Narodu oteli 97 miliona pa ih drže na računima

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH još ne dijeli pare skupljene od 1. februara jer Federacija hoće više od 59 posto, deset posto prikupljenog zadržava se kao rezerva, a za suštinske razlike u različitim jezičkim verzijama istog zakona nik

Dani - - Smijurija I Sramota - ADEM DŽAFEROVIć

Piše:

Dugo vremena se vodila borba u Parlamentu Bosne i Hercegovine da se usvoje izmjene i dopune Zakona o akcizama. Političke stranke su bile podijeljene oko ključnog pitanja - da li građanima BiH zbog gradnje autoputeva dodatno nametnuti novi teret na ionako skromne džepove. Na početku je bilo znatno više onih koji su se protivili povećanju akciza, međutim, kako je pritisak međunarodne zajednice rastao, tako su i pojedini protivnici nameta potpisivali kapitulaciju.

Pravdali su to činjenicom da im je konačno obećano da će sva sredstva prikupljena od akciza na gorivo ići namjenski u cestogradnju. Brojni ekonomski analitičari upravo u ovom dijelu su ranije ukazivali na netransparentnost. Naime, vladalo je mišljenje da su se i od postojećih akciza mogli graditi autoputevi da su se sredstva koristila namjenski. Ali nisu, samo je mizernih 20 posto odlazilo u cestogradnju, ostatak novca išao je u entitetske budžete za finansiranje, u svijetu nezabilježene brojne administracije.

Federacija hoće više

Sada kada su parlamentarci konačno odlučili da akcize preimenuju u putarine i taj novac upotrijebe za ono za šta su trebali godinama, pojavio se novi problem, oko kojeg bi se, kako sada stvari stoje, rasprava mogla voditi isto onoliko koliko se vodila i oko samih izmjena Zakona.

Naime, Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH ne može da se dogovori oko raspodjele novca prikupljenog od 1. februara ove godine, jer predstavnici Federacije BiH u Odboru ne prihvataju trenutnih 59 posto novca od akciza, smatrajući kako se znatno više novca prikupi u ovom entitetu.

Iz Ministarstva finansija i trezora BiH kazali su nam da ne mogu komentarisati razloge zbog kojih ministri finansija RS-a ili FBiH nisu postigli dogovor “jer samo oni mogu obrazlagati svoje i stavove njihovih vlada”.

“Napominjemo da je na snazi odluka po kojoj se 10 posto ostavlja na računu, a 90 posto se dijeli po principu 59 posto FBiH, 39 RS-u i dva posto Brčko distriktu”, kažu iz Ministarstva, a na pitanje zašto se ostavlja tih 10 posto, odgovaraju da je to “zbog poravnanja ukoliko se utvrdi da je krajnja potrošnja ranije pogrešno obračunata kako ne bi bio oštećen ni jedan od entiteta”.

Ne postoje, tvrde u Ministarstvu, ni bilo kakvi problemi zbog toga što je izmijenjeni zakon objavljen u dvije različite verzije teksta: usvojeni su podzakonski akti o primjeni Zakona o akcizama kako bi UIO mogao postupati po zakonu i provoditi ga.

Bez dogovora o raspodjeli ostalo se i na zadnjoj sjednici Upravnog odbora pred zaključenje ovog broja Dana, održanoj 21. maja, pa će i u narednim danima novci od akciza ostati blokirani. A na posebnom računu Centralne banke za prva tri mjeseca primjene izmjena i dopuna Zakona o akcizama od putarina je prikupljeno 97 miliona KM.

Činjenica da novci nisu operativni najviše šteti onima kojima su i namijenjeni - preduzećima koja grade autoputeve u FBiH i RS-u.

Vraćanje kredita

Adnan Terzić, direktor Autocesta FBiH, za Dane kaže da poslovanje ovog javnog preduzeća ne zavisi od akciza.

“Mi svoje operativno poslovanje zasnivamo na prihodima koje dobijemo od naplate cestarine. Nijednu marku mi ne koristimo od akciza. Ali, u ovom slučaju se postavlja logično pitanje - ako smo imali međunarodne finansijske institucije kao što je MMF koje su insistirale da povećamo putarinu kako bi otvorili novi ciklus i dali jači poticaj bh. ekonomiji, onda je čuvanje tih novaca na računu u Centralnoj banci stvarno besmisleno”, ističe Terzić.

Taj novac bi se, po njegovim riječima, uglavnom koristio za vraćanje dospjelih obaveza.

“Upravo krajem maja pristiže 36 miliona maraka rate kredita EBRD-a, koja će biti skinuta sa računa na državnom nivou, odnosno onog dijela koji pripada FBiH. Mi bismo po normalnoj proceduri sredstva uplatili na račun FBiH, što znači da će ovaj entitet biti uskraćen za tih 36 miliona KM, jer mi nemamo ta sredstva. S druge strane, ono što ostane od vraćanja kredita, mi koristimo za predfinansiranje projekata koji su već odobreni. Očito je da ovakva situacija utiče na ekonomske tokove u cijeloj BiH, jer isti problem je i u RS-u,

odnosno sa njihovim autocestama i projektima”, zaključuje direktor Autocesta FBiH.

U Javnom preduzeću Autoputevi Republike Srpske očekuju da se nadležni organi dogovore o raspodjeli sredstava i da novac bude usmjeren za izgradnju putne infrastrukture.

“Kao što je već poznato, sredstva od akciza JP Autoputevi RS-a najvećim dijelom usmjerava na servisiranje obaveza prema evropskim bankama koje su odobrile kreditna sredstva za izgradnju mreže autoputeva u Republici Srpskoj. Rate kredita, koje smo obezbijedili kod evropskih banaka za izgradnju mreže autoputeva u RS-u, dospijevaju u junu i decembru kalendarske godine. Samim tim, nije bilo problema oko servisiranja dugovanja, a do dospijeća rata nadamo se da će nadležni organi postići dogovor oko raspodjele prikupljenih sredstava”, kažu nam iz Autoputeva RS-a.

U toku su, inače, razgovori sa nekoliko kineskih partnera o izgradnji novih dionica autoputeva u RS-u, u kojima se najdalje odmaklo sa predstavnicima firme China Shandong International Economic & Tehnical Cooperation Group LTD o izgradnji prve faze autoputa Banja Luka - Prijedor - Novi Grad, na pravcu od Banje Luke do Prijedora. Jedan od prioritetnih projekata je i izgradnja autoputa na pravcu od Vukosavlja, preko Brčkog, do Bijeljine i dalje prema granici sa Srbijom.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić, jedan od onih koji je do kraja ostao protivnik uvođenja ovog nameta, ističe da se pokazalo da su predstavnici međunarodne zajednice povećanjem akciza na gorivo željeli sebi osigurati vraćanje datih kredita. Priprema za izbore

“Povećanje akciza na gorivo je goli interes ljudi koji se ovdje predstavljaju kao dobronamjerni po BiH, a to su predstavnici međunarodne zajednice koji su ušli u lobiranje za akcize na način kako su ušli i najveća je odgovornost na njima. Naši predstavnici vlasti shvatili su to kao dobru šansu da dođu do svježeg novca i u izbornoj godini krpe rupe, te da samim tim osiguraju glasove na oktobarskim izborima. Sada je novac blokiran zbog nemogućnosti njihovog međusobnog dogovora, ali evo, sve da imamo dostupne te pare, one bi velikim dijelom, vjerovatno, otišle na podmirivanje privatnih potreba ili potreba vlasti da se što bolje pripremi za izbore, a ne za dobrobit građana koji grcaju u teškom životu”, kazao je Bosić za Dane.

On ne zna gdje ide deset posto od akciza.

“Davali su garancije da će sav novac ići za izgradnju puteva. Prije svega je trebalo donijeti odluku da se te pare mogu trošiti samo za izgradnju novih puteva, a ne za pokrivanje rupa. Sada imamo situaciju da RS i Dodikova vlada planiraju da naprave rebalans budžeta zato što bi dio kredita koje je ranije uzimala, sada umjesto da otplaćuje iz budžeta, otplatila od tih sredstava, te bi samim time dobila za opštu potrošnju značajan iznos novca pred izbore kako bi prikazala lažni rast i napredak Republike Srpske. Da li je to urađeno u dogovoru sa međunarodnom zajednicom, mogu samo da nagađam, ali da mi liči da imaju neki međusobni dogovor, zaista liči”, naglasio je predsjedavajući Predstavničkog doma PBiH.

Još od usvajanja novog zakona o akcizama postoji zamka u jezičkim verzijama. Tako bi se u verziji na srpskom jeziku novac trebao prikupljati na posebne podračune, dok u verzijama na bosanskom i hrvatskom jeziku ta odrednica ne postoji.

“Mislim da to nije razlog zbog čega se ne može postići dogovor i sredstva odblokirati, ali svakako mislim da to nije slučajno usvojeno u različitim formama. To je upravo želja Dodika da može dio tog novca preusmjeriti u javnu potrošnju”, dodaje Bosić.

Nikola Lovrinović, poslanik HDZ-a BiH u istom domu, jedan od onih koji su glasali za uvođenje akciza, također misli da je bespotrebno da novac stoji blokiran na računu.

“Koliko sam upućen, Federacija smatra da se više pomenutih sredstava ubere na prostoru FBiH sukladno potrošnji goriva nego u RSu. Predstavnici FBiH u Upravnom odboru UIOBiH sada traže da se taj novac srazmjerno tomu i rasporedi na drugačiji način u odnosu na formu koja je trenutno važeća. Ja tu nemam nešto posebno kazati osim da istaknem želju i očekivanje da će se dogovor postići kako bi se novac konačno stavio u opticaj. Naš predstavnik, gospodin Vjekoslav Bevanda, čini mi se da sve pokušava kako bi se taj dogovor i postigao”, istakao je Lovrinović.

Ni on ne zna šta je sa deset posto od akciza, nije se ni interesirao za taj detalj, ali bi, kaže, “volio da se postigne dogovor, kako bi sredstva došla onima kojima su i namijenjena, a ne da se bavimo procentima”..

Foto: SENAD GUBELIĆ

Bosić: Zakon nije slučajno usvojen u različitim formama

Foto: AMER KAJMOVIĆ

Lovrinović: Besmisleno je što je novac blokiran na računu

Newspapers in Bosnian

Newspapers from Bosnia and Herzegovina

© PressReader. All rights reserved.