiH", kažu u Udruženju i od Izetbegovića očekuju "da snagom svoga autoriteta utiče na Vladu FBiH da donese zakon o šumama i odluku o raspodjeli trupaca" i omogući "kontinuirano snabdijevanje sirovinom proizvođača koji rade i zapošljavaju u FBiH, bez obzira na to da li se radi o stranim investitorima ili domaćim proizvođačima"..

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.